Zorlu Center’ın yapı ruhsatının, 10 Ekim 2013 günü yapılan sembolik açılıştan 20 gün sonra değiştirildiği, 4 ay sonra da “yapı kullanma izin belgesi-iskân” verildiği ortaya çıktı.
Zorlu Center’ın imara aykırı inşaatının nasıl kılıfına uydurulduğu da 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda ortaya çıkmıştı. Kullanıma girdikten sonra “yapı kullanma izni” alan, ruhsatı yenilerek yaşadışı bölümleri yasal hale getirilen Zorlu Center, 102 bin metrekarelik arsa üzerinde tüm sınırları aşarak 615 bin metrekarelikinşaata dönüşmüştü.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında ortaya çıkan telefon kayıtlarına göre dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 24 Eylül 2013 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlık Müşaviri ve İstanbul 2 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mehmet Erdal’a, “Burası İmar Kanunu’nun ruhuna aykırı bir şekilde yapılandı. Bunlar devlete getirip şöyle bir 500 milyon daha para vermeleri lazım. Hazine’ye verecekler yani namussuzlar ya bunlar” dedi. Bu görüşmeden 2 gün sonra yapılması planlanan Zorlu Center’ın açılışı ertelendi. Zorlu Center’ın açılışı 10 Ekim 2013’te sembolik olarak gerçekleştirildi. Açılıştan 6 gün önce yani 4 Ekim günü gerçekleşen görüşmede Bayraktar’ın danışmanı Sadık Soylu, İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Ayyıldız’a “Zorlu’nun işi tamam mı şimdi açılış yapacak mı” diye sordu. Ahmet Ayyıldız “Herhalde şimdi tamam” yanıtını verdi.
“Zorlu’nun işinin nasıl tamamlandığı” ise İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın verdiği soru önergesine gelen yanıtla ortaya çıktı. İBB’ye Zorlu Center’ın imara aykırı durumunun yasal hale getirilmesi için plan değişikliği başvurusu olup olmadığını soran Sağ’a verilen yanıta göre böyle bir başvuru olmadı. Ancak yanıt, yapı ruhsatında değişiklik yapıldığını ve tüm kurumların buna onay verdiğini gösterdi. İBB’nin yanıtında yer alan Beşiktaş Belediyesi İmar Müdürlüğü bilgilerine göre Zorlu Center yetkilileri, ilgili kurumlara başvurarak projesinde tadilata gitti. Tadilat projeleri 22 Temmuz 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ağustosta İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ve Beşiktaş Belediyesi tarafından onaylandı.
İBB’nin hiçbir değişiklik yapılmadığını savunduğu projenin 2010 tarihli ruhsatı nedense 3 yıl sonra değişti. 30 Ekim 2013’te yani Zorlu Center açıldıktan 20 gün sonra “tadilat yapı ruhsatı” verildi. Zorlu Center yetkilileri 11 Aralık 2013’te, AVM’yi açıp pazarlıkları bitirdikten sonra yapı kullanma izin belgesi için Beşiktaş Kadastro Müdürlüğü’ne başvurdu. Müdürlük inşaata açılıştan 4 ay sonra, 6 Şubat 2014’te yapı kullanma izni verdi.