Adanalı: Kentsel dönüşüm, kültürü yok edecek

İstanbul Barosu tarafından düzenlenen "Kent hukuku bağlamında yaşanabilir şehirler ve İstanbul" isimli panele katılan Stuttgart Üniversitesi'nden Dr. Yaşar Adanalı, "Kentsel dönüşüm kapsamında kültürel uygunluk diye bir şey kalmayacak" dedi.

İstanbul Barosu, tarafından “Kent hukuku bağlamında yaşanabilir şehirler ve İstanbul” isimli Panel Orhan Adli Apaydın Salonu’nda gerçekleşti. Panele Stuttgart Üniversitesi’nden Dr. Yaşar Adanalı, Doç. Dr. Pelin Pınar Özden ve Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikolog Vicdan Yüksel katıldı.

Panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi AV. Özlem Aksungar yaptı. Aksungar, “Baromuz yaşanabilecek tüm çevre sorunlarıyla ilgileniyor, çalışmalar yapıyoruz, ancak basında yer almıyor” siteminde bulundu.

Aksungar’ın ardından söz alan Stuttgart Üniversitesi’nden Dr. Yaşar Adanalı, “Yaşanılabilirlik açısından kentsel dönüşüm” konulu sunum gerçekleştirdi. Adanalı, “Ağaoğlu’nun yaşama kavramıyla başka bir gecekonduda yaşayan insanınki aynı değildir. Bulunduğumuz Türkiye’de yeterli barınma hakkı yok. İnsanlar zorla evlerinden tahliye ediliyorlar. Hasankeyf’de insanlar yaz günlerinde çatılarda uyuyor. Ancak kentsel dönüşüm bu kültürü yok edecek” diye konuştu.

KÜLTÜREL KİMLİKLER TAHRİP EDİLİYOR

Adanalı’nın ardından söz alan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Pelin Pınar Özden, Sulukule ve Haydarpaşa projelerinin kentsel dokuyu ve kültürel kimliği tahrip ettiğini belirtti. Özden, “Kentsel dönüşüm gerçek yüzünü Tarlabaşı, Sulukule, Haydarpaşa olmak üzere başlıca yerlerde gösteriyor. Yaşanabilir bir kent olması için, içinde yaşayan her canlıyı sahiplenen, güçlü sosyal politikalarla donatılan, demokrasiye ve katılımcılığa olanak tanıyan, doğal ve kültürel değerlerini yaşatabilen, hoşgörü ve saygı değerlerine sahip olmalıdır. Son günlerde Gürsel Tekin’in açıklamalarında yer alan Kentsel Rant haritası vardı. Bu haritada daha da net görebiliyoruz ki; Kentsel Rant İstanbul’da uygulanmak isteniyor” diye belirtti.

Özden’in ardından söz alan Vicdan Yüksel ise, kentsel dönüşümün psikolojik açıdan ayrıntılarını anlattı. Yüksel, şöyle konuştu: “Konut yaşamı insanların yalnızlaşmasına, yabancılaşmasına yol açmakta, ruhsal sorun insanlar dışlanmaktadır. Ayrıca ülkemizde ruh sağlığı hizmetleri yetersiz olduğundan dolayı, sorunlar kentsel dönüşüm ile daha da artmaktadır. Sonuç itibariyle ise, kentsel dönüşüm, cinayete, ruhsal hastalıklara yol açmaktadır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın