İsviçreli mimar Valerio Olgiati'nin Bahreyn İncicilik Yolu için tasarladığı giriş strüktürü ve müze yapısı, Al-Muharrak'ın tarihi çarşısının içinde yer alıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren inci rotası, Bahreyn’in Al-Muharrak şehrinde toplam 17 yapıyı kapsıyor. 1930’lu yıllarda Japonya’nın midye çiflikleri kurarak kültür incisi yetiştirmeye başlamasıyla sonu gelen Bahreyn’deki inci avcılığı ve endüstrisine bağlı gelişen mekanları kapsayan rota 2012 yılında miras listesine alınmış.
İnci rotasındaki mimari tanıklık, inci toplanması ve ticareti ile uğraşan toplulukla bağlantılı sosyal ve ekonomik roller ile kurumların somut göstergeleri olan konutlardan ve ticari yapılardan oluşuyor. Yapıların çoğu, inci endüstrisinin 20. yüzyılda çöküşüne kadar kısmen değişmeden kalabilmiş; şimdi ise endüstrinin geliştirdiği özgün yapım tekniklerine, özellikle ahşap ve sıva zanaatındaki yüksek standartlara tanıklık ediyorlar. Binalar inci endüstrisinin, onu destekleyen sosyal ve ekonomik yapıların ve beraberinde oluşan kültürel kimliğin hatıralarını barındırıyor.
İsviçreli mimar Valerio Olgiati’nin inci rotası için tasarladığı ziyaretçi ve deneyim merkezi, Al-Muharrak’ın tarihi çarşısında yer alıyor. İnci rotasının girişini de belirleyen 6,726m2‘lik alanı kaplayan üst örtü, yoğun yapılaşmanın olduğu alanda, bir dizi brüt beton mimari elemanla kendini ayrıştırıyor. Valerio Olgiati’nin yerden 10 metre yükseğe kaldırdığı üst örtünün altındaki alana girenler inci rotasına giriş yapıyor.
Olgiati yapının “şehirde yaşayanlar için park büyüklüğünde bir kentsel oda” sağladığını, “inci rotası ve ötesindeki şehre açılan, kendi içinde bir evren” yaratttığını söylüyor. Ölçeğiyle dikkat çeken ve alana gölge sağlayan strüktürün içlerine doğru ilerlendiğinde karşılaşılan gizemli yapı ise müzeyi barındırıyor. Resmi açılışı Kasım 2018’de yapılan ziyaretçi merkezi Mart 2019’da kullanıma açıldı.
Plan
Çatı Planı
Kesit