Japon mimar Akihisa Hirata, Tokyo’nun Otsuka semtinde, çok katmanlı bir projeyi tamamladı.
Öncelikli olarak konut yapısı olmasına rağmen, “ağaç-lık ev” aynı zamanda ticari kiracılar için de alanlar içermektedir. Derin fakat dar bir alanda bulunan ince tasarım, binanın çevresine ilişkin bir dizi üç boyutlu alan oluşturmak için organik bir katman sistemi kullanır.
Vincent Hecht tarafından çekilen fotoğrafta Akihisa Hirata’nın düzenini oluşturan üç ana unsur okunmaktadır: çok sayıda boşluk içeren katmanlı bir hacim oluşturan kutular, içte ve dışta muğlak bir ilişki yaratan kutulardaki açıklıklar ve yapının çevresi etrafında üç boyutlu bahçeler oluşturan yeşillik.
Tasarım ekibi şöyle söylüyor : ”İşlevsel hacimlerin ve boşlukların, açıklıkların ve yeşilliklerin düzenlenmesi, binayı tek bir organik bütün halinde bütünleştirir ve birleştirir.”
Birbirinin üstüne yığılan döşemelerden oluşan tipik binaların aksine, tasarım sokak ve diğer dış alanlar gibi bağlamsal unsurları dikkate alır. Bu, mimarın belirsiz iç-dış mekan ilişkileri ile karakterize olan “girişik” bir alan dediği şeyi yaratır.
Akihisa Hirata şöyle açıklar: ”Ağaç; kökler, gövde, dallar, yapraklar ve çiçekler gibi farklı kısımlardan oluşur, ancak bu kısımlar tamamen bağımsız değildir.”