İklim değişikliği sergisini basın mensuplarına gezdiren Başkan Topbaş; “İnsanlara çok bonkörce davranan bir tabiat var. Biraz gayret göstersek çevre felaketleri yaşamayız diye düşünüyorum. Belediye olarak çevreye dost teknolojiler üretiyoruz” dedi.
İklim değişikliği felaketleri getiriyor
Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin 2008 yılında New York’ta açtığı ve 237 bin kişinin ziyaret ettiği “İklim Değişikliği” sergisi 4 Ekim’de santralİstanbul’da İstanbullularla buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ev sahipliğinde gerçekleşen sergiyi açılış öncesi basın mensuplarıyla birlikte gezen Başkan Kadir Topbaş, iklim değişikliğinin getirdiği felaketlere dikkat çekti.
İklim değişikliği, değişen atmosfer, buz, okyanus, kıtalar ve yeni enerjinin geleceğiyle ilgili tüm detayların yer aldığı sergiyi Kreatör Edmund Mathez eşliğinde gezen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın birçok noktasında iklim değişikliğine bağlı olarak çok ciddi afetler yaşandığına dikkat çekerek, “Bu nedenle günümüzün insanının çevre konusuna çok hassasiyet göstermesi ve yaşamını çevreye endeksli hale getirmesi gerekiyor. Çünkü hem kendi yaşam alanlarının korunması hem de gelecek kuşaklara aktarılması buna bağlı” dedi.
Şehirli insan çevreye daha çok hasiyet göstermeli
Dünyada şehir nüfusunun giderek arttığını, çevre kirliliği ve teknolojik gelişmelerde çevre yerine maddi kazançların ön planda tutulmasının getirdiği bir takım sıkıntıların ise şehir insanını tehdit ettiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, bu yıl Afrika’da kendini gösteren kuraklığın ve geçen yıl Pakistan’da yaşanan sel felaketinin bunun sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
Kent yöneticileri olarak kendilerine de çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Kadir Topbaş, “Çevreye duyarlı şehirler oluşturmak ve kentlinin çevreye karşı hassasiyet göstermesini temin etmek konusunda sorumluluğumuz var. Belediye başkanları olarak dünyadaki gelişmeleri inceleyerek çevreye duyarlı teknolojiler seçmeye özen gösteriyoruz. Bu amaçla İklim Değişikliği sergisine de destek veriyoruz” diye konuştu.
Tabiat fırsat verilirse kendini yeniliyor
“Özellikle gençlerin sergiye gelerek var olan çevre hassasiyetlerini daha da geliştirmelerini istiyoruz” diyen Başkan Topbaş, sergiyi İstanbul’a getiren ekibe teşekkür etti. İstanbul’un artık küresel bir merkez olduğunu vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti;
“Sergide nasıl bir dünya devralarak sanayi devrimiyle hangi noktaya getirdiğimizi gözlemledik. Biz birazcık müsamaha gösterirsek doğa kendini yeniliyor esasında. İnsanlara çok bonkörce davranan bir tabiat var. Biraz gayret göstersek çevre felaketleri ve iklim değişiklikleri yaşamayız diye düşünüyorum. Sergiyi İstanbulluların yakinen takip edeceğini ve serginin dünyaya ciddi yansımalarının olacağını düşünüyorum.”
İBB çevre konusunda ciddi yatırım ve teknolojilere imza atıyor
Başkan Kadir Topbaş, 9 bölümden oluşan serginin son bölümünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarının ve çevreye duyarlı teknolojilerinin bulunduğu standı gezerken; çöpten elektrik üretim tesisine, elektrikli toplu taşıma araçlarına, doğalgazın İstanbul’un havasını nalı değiştirdiğine ve güneş enerjisiyle çalışan trafik ışıklarının nasıl enerji tasarrufu sağladığına dikkat çekti.
Kadir Topbaş, sergiyle ilgili bireysel görüşlerin yer aldığı bölümde ise kağıda şunları yazdı; “İklim değişimliğine neden olan birçok etkeni bizlere çok özet olarak gösteren bu sergiyi takdirle izledim. İnanıyorum ki çevre duyarlılığını pekiştirecek olan bu sergiyi izleyen herkes birey olarak ben de neler yapabilirim duygusunu taşıyacaktır. İstanbul Belediye Başkanı olarak bu hassasiyet içerisinde olduğumuzu ve kaygıları hissettiğimiz için serginin dokuzuncu bölümünde bizim de çalışmalarımız var. Birey olarak bir çevreci anlayışı ile bu kurallara hassasiyet göstermekteyim. İBB olarak da çevreye dost teknolojiler üretiyoruz.