“Afetlere Karşı Dirençli Şehirler İçin Fikir Maratonu” Rami Kütüphanesi’nde Düzenlendi

Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER), Şehirli Derneği ve İstanbul Üniversitesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi (İstanbul BTC) iş birliğinde 17 Ağustos tarihinde Rami Kütüphanesi'nde "Afetlere Karşı Dirençli Şehirler için Fikir Maratonu" düzenlendi.

Düzenlenen etkinlik kapsamında ilk olarak açılış oturumları gerçekleştirildi. Açılış oturumlarında öncelikle etkinlik düzenleyicileri olan MİMARDER Yönetim Kurulu’ndan Dr. Ahmet Gün, Şehirli Derneği Yönetim Kurulu’ndan Dr. Murat Acar ve İstanbul BTC Temsilcisi Emre Akadal söz aldı ve çalıştayın konuya ilişkin kısa bilgilendirme sunumlarının yanı sıra çalıştayın yöntemi ve beklenen çıktılarına dair paylaşımlar yaptı. Ardından konuya ilişkin derinlikli bilgi sağlamak amacıyla yapılan çerçeve sunumlar kapsamında şu çalışmalar sunuldu:

– AFAD İstanbul İl Müdürlüğü’nden Esra Çetin: Afetlere karşı risk azaltımı ve iyileştirme amacıyla yürütülen çalışmalar

– Mimar Bünyamin Derman: 6 Şubat’ta gerçekleşen depremde büyük hasar alan Hatay’ın kentsel ölçekte planlanması ve tasarlanması konusunda yürütülmekte olunan çalışmalar,

– İhtiyaç Haritası ekibinden Evren Aydoğan: İzmir ve Elazığ depremleri başta olmak üzere yaşanan depremler sonrasında gerek iletişim gerekse de organizasyon yönetimi konusunda yapmış oldukları çalışmalar

– Prof. Dr. Bilge Işık: Malatya merkezli olarak Alker (Alçılı Kerpiç) malzemesini kullanarak yaptıkları deneyleri ve bu malzemeyle 3 günde inşa edilebilen deprem evine dair temel bilgiler

– Açılış oturumları kapsamında son olarak söz alan KOZALAK Yangın ekibinden Batuhan Esirger: Geliştirmiş oldukları yangın algılama ve önleme cihazına dair deneyimlerini paylaştı.

Programın öğleden sonraki aşamasında ise farklı meslek gruplarına ve niteliğe sahip 60’ın üzerinde katılımcı gruplara ayrılarak şehirleri afetlere karşı dirençli hale getirmek için fikir ürettiler. Gruplar geliştirilmiş oldukları fikirleri hazırlamış oldukları görsel temsillerle ve kendileri ile paylaşılan sunum formatına uygun bir şekilde hazırlayarak juriye sundular. Fikir maratonu kapsamında geliştirilen fikirler, yarışma formatında sunularak interdisipliner yapıda uzmanların yer aldığı geniş bir juri heyeti tarafından değerlendirildi. Yarışma juri ekibinde şu isimler yer aldı:

– İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu,
– İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu
– Fatih Terzi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi
– Burak Pak, Altering Practices for Urban Inclusion Research Group (Alt_Shift), Belçika
– Esra Çetin, AFAD İstanbul İl Müdürlüğü Temsilcisi
– Ömer Kars, İHH Afet Yönetimi Başkanlığı
– Hilal Savcı, SANKO Holding, Temko A.Ş. Genel Müdürü
– Ahmet Gün, MİMARDER Yönetim Kurulu Üyesi
– Murat Acar, Şehirli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
– Emre Akadal, İstanbul BTC

Etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulunan MİMARDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Gün, “Bugün toplumun tüm paydaşları olan Devlet, Sivil Toplum, Akademi ve Endüstri’yi aynı ortamda bir araya getirdik. Etkinlik kapsamında şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirmek için fikir üreten katılımcılarımızın önerilerini dinledik. Gerek Jüri ekibi, gerekse de fikir maratonunun düzenlenme yöntemi açısından yapısında birçok ilkleri barındıran etkinlik çerçevesinde katılımcılar özellikle şehirlerimizde gerçekleşmesi olası olan afetlerle yüzleşmeden önce şehirlerimizi afete dirençli hale getirecek risk azaltıcı ve güçlendirici/iyileştirici fikir projeleri geliştirdiler. Geliştirilen projeler arasında jüri değerlendirmesi sonucunda ilk üçe giren proje grupları ödüllendirilmelerinin yanı sıra birinci projenin uygulanma aşamasına gelmesi için mentörlük desteği sağlanacaktır. 17 Ağustos gibi sembolik öneme sahip bir günde düzenlenen yarışmamıza iştirak eden tüm katılımcılarımıza, sunumları değerlendiren saygıdeğer jüri üyelerimize, etkinliği düzenleyen ortaklarımız Şehirli ve İstanbul BTC paydaşlarına, etkinliğin düzenlenme konusunda mekansal ve lojistik bağlamda destek veren RAMİ Kütüphanesi’ne ve etkinlik ödüllerine sponsor olan SANKO Holding’e teşekkür ederiz. Etkinlik çıktılarını ve yarışma sonuçlarını önümüzdeki süreçte düzenleyeceğimiz başka bir program kapsamında kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.”

Afetlere Karşı Dirençli Şehirler İçin Fikir Maratonu

Etiketler

Bir yanıt yazın