Akdeniz’e Doğru Açılan Bir Ev

Barselona yakınlarındaki küçük bir sahil kasabası olan Castelldefels'te yer alan ev, Raul Sanchez Architects tarafından kapsamlı bir şekilde yenilendi.

Arsanın ağırlıklı olarak kuzey-güney yönelimine ve güneyde Akdeniz’in geniş manzarasına sahip olması hem dış hem de iç mekan tasarımın önemli bir unsur olmuş. Böylece ev, teraslı mermer bir zeminden beyaz bir hacim olarak ortaya çıkıyor, küçük platformlar ve havuz alanına inen bahçeler ile bütünleşiyor.

Fotoğraflar: José Hevia

Yıkıntı halindeki eski bir deponun üzerine projelendirilen saunaya giden peyzajlı alanlar bulunuyor. Arsanın dik eğimi, tüm dış mekanların deniz manzarasıyla net bir bağlantısının olmasını sağlıyor.

Tüm dış cepheler, mevcut evin beyaz kütlesinin ortaya çıkartan sade bir malzeme paleti kullanılarak, onlara bütünlük kazandırmak için homojen bir şekilde işlenmiş. Malzemeler ve yüzeyler homojenleştirilerek dış tarafa doğru aynı şekilde uzatılmış.

Üst kattan erişime sahip dik eğimli bir arsada bulunan ev, başlangıçta her birinde bir daire ve ayrı girişler bulunan iki bağımsız kattan oluşuyormuş.

Evin iç mekan tasarımı, birbirinden bağımsız iki kattan oluşuyor. Üst kat, dört kişilik bir aile için gerekli fonksiyonel programı çözüyor; alt kat, akrabalar için ek mekanların yanı sıra diğer dinlenme ve çalışma alanlarına sahip.

Güneydeki deniz manzarasıyla sürekli bir ilişki sürdürmek için, üst kattaki girişin yakınında, merdiveni, küçük bir depolama odasını ve mutfağı barındıran, etrafında sirkülasyon yaratan, girişten ortak alanlara ve bu hacmin diğer tarafında, her biri kendi banyosuna sahip üç yatak odasına giden ayrı bir dikdörtgen hacim yerleştirilmiş.

Üst kattan eve erişim, köşelerden birinde sarı renkte üçgen bir boşluk olarak tasarlanmış, bu sayede katta yaşam alanlarına veya yatak odalarına doğru iki olası yol sunulması hedeflenmiş, aynı zamanda giriş belirgin kılınmış.

Üst kattan eve erişimde, köşelerden birinde sarı renkte üçgen bir boşluk olarak tasarlanmış, bu sayede katta yaşam alanlarına veya yatak odalarına doğru iki olası yol sunulması hedeflenmiş, aynı zamanda giriş belirgin kılınmış.

İç mekanlara yönelik geliştirilen malzeme yaklaşımı, çeşitli malzeme ve renk vurgularının ortaya çıktığı, beyazın hakim olduğu tekdüze bir ortamdan başlıyor.

Yaşam alanlarını yatak odalarından ayıran bölme, çok ince bir dokuya sahip neredeyse beyaz ahşap bir kaplamaya sahip ve yatak odalarına açılan kapılar paslanmaz çelik ve pirinçten yapılmış.

Yatak odaları, şekilleri, malzemeleri ve renkleri birleştirerek farklı panel, raf ve masa kompozisyonlarıyla oynarken banyolara bu kompozisyonları kopyalayarak küçük formatlı fayanslar eklenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın