Adana Büyükşehir Belediyesi, insanların sosyal mesafeye uyumlu hareket etmesi için, semt pazarlarını yeniden planladıkları bir çalışma başlattı. Projenin temel amacı semt pazarlarındaki insan yoğunluğunu kontrol etmek ve salgın günlerinde sosyal mesafeye uyumlu, sağlıklı bir sirkülasyon sağlamak.
Şehirler gerek günlük hayatta karşılaştığımız gerekse küresel ölçekte etkilerini hissettiğimiz tüm ekonomik, sosyal, kültürel, coğrafi, eğitim, sağlık, alt yapı ve politik meselelere ev sahipliği yapan ve birincil etki alanlarının hissedildiği mekanlardır. Son günlerde tüm dünyanın mücadele etmeye çalıştığı Koronovirüs salgını da yaşam alanlarımızı her ölçekte etki altına alan sorunlar ve çözüm yolunda geliştirilecek çalışmalar kapsamında; kentsel tasarım dinamiklerinin sunması gereken yol haritasının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Yaşam şekillerimiz, alışkanlıklarımız ve gündelik hayat akışında ciddi değişiklikler yaratan virüsün etkisi en yoğun şehirlerde hissedilmektedir. Bu sürecin insan yoğun kent yaşamına getirdiği değişiklikler şehircilik bilimini de yakından ilgilendiren parametreleri harekete geçirmektedir. Mevcutta düşünülmesi gereken fakat göz ardı edilmiş birçok planlama ve mimari tasarım kriterlerinin artık sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam zorunluluğu altında uygulamalara dönüşmesini sağlamak sürecin kent hayatındaki en önemli yansımaları olacaktır.
Bu süreçte çözümün bir parçası olabilmek adına geliştirilecek kentsel tasarım yaklaşımları; kentsel hareketliliği ve yoğunluğu yönlendirebilecek uygulamalar özellikle kamusal alanlar için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Adana Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda; insanların sosyal mesafeye uyumlu hareket etmesi için, semt pazarlarını yeniden planladıkları bir çalışma başlatmıştır. Projenin temel amacı semt pazarlarındaki insan yoğunluğunu kontrol etmek ve salgın günlerinde sosyal mesafeye uyumlu, sağlıklı bir sirkülasyon sağlamak. Pilot uygulama alanı olarak belirlenen Çukurova ilçesindeki Güzelyalı Semt Pazarı için öncelikle; mevcut planla uyumlu olacak şekilde Pazar tezgahlarının ve satıcıların yerlerini belirleyen bir plan hazırlanmıştır. Bunu yaparken tezgahlar arasında oluşan koridorların, pazardaki satıcıları da yerinden etmemek koşuluyla en az iki metre mesafede olacak şekilde planlanması sağlanmıştır.
Yoğunluğa göre iki ile dört buçuk metre arasında değişen genişliklerde oluşturulan koridorlar üzerine, insanların sosyal mesafeye uyumlu bir şekilde hareket edebilecekleri bir ızgara modeli yerleştirilmiştir. Planlanan ızgara modeli ile en küçüğü bir metrekare olan sosyal mesafe kutucukları oluşturulmuştur. Pazardaki satıcıların ve alışveriş yapan insanların durmaları ve durmamaları gereken kutucuklar belirlenerek, insanların birbirlerine en az bir metre mesafede hareket etmelerini sağlayan bir dolaşım 0luşturulmuştur.
Uygulaması tamamlanan çalışmayla ilgili, belediyenin zabıta görevlileri, pazarcılar ve alışveriş yapan vatandaşlar bilgilendirilerek hem salgınla mücadele edebilmek hem de değişen yaşam koşullarımız gereği kamusal alanların buna uyumlu olarak tekrar planlanması gerekliliği konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmak hedeflenmektedir.
Sosyal mesafeye uyulmasının koronavirüsün yayılmasıyla mücadelede çok önemli olduğunu belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Semt pazarları, marketler ve insanların yoğun olarak bulunduğu alanlarda sosyal mesafeye dikkat edilmesi, el hijyeni ve maske takılması çok önemli. Bilim insanları bu konularda gerekli uyarıları sürekli yapıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak Güzelyalı Semt Pazarı’nda böyle bir uygulama başlattık. Tezgahların önünde alışveriş yapan insanlarımız arasında bir, bir buçuk metre mesafe olması için boyalarla kutucuklar işaretlendi. Zabıta ve güvenlikten arkadaşlarımız, vatandaşlarımızı kurallara uymaları ve işaretlenen alanlarda durmaları konusunda teşvik ediyor. Bu planın uygulandığı ve sosyal mesafe duyarlılığının üst seviyede yaşandığı pazarlarımızın sayısını artırmayı ve bu çalışmanın bir iyi örnek uygulaması olmasını umuyoruz” diyerek projenin varmak istediği noktaları anlatmıştır.