29 Mart 2009 Pazar günü gerçekleşecek 2009 Yerel Seçimleri'ne sayılı günler kaldı.
Rekabetin kızıştığı bu günlerde, partilerin kent politikaları da netleşmeye ve açıklanmaya başladı. Belediye başkan adaylarından kimileri kendi resmi web sitelerinde, kimileri de basın aracılığıyla seçilmesi halinde gerçekleştireceği vaatleri duyuruyor. Arkitera Mimarlık Merkezi olarak, Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediye başkan adaylarından projelerini açıklayanları araştırdık ve derledik:
– Üç metro çalışmasına aynı anda başladık: Keçiören, Çayyolu ve Sincan metroları. Kesinlikle krediye ihtiyaç var. Hükümet desteği olmadan da kredi alabilmek mümkün değil. Önceliğim, metroları seçim ertesi hemen devreye sokmak. Maliyeti tahminen, 700-900 milyon dolar. Metro diğerlerine nazaran yarı fiyatının da altına mal olacak.
– Ankara’nın mutlaka ticaret ve sanayi merkezi olması lazım ki işsizlik ortadan kalksın. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle işbirliği yapıyoruz.
– Şeker fabrikasına ek tesisleriyle birlikte 1 milyon 700 bin metrekarelik fuar alanı yapacağız. Yanına da her ile, sembolü olan, örneğin Kayseri’nin kalesi ya da camisi gibi, bedava yer vereceğiz. Yapılacak binanın dışarıdan Kayseri’yi temsil ettiği anlaşılacak. İçinde, Kayseri’ye ait ne varsa satılacak.
– Turizmi gerçekleştirmek için 10 müze kuracağız. Özellikle kıyafet, halı ve kap kacak müzeleri çok önemli. Turist orijinal yerleriniz varsa gezer. Bunun için “Ankara’nın Yedi Harikası” adlı yedi ayrı projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Birincisi, içinde bulunduğumuz Ankara Kalesi’ne 180 metre yüksekliğinde bir bayrak direği dikeceğiz. Bu dünyanın en büyük bayrak direği olacak. Ama tek işlevi bu olmayacak. Bunun dışında “medyatower” olarak kullanacağız. Ankara’daki tüm antenler burada toplanacak. İlk altmış metrenin üzerinde üç kat olacak. Birinci kat lokanta, ikinci kat seyir terası olacak. Üçüncü kat ise özellikle TV çekimleri için medya mensuplarına tahsis edilecek.
– Kalenin arkasındaki Hıdırlık Tepe temizlenecek. Buradaki vatandaşların hepsine ücretsiz konut vereceğiz. Hıdırlık Tepe villalarla dolacak. Tepenin en üstüne de muhteşem bir otel yapacağız. Otelin üstüne Airbus uçakların en büyüğünün maketini koyacağız. Bunun bir katı lokanta, biri eğlence merkezi, kanatları da seyir terası olacak. Havaalanına inen uçakların iniş noktası üzerinde yer alacak. Gece de aydınlatılacağı için son derece cazip olacak.
– Ankara’nın beş girişine 50’şer metrelik dev heykeller dikeceğiz. Birincisi, Samsun istikametine, adı 19 Mayıs Bulvarı olduğu için Atatürk heykeli dikeceğiz. Heykelin içinde müze, aşağısında kütüphane ve kitap satış noktaları bulunacak. İstanbul yoluna, Fatih Sultan Mehmet’in heykelini dikeceğiz. Hani İstanbul’u fethedemeyip de atını denize sürüşü vardır ya, onun 50 metrelik heykeli. İçerisinde müze, alt kısmında birçok tesis ve sarığının içi de seyirlik teras olacak. Turistler oradan Ankara’yı seyredecek. Üçüncüsü, Eskişehir yolu, yani Dumlupınar Bulvarı. Bu istikamet Nasrettin Hoca’ya gittiği için kültür sembolü koyalım, dedik. Hocanın, eşeğin üzerine ters binmesine simgeleyen heykelini dikeceğiz. Burası yeni eğlence ve iş merkezi olarak düşünülüyor. Dördüncüsü de Konya Yolu, yani Mevlana Bulvarı. Oraya da bir semazen heykeli konulacak. İçerisinde en az on kat lokanta olacak. Bu lokantalardan her biri bir yörenin yemeğini sunacak. Şimdiden buna talip olanlar var. Buraların arsası bir milyara satışa çıkacak. Benim için para kazanılması değil, turist gelmesi önemli.
– Esenboğa yolunun sol tarafına heykeller dikeceğiz. Müthiş bir ışıklandırma olacak. Havaalanına gelenler bir ışık gösterisi ve renk cümbüşüyle büyülenecek.
– Çubuk 1 Barajı’nın arkasında Karacaören Ormanlığı var. Bunun içinde insanlara zarar vermeyen ama Türkiye’de görülmeyen hayvanların bulunduğu, golf arabasıyla gezilebilecek bir park olacak. Bayındır Barajı’nda da benzeri olacak. Gölbaşı’nda ise bir kuş adası olacak. Dünyadaki bütün hayvanların kumaştan ya da peluştan yapılmış birer maketinin bulunduğu 30.000 metrekarelik kapalı orman alanı kuracağız. Bu maketler belli noktalarda hareket edecek, orijinal ses çıkaracak. Yanlarında birer minik sinema olacak ve burada ilgili hayvan izlenecek. Bu konu için Almanya’da belli firmalarla görüştüm, proje hazırlamalarını istedim.
– Seçimden sonraki ilk işimiz Ankaralıları sağlıklı suya kavuşturmak amacıyla Işıklı Barajı’nın yapımına başlamak, çalışmalar bitirilene kadar Kızılırmak suyunu arıtabilecek nitelikte yeni bir arıtma tesisi yapmak ve ulaşımda temel tercihimiz olan metro çalışmalarına başlamak olacak.
– Bizim dönemimizde doğalgaz bağlantılarının ve bacaların düzenli kontrolleri yapılacak ve Ankaralılar doğalgazı korkmadan, güven içinde kullanacaklar.
– Belediye meclis toplantılarının, belediyenin yatırım kararlarının, ihalelerin, harcamaların internet üzerinden, radyo ve TV kanallarından, belediyenin gazete, dergi gibi yayın organlarından duyurulması sağlanacak.
– Proje Demokrasisi olarak adlandırdığımız ve proje uygulamalarında projeden etkilenecek tüm kesimlerin katılacağı Proje Karar Kurulları oluşturulacak. Her yıl ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, esnaf ve sanayi odaları gibi sektör temsilcilerinin, muhtarların, semt veya mahalle derneklerinin, üniversitelerin, kadın, gençlik ve öğrenci kuruluşlarının, engelli örgütlerinin ve kentte yaşayan her kesimin katılacağı, kent bütçesi ve yıllık programın tartışılacağı Ankara Kurultayları düzenlenecek. Muhtarlar kendi mahallelerini ilgilendiren konularda belediye meclisi toplantılarına katılacak ve konuşma hakkına sahip olacak. Belediyenin çeşitli işlevlerini değerlendirmek üzere TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin her yıl değerlendirme raporları hazırlaması ve bu raporların Ankara Kurultayları’nda tartışılması sağlanacak.
– İmar planları Ankara’da iktisadi ve ticari hayatı canlandırmanın bir aracı olarak kullanılacak. Yeni yaya bölgelerinin açılması ile ticaret ve istihdam arttırılacak. Keyfi kararlarla ve noktasal operasyonlarla, rant pompalamayı ve çıkar sağlamayı amaçlayan plan tadilatları yapılması dönemine son verilecek. İmar planlarının yasal gereklilik olan askıya asılarak duyurulması ile yetinilmeyecek, sürekli olarak internet üzerinden izlenebilmesi sağlanacak.
– Kent kimliğine ve kültürüne uygun, kenti bir bütün olarak algılayan, sektörleri kent içinde dengeli dağıtan, kentsel hizmetleri kentin her bölgesine yeterli ve adil bir biçimde sunan, meslek odaları ve ilgili hemşeri örgütleri ile birlikte hazırlanan ve onlarla birlikte denetlenen bir kentsel planlama anlayışını ödünsüz olarak uygulamayı taahhüt ediyoruz. Ankara’nın turizm potansiyelini değerlendirmek gerekiyor. Elmadağ, İmrahor Vadisi, Mogan, Eymir Gölleri ekolojik bir bütünlük içeriyor. Bu bölge kayak, rekreasyon, göl ve piknik işlevlerini içeren bir turizm projesi çerçevesinde düzenlenecek. Belediye yönetimimiz tüm uygulamalarında yayalara öncelik veren yaklaşım sergileyecek. Ankara’da yayaları yok sayan, kent içi bulvarları otoyola çeviren uygulamalara son verilecek. Ankara yürünebilir bir kent olacak, Ankaralılar tekrar yürümeyi sever hale gelecek.
– Gar Bölgesi Türkiye’nin her yanından hızlı tren ile Ankara’ya gelenlerin ilk ulaştığı yer olacak, Ankara’nın vitrini özelliğini kazanacak. Kent meydanlarının her biri için gelişme ve yönetim projeleri hazırlanacak ve yaya öncelikli olarak düzenlenecek. Ayrıca meydanların çevresinde yüksek kapasiteli otopark uygulamalarına geçilecek. Meydan kimliğini yitiren Kızılay’ı yeniden canlandırmak amacıyla, Güven Parkı’nın ayak altında bir geçiş yolu olarak kullanılmasına son verecek düzenlemeler yapılacak. Gençlik Parkı, Ankara’nın en önemli eğlence, dinlenme, kültür ve sanat merkezlerinden biri olacak. “Atatürk Orman Çiftliği: Hayvanat Bahçesi” alanında yarışma projesi ile dünya standartlarına uygun, bir doğal hayvan parkı yapılacak.
– Ankara’nın tarihi ve kültürel dokusunu ortaya çıkartarak Ankara’yı marka kent yapacağız. Tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkartacak restorasyon çalışmaları yapacağız. Kültürel ve mimari özelliklerimizi yansıtacak eserler, kongre ve fuar merkezleri inşa edeceğiz. Her semte yürüyüş ve bisiklet parkurları yapacağız.
– 81 ilimizin bir nevi temsilciliği gibi, her ilimizin maddî ve manevî kültür mirasından oluşan Anadolu Kültür Bahçesi’yle, Ankara zenginleşecek ve başkente yaraşır bir eser kazanacaktır.
– Ankaralıların su sorununu çözmek için Kızılırmak suyunu arıtacağız, atık suları kullanılabilir hale getireceğiz. Ankaralıların makul bir ücretle damacana suyu kullanmasını sağlayacağız.
– Nüfusumuzun yaklaşık %12’sini engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Fakat bu vatandaşlarımız gündelik yaşama katılamıyor. Çünkü, gündelik hayatın hiçbir alanı, onlar düşünülerek düzenlenmiş durumda değil. Engelli çocukların eğitimi ve gündelik yaşamlarını kendi başlarına sürdürebilmeleri için hizmet sunacağız.
– Ankara’yı bir bilişim kenti haline getireceğiz.
– Kızılcahamam, Ayaş, Beypazarı, Güdül, Haymana ilçelerimizdeki termal kaynakları daha etkin kullanacağız. Tarihî İpekyolu’nun, tarihî pek çok olayın yaşandığı Frig Vadisi’nin turizm potansiyelini değerlendireceğiz. Ankara’yı turizmin de başkenti yapacağız.
– Yürütülen metro çalışmalarını hızla bitireceğiz. Toplu taşıma araçlarının kullanımını teşvik edeceğiz. Mümkün olan her yere otopark yapıp otopark sorununu çözeceğiz. Gereksiz ve işlevsiz alt-üst geçitleri yıkacağız. Ulaşımda insana öncelik vereceğiz.
– Ankaralıların kömür kullanma ihtiyacını ortadan kaldıracağız. Doğalgaz ulaşmayan hiçbir ev, doğalgaza ulaşamayan hiçbir hemşehrimiz kalmayacak. Ankaralılar bu kartla istedikleri bankadan, isteyenler hiç evinden çıkmadan internet üzerinden doğalgaz alacak.
– İmar konusunu, arsa spekülasyonculuğu, rant vurgunculuğu ve haksız kazanç alanı olmaktan çıkaracağız. Bunun için, imar çalışmalarını, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yürüteceğiz. Ankara’da bir tek gecekondu bırakmayacağız. Gecekondu sahiplerini de hiçbir şekilde evsiz bırakmayacağız.
– Ankara’da hırsızlık, soygun, gasp ve kapkaç olayları tehlikeli şekilde tırmanmaktadır. Bu sorunun çözümünde güvenlik birimleriyle işbirliği yapılacak ve Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanındaki tüm cadde ve sokaklar ile tüm okullarımıza 24 saat çalışan MOBESE sistemi kurulacak.
– Milli Görüş belediyeciliğine göre, belediye kendi kaynaklarıyla kendi ayaklarının üstüne duracak. Belediye kaynaklarını adil bir şekilde harcayacak, şeffaf olacak.
– Ulus’ta tarihi dokuyu bütünleştirerek, rant hesabı güdülmeden tamamen yeşil bir alan yapılacak Buradaki genelev de kesinlikle kaldırılacak.
– Ankara’nın ihtiyacına cevap verecek büyük bir tarım ve sanayi fuarı kurulacak. Ankara, kongreler merkezi ile bir fuar ve kongre merkezleri üssü haline getirilecek.
– 5 yılda 200.000 konut üretilecek. Üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile sürekli diyalog halinde olunacak, üretilenyeni arsalar esnaf ve sanatkarın kullanımına sunulacak.
– Haller kapsamlı bir projeyle iyileştirilecek.
– İstanbul dünya tarafından da artık takip ediliyor. Hız kesmeden kenti çok daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Çünkü kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bunun için estetik ve kimlik ağırlıklı projeler geliştirmeye devam edeceğiz.
– İstanbul’da en ağırlıklı sorun ulaşım ve bu sorunu çözmek için çalışıyoruz. Kent ulaşımında karayolu taşımacılığının payın %89, raylı sistem payı %7, deniz ulaşımının ise %4 payı var, biz bu oranları bozmak istiyoruz. Deniz ulaşımının payını %10’a çıkarıp, raylı sistem taşımacılığındaki payı da artırmayı hedefliyoruz. İETT’de ise hizmetin özelleştirilmesinden yanayız, bu nedenle yeni otobüs alımına gitmeyeceğiz. İstanbul’da 56 kilometre raylı sistem inşaatımız devam ediyor. 105 kilometre ihale aşamasına geldi. Bu dönemde Bakırköy-Beylikdüzü raylı sistem hattının temelini atma çalışmamız var. Beşiktaş-Levent, Beşiktaş-Sarıyer ve Üsküdar-Beykoz arasına da raylı sistem yapacağız. Metroyu İkitelli-Olimpiyat Stadı’na kadar götüreceğiz.
– Çobançeşme-Topkapı arasında yol genişletme çalışmaları sürüyor. Çobançeşme-Küçükçekmece, Topkapı-Çobançeşme, Mecidiyeköy-Cevizlibağ ve Küçükçekmece-Beylikdüzü etaplarından oluşan projede, 1 ve 2. etaplarda yer yer 2×2, 2×3 ve 2×4 şerit olan yolların tümünün 6×2’ye çıkarılacak ve yer yer de kavşak düzenleme çalışmaları yapılacak. Merter’de her iki yönde yol genişletme çalışmaları devam ediyor, Bakırköy Kavşağı’nda da yeni düzenleme yapılacak. Bu güzergahta iki şerit de metrobüs için ayrıldı. Ayrıca 20 kilometre yolun, altyapı, yenileme ve yağmur suyu kanalları yapılacak. Projenin sonunda, Küçükçekmece’den metrobüs ile Mecidiyeköy’de raylı sisteme bağlantı sağlanacak. 75 milyon YTL’ye mal olacak proje, Eylül ayı sonunda bitecek.
– Deniz ulaşımında İDO yatırımlara devam ediyor, Harem-Sirkeci arasında 4 arabalı vapur ve 20 şehir hatları gemisi almak için ihaleye çıktık. Şehir hatları için de ortaya çıkan 5-6 modelden hangisi beğenilirse o gemi alınacak.
– İstanbul’un vizyon oluşturacak yerlerini ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunun için İstanbul’u tek merkez yerine birçok merkeze sahip bir şehir haline getireceğiz. Kartal ve Küçükçekmece projeleri bunlardan ikisini oluşturuyor.
– Vatandaşı rahatsız etmeden bu şehri yenileyeceğiz. İstanbul’u insani boyutta yaşanabilir bir kent haline getireceğiz. Kent genelinde bugüne kadar çarpık ve kaçak yapılmış 4.587 yer yıktık, su sorunu ve hava kirliliği artık kalmadı. Yapılan yatırımlarla 224 kilometrelik sahil şeridinin 140 kilometresinde denize girilebilecek.
– 100.000’in üzerinde kursiyerin kurs gördüğü İSMEK’te, 37.500 üniversite öğrencisine verdikleri burs sisteminde bu yıl değişiklik yaparak sadece ”kültür bursu” vereceğiz.
– Toplu konut çalışmaları kapsamında 20.000 konut daha yapacağız.
– Yerel yönetimlerde, halkın katılımcılığı ile doğrudan demokrasiyi kuracağız. Halkın karar süreçlerine katılacağı yerel yönetim anlayışını temel alacağız. Yerel yönetimlere, emekçilerin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi bütçeden kaynak aktarılmasını sağlayacağız. Yerel hizmetleri piyasalaştıran, taşeronlaştıran, özelleştiren ve parası olanın hizmet alacağı yerel yönetim anlayışına son vereceğiz. Demokratik, katılımcı, sosyal bir yönetimi egemen kılacağız.
– Doğanın tahribatını engelleyecek bir bilinç oluşturarak, her aşamada gerekli önlemleri alacağız ve doğanın tahribatına dur diyeceğiz.
– Belde ve ilçelerde halk meclisleri oluşturarak bunların halkın örgütleri ve meslek odaları ile birlikte çalışmalarını mümkün kılacağız.
– Cemevleri ve diğer ibadet yerlerinin gereksinimleri doğrultusunda, Alevi yurttaşlarımızın kendi kurum ve örgütlerinden özgürce yararlanmalarını sağlayacağız.
– İstanbul’un her noktasını engelli yurttaşlarımızın erişimine ve ulaşımına uygun hale getireceğiz.
– Kadın örgütleri ile tam bir eşgüdüm sağlanacak, kadınlar üzerindeki ayrımcı politika ve uygulamaların son bulması için kadınların yerel yönetimin tüm olanaklarından yararlanmalarını sağlayacağız.
– Çocukların ve gençlerin bedensel ve ruhsal gelişimleri yolunda sosyal projeler geliştireceğiz.
– Emekçi yoksul semtlerin ve varoşların yerel yönetim bütçesinden hak ettikleri payı almalarını sağlayacağız.
– Kentsel dönüşüm projelerini rant projeleri olmaktan çıkarıp, bu projeleri TMMOB ve ilgili oda, meslek kuruluşları ve halk meclislerimizin katılımı ile yeniden planlayacağız.
– Muhtarlar büyükşehir yönetimine katılacak, kent konseyleri oluşacak, sivil toplum örgütleri birleşecek, demokrasi forumu toplanacak, kentle ilgili yıllık kararlar İzmir Kent Kongresi’nde alınacak.
– Metro ve raylı sistemle konforlu, hızlı ve ucuz toplu ulaşım sağlanacak. Körfez’de vapur yolculuğu keyfi, daha da rahat, süratli ve konforlu olacak. Otobüs filomuz modernleşiyor, yolcu konforu artacak, klimasız otobüs kalmayacak.
– Sağlıklı yaşam için daha çok yürüyüş parkuru, daha çok gezinti yolu düzenleyeceğiz. Körfez’in sahil şeridi boyunca bisiklet yolları, “bisiklet kulüpleri”yle ücretsiz bisiklet kullanımı hizmeti olacak.
– İtfaiye filomuzu modernleştiriyoruz, yangın söndürme helikopterimiz olacak. Toros Kriz Yönetim Merkezi afet zamanlarında 24 saat destek verecek.
– İzmir’i yeniden Akdeniz’in kültürel başkentlerinden biri yapacağız. Kültür endüstrileri ve yaratıcı endüstriler alanında Türkiye’nin öncü kenti olacağız. Yeni projelerle kentimizde bilimsel, kültürel, sanatsal değer üretimi artacak.
– Bilim, sanat ve kültür mekânları daha da çoğalacak: Tarihi Un Fabrikası (Halkapınar) restore edilerek kültür mekânına dönüştürülecek. Elektrik fabrikası (Alsancak) restore edilecek. Kültürpark’taki holler kültür sanat mekânları olacak. Agora’da “Uygarlıklar ve Arkeoloji Açıkhava Müzesi” düzenlenecek. Kadifekale ile Agora arasındaki bölge “tarih parkı” olacak.
– Fuarlar ve kongreler ekonomiyi canlandıracak. Gaziemir’de dünya standartlarında dev bir kongre ve fuar kompleksi oluşturuyoruz
– Engelli yurttaşlarımızı “himaye” etmiyoruz; onları toplumla bütünleştiriyoruz.
– Şiddet ve tacize göz yummamak için kadın sığınma evlerimiz çoğalacak.
– Buca Çocuk Evi’yle sokak çocuklarının barınma hakkını savunacağız.
– Sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında, 100 kişiden fazla personel çalıştıran her işyerinin bir çocuğun bakımını üstlenmesi konusunu özendireceğiz.
– Çiğli Balatçık, Menemen, Buca ve Gaziemir’de yeni “kent ormanları” oluşturacağız. İzmir’in dört bir yanında yeni yeşil alanlar oluşturacağız. Park ve meydanların aydınlatmasında artık yalnızca güneş enerjisi kullanılacak. Çevre ve Yeşil Enerji Eylem Planı’yla sürdürülebilir enerjiye geçişi planlayacağız.
– Bölgemizin, sürdürülebilir enerjiler açısından zengin potansiyelini değerlendireceğiz: İzmir’de jeotermal ve rüzgar enerjisi kullanımı artacak. Biyokütle ve güneş enerjisi kullanımında atılım gerçekleşecek. Konutlar ve kamu binalarında yalıtım denetimi ve yalıtım yenilemesi gerçekleştireceğiz. Coğrafi konumumuzu ve “küresel ısınma”yı avantaja dönüştüreceğiz, güneş enerjisi kullanımında atılım başlayacak. Güneş enerjisine dönüşüm, belediye hizmet binaları ve kamu binalarından başlayacak. Konutlarda “yeşil evler”e dönüşüm özendirilecek, desteklenecek. Yeşil dönüşüm için uzman kadrolar yetiştirilecek. Ekolojik köy, güneş enerjisinden toplu konut alanlarında yararlanmanın modelini oluşturacak. Çöplerimizden, atıklarımızdan biokütle enerjisi elde edeceğiz. Rüzgar enerjisi üretimini artıracağız. Jeotermal enerji kullanımı yeni kaynakların devreye girmesiyle yaygınlaşacak.
– Sağlıklı su için ve su tasarrufu için su şebekesini yeniliyoruz. Su havzalarında kaçak yapılaşmayı organik tarımla önlüyoruz. Yeni arıtma tesislerimizle içilebilir şehir suyu sağlıyoruz. Tahtalı Baraj Gölü’nü çevredeki su kaynaklarıyla besleyeceğiz. Kentimize yeni su kaynakları kazandırıyoruz. Çamlı, Değirmendere ve Bostanlı Barajları için çalışıyoruz. Gördes’in suyunu İzmir’e getiriyoruz. Su tasarrufunu özendirmeyi sürdüreceğiz.
– İzmir Körfezi’nde temizlik çalışmalarını modernleştiriyoruz. Körfez’de su kalitesi sürekli yükseliyor. Çiğli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde kapasiteyi artıracağız. Atıksudan biyogaz enerjisi üretme tesislerini kuruyoruz. İzmir büyükşehir sınırları içinde atıksu arıtmasız yerleşim bırakmayacağız.
– Çöp depolama alanı kapatılarak ekopark oluşacak. Ekopark’ta ayrıştırma, geri dönüşüm, kompostlaştırma ve yakma gerçekleşecek. Ekopark’ta çöp termik santrali kuracağız. Çevre yerleşimlerin çöp depolama alanlarını kapatarak rehabilite edeceğiz. Çöp filomuzu modernleştireceğiz. Geri dönüşümü özendireceğiz; destekleyeceğiz.
– Çocuklarımıza ve gençlerimize spor malzemeleri ile destek oluyoruz. Okullara spor alanları yapıyoruz. Başarılı okul takımlarının deplasman giderlerini karşılıyoruz. Amatör kulüpleri destekliyoruz. Profesyonel kulüplere katkı sağlıyoruz.
– Karşıyaka ve Buca’da iki yeni büyük futbol stadyumu inşa edeceğiz. Bornova’da bir olimpik buz pateni salonu yapıyoruz. Bütün semtlere çok amaçlı salonlar inşa ediyoruz. Daha fazla uluslararası spor organizasyonu gerçekleştireceğiz.
– İzmir kent portalı oluşturulacak. Akdeniz ülkelerinin dillerinde ve İngilizce İzmir tanıtım web sitesi oluşturulacak. Üç boyutlu dijital İzmir kent rehberi oluşturulacak. Bilişim teknolojilerinden yararlanarak belediye-hemşeri ilişkisi doğrudan sağlanacak.
Milliyetçi Hareket Partisi’nden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Müsavat Derviş oğlu ise engelliler için verdiği sözlerle dikkat çekiyor:
– Engellilerin tüm aile bilgileri alınarak, bu bilgiler ışığında her engelliye “Hemşehri Kartı” verilecek, bu kart sayesinde her türlü belediye hizmetine engellilerin kolayca erişebilmeleri sağlanacak.
– Sorun üreten değil, sorun çözen bir yerel yönetici olacağız. Engellilerin, engelsiz bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacak alt yapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bunun yapılabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. 6 ay içerisinde şehrin ana arterlerinden başlayarak, kaldırımlar ve durakların tamamını standartlara uygun hale getireceğiz. Kaldırım işgallerini kesinlikle önleyeceğiz. Engelli vatandaşlarımızın, evlerinden duraklara kolay ulaşabilmelerine olanak sağlayacak her türlü düzenlemeyi yapacağız. Çünkü bu düzenlemeler sadece engelliler için değil, tüm vatandaşlarımız için aynı öneme haiz.
– Hangi hizmetlerde, hangi engel grubundan, hangi niteliklere haiz engellilerin çalışabileceği belirlenerek, istihdam edilmeleri sağlanacak. Bu sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, ilçe belediyeleri tarafından da çözümlenmesi gereken bir olgu. Bunun için, sosyal temelli düşünceden eyleme dönüştürülecek fizibil ne kadar proje varsa, bunların tamamını uygulayacağız.
– Kısıtlı olanaklarla eğitim görmeye çalışan engelli kardeşlerimizin tamamına Büyükşehir Belediyesi’nin kaynak ve fonlarından burs verilmesini sağlayacağız. Bu ve diğer konularda kesinlikle pozitif ayrımcılık yapacağıma söz veriyorum. Eğitim araç gereçleri ihtiyaç sahibi engellilere ücretsiz olarak dağıtılıp, onların eğitim kurumlarına ulaşılabilirliklerini de sağlamak bizim görevimiz olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’ndaki kapatılan Engelliler Eğitim Merkezi’nde fiziki şartların iyileştirilmesini sağlayacağız.
– Engellilerin ulaşım problemlerinin çözümünden önce, ulaşılabilirliklerinin sağlanması gerekiyor. Her engel grubunun toplu taşım araçlarıyla seyahat etmeleri yurt dışında da uygun görülmez. Bu nedenle engel gruplarına uygun mobilizasyon sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Daha rantabl ve ucuza mal olacak bu yöntem, ailelerinin de çocuklarının başkaları tarafından aşağılanmasını görmemeleri açısından daha uygundur.
– Engellilerin spor yapabilecekleri açık ve kapalı alanları yaratarak, onların ve ailelerinin spor yapabilmelerine olanak sağlayacağız. Onların spor yaptıkları kuruluşlara her türlü spor malzemesi yardımı yapacağız. Park ve bahçeler onlara uygun malzemelerle donatılacak ve kent mobilyaları yenilenecek.