Alışılmışın Dışında Bir Ortak Çalışma Alanı: Ateliers 11

Alışılmışın Dışında Bir Ortak Çalışma Alanı: Ateliers 11

HOH Architecten tarafından tasarlanan Ateliers 11, alışılmışın dışında bir ortak çalışma ve kullanım alanı.

Open Ateliers, 20. yüzyılın başlarından kalma stüdyo evlerin niteliklerinden ilham alan, yüksek alanlar, bol ışık ve sakinlerin yaşaması ve çalışması için maksimum özgürlüğe sahip modüler bir bina sistemi.

Utrecht’te bulunan Ateliers 11, bu sistemle inşa edilen ilk küçük yapı. Bir tarafta otoyol çıkışı ve diğer tarafta güzel bir dinlendirici göl ile çevrili. Bu aşırı çelişkili koşullar, ya otoyoldan gelen dinamiklerden ve görünürlükten yararlanacak ya da doğa üzerinde tefekkür eden manzaraların tadını çıkaracak bir kullanıcı ve işlev karışımıyla sonuçlanıyor.

 

Yaşam ve çalışma karışımı, hem evden çalışmanın doğal bir yer aldığı birim düzeyinde hem de birimler birbirine bağlandığında topluluk düzeyinde gerçekleşiyor. Her ünitede yaşam ve çalışmayı karıştırarak, tarihi şehir merkezlerinden bildiğimiz gibi, gün boyunca devam eden sosyal alışverişle canlı bir sokak manzarası yaratılıyor.

5,20 m genişliğe ve standart üç katlı yüksekliğe sahip çelik strüktür çok yönlü. Cadde üzerinde iki katlı bir garaj, ünitenin ortasında bir boşluğun üç kat üstünde bulunan bir kütüphane, ayrı veya birlikte kullanılabilen üç katlı bir ofis alanı, zemin katta bir dükkan ve üstte bir depo alanı ile ikiye bölen bir mağaza veya küçük bir mahalle marketi. Ya da bir aile, birkaç çift veya öğrenci için ev. Ünitenin çatısına erişilebiliyor ve üniteler bağlandığında toplu bir çatı terası oluşturuyor.

Cephe tasarımı için, bir kullanıcı, programın çeşitliliğini gösteren ve aynı zamanda güçlü bir kolektif görünüm yaratan çeşitli bir sokak görünümü oluşturabilecek belli sayıda cephe elemanı arasından seçim yapabiliyor.

Doğal olarak, standart unsurlara dönüştürülen yaşam ve çalışma alanı karışımı, bir oturma odasının tüm cephesinin parçalı bir kapı ile açıldığı ve geniş bir iç-dış mekana dönüştüğü melez durumlar da yaratıyor.

Modüler yapı sistemi, sökülmesi kolay zeminler ve cephe elemanlarından oluşuyor ve gelecekteki programatik değişiklikleri sistem içinde uyarlamayı kolaylaştırarak sokak görünümünü her zaman “devam eden bir çalışma” olarak inşa ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın