Van'daki depremin ardından da tartışılan afet çadırlarının bölge koşullarına uygun olmaması durumu aslında tüm dünya için geçerli bir kaygı.
Afet sonrası senaryolar, genelde tek tip barınak çözümü olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu durumu dert edinen Architecture Global Aid, felaketlerin davranış şekillerine, meydana geldikleri yerlerdeki insan davranışlarına adapte olabilecek tasarım arayışıyla yola çıkıyor. Böylece şimdiye kadar gerçekleştirdikleri iki proje ortaya çıkıyor: Japonya’da tsunami için Origami Evleri ve İspanya’da deprem için Kağıttan Origami Evleri.
Architecture Global Aid’in Japonya’da 2011’de meydana gelen büyük tsunami felaketinden sonra geliştirdikleri proje aslında öncelikli olarak okullar için tasarlandı. Masaların okullara yerleştirilmesi ve normal sınıflarda kullanılması düşünüldü.
Afet senaryosunda, Tsunami için verilecek alarm sonrasında okulları anında boşaltmak ve öğrencileri en kısa zamanda yüksek bir noktaya taşımak gerekecek. Tsunami çukurda kalan yerleşim yerindeki her şeyi alıp götürecek, tabi ki okulun içindeki masaları da.
İşte masaların marifeti tam da bu anda ortaya çıkıyor. Masalar yüzebilen bir malzemeden yapılmış ve içerilerinde taşıyıcı sistemlerini barındırıyor. Masalar karaya ulaşana kadar suda sürüklenmek üzere tasarlanmış.
Karaya ulaştıklarında ise dikkat çekici renkleri sayesinde diğer kalıntılardan ayrılıyorlar. Bunları bulan insanlar tarafından klasik Japon origami figürleri gibi katlanarak açılıp, ev haline getirilebiliyorlar. Böylece, afetzedelere renkleri sayesinde ulaşılmasını kolaylaştırıp, bu ana kadar korunak sağlıyorlar.
Kağıttan Origami Evleri Projesi, Japonya’daki Origami Evleri’nden esinlenerek ortaya çıkmış bir proje. İspanya’da tsunami tehlikesi söz konusu olmadığı için, bu evler deprem sonrasında kullanılmak üzere tasarlanmış.
Japonya’daki örnekte olduğu gibi suda yüzme ya da dayanma gereği duyulmadığı için, burada tasarlanan evler için mukavva tercih edilmiş.
Kağıttan Origami Evleri, aslında geleneksel origami fikrine malzeme olarak daha sadık bir esinlenme olarak görülebilir: 2 boyutlu olan kağıdın, katlanarak 3 boyuta dönüşmesi.
İspanya için, normal zamanda kamusal alanlarda saklanılması düşünülen bu düz kutular, tasarımları sayesinde 3 dakika içinde barınağa dönüşebiliyorlar.
Projeler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.