Beyoğlu'nda, Demirören AVM inşaatı sırasında hasar gören tarihi Ağa Camii restorasyonu, ayrılan 1 milyon liralık kaynak yetmeyince durdu.
Demirören Alışveriş Merkezi’nin (AVM) inşaatı sırasında hasar gören 417 yıllık Hüseyin Ağa Camii restorasyonu, Demirören Grubu’nun ayırdığı 1 milyon liralık ödenek yetmeyince durdu. Cemaat 5 aydır çivi çakılmayan inşaatın durması üzerine “Mağdur olduk” diye isyan etti. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, para sıkıntısı yaşandığını doğrulayarak “Sponsor olan Demirören Ailesi’nin restorasyon için uygun gördüğü para yetmedi. Kaynak için yeni protokol imzalandı” dedi. Demirören Holding yetkilileri, cami restorasyonu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ilgilendiğini belirterek bu konuda açıklama yapmadı.
Üçte biri kaçak inşa edildiği öne sürülen Demirören Alışveriş Merkezi’nin (AVM) inşaatı Hüseyin Ağa Camii’ne zarar vermişti. Cami duvarlarında meydana gelen çatlaklar ve kamuoyunda oluşan tepki üzerine Demirören Grubu Ağa Camii’nin restorasyonunu yaptıracağını açıklamış, ‘gururla’ restore ettiğini cami çevresine asılan panolarla ‘Değerlerimiz için varız…’ sloganıyla duyurmuştu. Radikal, 2011 yılında başlayan restorasyonu ‘Önce çatlat, sonra restore et’ başlıklı haberle gündeme getirmişti. Ancak Kasım 2012’de bitirilmiş olması gereken restorasyon, bitmeyince etraftaki esnaf isyan etti.
Radikal, Ağa Camii’ndeki restorasyonun son halini görüntüledi. Restorasyon işlemleri duran camiyi fotoğraflamak için camiye girdik. Caminin her tarafı kilitliydi. 3 metre yüksekliğindeki duvardan atlayarak girmek ve fotoğraf çekmek zorunda kaldık. Duvardan atladığımızı gören Demirören AVM yetkilileri, 1 çalışan ve 2 kişi göndererek camiden çıkmamızı istedi. Çıkışta ise sokakta yolumuzu kesen 3 kişi, fiziki müdahalede bulunarak sokaktan çıkışımıza izin vermedi. Sonrasında polis gelince tavırları değişti ve bizi alıkoymaktan vazgeçtiler. Konu ile ilgili Demirören Holding yetkilileri ile görüştük. Tayfun Demirören’in asistanı Rana Işıker, ekiplerinin hatalı olduğunu kabul ettiklerini ifade ederek, “Ekibin bilgisi var bu olaydan. Bu şekilde bir uygulama hiç hoş olmamış. Talihsiz bir durum olmuş, gerekli işlemi yapacağız” dedi.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyonun devam etmesi için Demirören Grubu ile görüştüklerini açıkladı. Ertem, restorasyonun devam edeceğini şu sözlerle açıkladı: “Ödenek sıkıntısı yok, sponsorla yapıyoruz. Demirören Grubu Sponsorun oraya ayırdığı para azdı. Şimdi tekrar görüşüldü. Bu para yetmeyince Demirören ailesi ile görüşüldü. Aile büyüğü (Erdoğan Demirören) bizim muhattabımız. O devreye girdi ve bu işi üstlendi. Erdoğan Demirören işi üstlendiği için restorasyonun devam edeceğinden kuşkumuz yok.”
Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise restorasyon sırasında öngörülmeyen yeni imalatlar ortaya çıktığını söyledi. Özekinci, bitirici restorasyon çalışması için keşif çalışması yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Demirören Grubu ile yapmış olduğumuz protokol vardı. Bu protokol hâlâ geçerli. İlk ihalede bir maliyet öngörüldü. Daha önce öngöremediğimiz, ancak yapılması gereken imalatlar ortaya çıktı. Şimdi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yapılması gereken yeni gelişmeler ışığında yeniden bitirici bir yaklaşık maliyet çalışması yaptık. Bu maliyet çalışması tamamlandı. Bizzat Erdoğan Demirören başkanlığında toplantı yapıldı. İlk keşif bedeli 1 milyon liraydı. Erdoğan Demirören tarafından yeniden, bir milyon lira daha verildi. Kasım 2012’de bitirilecekti, yıl sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. 10 gün içerisinde restorasyon tekrar başlayacak.”
Cami restorasyonunun 5 aydır durması esnafı isyan ettirdi.
Abdullah Korun (Esnaf): 5 aydır inşaat durmuş durumda. İfade edilene göre ödenek bitmiş. Demirören AVM inşaatı, çevredeki bütün binalara zarar vermişti. Biz de bu konuda dava açtık ve dava devam ediyor. Kasım 2012’de bitecek dedikleri cami hâlâ bitirilemedi. Camiye gidemiyoruz.
Mevlüt Oymak (Esnaf-Cami Derneği üyesi): 55 yıldır caminin cemaatiyim. 5 aydır camiye gidemiyoruz. 2012’nin kasım ayında caminin bitirileceği söylenmişti. Ancak aylardır kimse gelmiyor camiye ve inşaat durmuş durumda.
Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu raporuna göre Demirören AVM’nin son 2 katı, yeraltına ve arkaya uzanan blokların bir kısmı kaçak. Yeraltında 30 metre derinliğe inen AVM, bunu yaparken çevreye zarar vermiş. Raporda Demirören Grubu, inşaat yaparken tescilli bazı binaları yıkmak ya da zarar vermekle suçlanıyor. Kurul, AVM’nin üçte birinin yıkılmasını ve kaçak kısımlara göz yumanların yargılanmasını istemişti. AVM inşaatı, Fransız Le Monde gazetesine de konu olmuş ve ‘anarşik yapılaşmaya’ örnek gösterilmişti.
1 Yorum
göz yuman yetkililer utansın. Birileri para kazanırken illaki tarihe ve kültürel değerlere zarar mı vermesi gerekiyor.