Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yassıada ve Sivriada'nın kültürel ve turizm amaçlı imara açılmasına itiraz etti.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yassıada’nın kültürel ve turizm amaçlı imara açılmasına karşı imar planına itiraz etti; Sivriada için de itiraz edilecek.
Parti itiraz açıklamasında adaların imara açılmasının üst ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planına, Adalar Belediyesi sorumluluğundaki yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planın bütünselliğine, Marmara Denizi ve Adaların ekolojik florasına, tarihi ve doğal değerlere uygun olmadığı belirtildi.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, merkezden yaptıkları plan tadilatları ile yerelde yaşayanların ve seçilenlerin iradesinin yok sayılarak İstanbul’un en önemli tarihi ve doğal mirasının imara açılmasına itiraz ediyoruz.
“Hükümeti, merkezin yerel yönetimler üzerindeki vesayet rejimini terk ederek yerinden yönetim mekanizmalarını işleterek katılımcı ve demokratik karar süreçlerini uygulamaya, Yassıada ve Sivriada’nın tarihi, arkeolojik ve doğal değerlerinin korunmaya çağırıyoruz.”
İstanbul’un, tarihi ve arkeolojik sit alanı niteliğinde olan Adalar İlçesi’nin 9 adası, 1976’da Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ve 1979’da ise İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tarihi ve doğal sit alanları olarak tescil edildi.
10 Ekim 2012 tarihinde 1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu Yassıada’yı “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü kullanım Alanı” olarak belirledi.
Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/5000 ve 1/1000 Nazım ve Uygulama İmar Planları ile Yassıada’da yüzde 65, Sivriada’da yüzde 45 yapılaşma alanı ile Kültürel – Turistik tesis yapımı için imara açıldı.
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada’nın “demokrasi ve özgürlük” adası olarak yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Genel vaziyet planına göre adada “Demokrasi Feneri”, “Özgürlük Platformu”, “Demokrasi Şehitleri Anıtı” ve sergi salonlarının yanı sıra otel ve süit odalar da bulunacak.