ADEPT Takılıp-Sökülebilen Elektrikli Araç Şarj Parkı Tasarladı

ADEPT Takılıp-Sökülebilen Elektrikli Araç Şarj Parkı Tasarladı

ADEPT, Danimarkalı enerji telekomünikasyon grubu olan Norlys için tasarladığı bir dizi EV (elektrikli araç) şarj parkının ilkini tamamladı. Şarj parkları sökülebilir ve gelecekte konumlarına göre uyarlanabilecek bir yapıda tasarlanmış.

Fotoğraflar: Morten Aagaard Krogh

Planlanan 15 şarj parkından ilki Danimarka’nın doğusunda bulunan Odense’de yer alıyor. Tasarım, Danimarka’daki şarj parklarının sayısındaki hızlı artışa ayak uyduruyor. ADEPT adeta araçlarını şarj etmeye gelen yolculara kısa bir mola imkânı sağlayan yeşil bir yol kenarı durağı olarak da düşünülmüş. EV elektrikli şarj parkı, kullanım kolaylığı, işlevsellik ve estetik kaliteyi içeren bir tasarımla sürdürülebilir enerji çözümlerine daha iyi erişim sağlamak amacıyla tasarlanmış.

“Şarj parkı tasarımı, farklı coğrafi konumlara ve farklı boyutlara kolayca uyarlanabilen detay ve elementlerden oluşuyor. Yeşil çatı, servis alanları, araç yolları ve çevredeki peyzajın bilinçli ve yalın bileşimi parka oldukça mütevazı bir kimlik kazandırıyor.” 

Elektrikli araç şarj parkının bu gösterişsiz tasarımı, Norlys kenti için özellikle iklim ve çevre açısından önemli olan bazı değerleri yansıtıyor. Sökülüp takılabilir, biyolojik olarak parçalanabilen ve geri dönüştürülebilir parçalar kullanarak parkın karbon ayak izini azaltmak amaçlanıyor. Ayrıca ADEPT kullanıcının sezgisel olarak deneyimleyeceği bazı yön bulma görsellerini ipucu olarak tasarımla bütünleştirmiş.

ADEPT, projenin konumlandığı alanın ihtiyaçlarına göre değişebilen esneklikte bir tasarım konsepti geliştirmiş.

“Gözle görülebilen mekanik detaylara sahip ahşap bir yapı, deneyimsel peyzaj alanı ve yeşil çatılar yalın bir tasarım oluşturuyor. Norlys EV elektrikli şarj parkının tasarım dili bir dizi karakteristik, tektonik detaydan oluşuyor.” 

Peyzaj, yeni elektrikli şarj park alanları için temel bir bileşen ve ADEPT’in park alanı tasarımında, yeşil çatılar da dâhil olmak üzere alanın %60’ını oluşturuyor. Yeşil çatıların projeye dahil edilmesi biyoçeşitliliği arttırıyor.

ADEPT, altyapı projelerinde standart asfalt kullanımı yerine geçirgen yüzeyler ve yalıtım tuğlaları kullanmış. Bu tuğlalar kullanıcıları şarj parkının farklı noktalarına yönlendirmek amacıyla farklı ton ve desenlerde alana yerleştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın