Koronavirus (Covid-19) salgın günlerinde, yoğun bakım birimlerinin kapasite eksiği başta olmak üzere sağlık personelinin geçici konaklama birim ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, çeşitli mekan tasarımı ve kent ölçeğinde organizasyon önerilerini hayata geçirebilmek için gönüllü mimarlar tarafından Acil Korona Mekanları gönüllü çözüm ağı kuruldu.
Mimarlar, virüse karşı “Acil Korona Mekanları” ağını kurarak geçici yaşam alanları tasarlamak ve ağına katılmak isteyecek gönüllüler için çağrıda bulundu. Araştırma+Veri Toplama gruplarının çalışmaları 06 Nisan 2020 tarihinde bitiyor. Destek vermek isteyen farklı mesleklerden gönüllüler, acilkoronamekanlari@gmail.com email adresinden “Acil Korona Mekanları”na ulaşabilir.
Acil Korona Mekanları Ağı’nın yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verildi:
“İçinden geçtiğimiz zorlu Coronavirus (Covid-19) salgın günlerinde, ülkemizde de yaşanması muhtemel olan yoğun bakım birimlerinin kapasite eksiği başta olmak üzere sağlık personelinin geçici konaklama birim ihtiyaçlarını da göz önüne alarak, çeşitli mekan tasarımı ve kent ölçeğinde organizasyon önerilerini multi-disipliner ve kolektif olarak hayata geçirebilmek için çağrımızdır.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde tasarımcılar benzer kaygılarla üretimlerde bulunuyorlar. Biz de bu çabanın parçası olmak istiyoruz. Ek yatak kapasiteli hastane destek birimleri, bakım yerleri, karantina alanları, yoğun bakım üniteleri, sahra hastaneleri, sağlık personeli için geçici yaşam alanları oluşturabilmek amacıyla tasarım ve mekansal organizasyon önerileri için bir ağ kurduk. Acil Korona Mekanları ismini verdiğimiz bu ağ; yukarıda saydığımız ve süreç içinde ortaya çıkacak tüm mekansal ihtiyaçlar için gönüllü emeği esas alan kolektif üretim biçimiyle çalışmayı hedefleyen herkese açıktır. Bu çağrıyı mimarlar olarak başlatıyoruz ama acil korona mekanları için desteğe hazırım diyen herkesi bu ağın parçası olmaya davet ediyoruz. Süreç içinde; TTB, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler ile koordineli çalışmayı istiyoruz.
Tasarım ve organizasyonlar için ekipler kurmayı; doktorlar, mühendisler, tasarımcılar, şehir plancıları gibi pek çok meslek grubuyla ve üretici firma & ekiplerle gücümüzü ve bilgimizi birleştirmeyi hedefliyoruz.“