Amerika’da Yeni Eğilim: Kentsel Tarım

Detroit son yıllarda yoksulluğa teslim olan bir kent.

 Ancak şehre yeniden canlılık kazandırmayı amaçlayan Detroitliler kentsel tarıma yöneliyor. Detroit’in birçok semtinde bahçe ve bostanların çoğaldığı görülüyor.  

Detroit’teki D-town çiftliğine nerdeyse her gün uğrayan Jackie Hunt, bahçıvanlığın keyifli olduğunu söylüyor. Jackie, “Kocaman, kıpkırmızı, üzerinde çatlaklar, altında lekeler olmayan domateslerden yetiştirmek istiyorum. ‘Bakın, bunları kendi ellerimle yetiştirdim, ne kadar güzeller, değil mi?’ demek istiyorum,” diyor.

Yaklaşık iki hektarlık D-town çiftliğinde 35 farklı türde sebze-meyve yetiştiriliyor. Bahçıvanlık yapan gönüllüler ürünleri indirimli fiyatla satın alıyor. Jackie, amacın, Detroitlilerin taze sebze-meyveye erişimini sağlamak olduğunu söylüyor. Jackie, “Bu çiftlikteki amaçlarımızdan biri bahçıvanlığı bilmeyenlere, bahçesi olmayanlara sebze-meyve yetiştirmenin ne kadar kolay olduğunu gösterebilmek. Bahçenizde de bunu yapabilirsiniz. Yetiştirdiklerinizle ailenizi doyurabilirsiniz,” diye konuşuyor. 

Çiftliğin bir başka amacıysa kent sakinlerini biraraya getirmek.  Çiftliği işleten Kwamena Mensah, bunun Detroit için çok önemli olduğu görüşünde. Mensah, “Ne zaman topluma ait bir proje yürütülse çocuklar ve gençler projeyi sahipleniyor. Bahçeleri kirleten olup olmadığına dikkat ediyorlar. İnsanların ürünleri çalmasına izin vermiyorlar,” diyor.

Detroit’de D-town’ın yanısıra işyerlerinin, kiliselerin, kültür merkezlerinin bahçelerinde oluşturulan başka bostanlar da var. Kimileri ticari amaç gütse de çoğu zaman ana hedef bu değil. Bir başka kent çiftliği, Earthworks’un işletmecisi Patrick Crouch, 
“Buraya gelenler yetiştirdiklerini satmayı değil, daha çok aileleri için besin elde etmeyi amaçlıyor. Genellikle toplumsal bağları güçlendirmeyi, gençlerle çalışmayı hedefliyorlar. Sayıları da giderek artıyor,” diye konuşuyor. 

Crouch Detroit’te yoksulluğun kentsel tarımın büyümesini sağladığı görüşünde. Kentte çok sayıda metruk bina var. Crouch, kullanılmayan geniş arsaların tarıma son derece elverişli olduğunu söylüyor. Ancak Detroit kent tarımının geliştiği tek metropol değil. Crouch, D-town gibi çiftliklerin Detroit’i kent tarımının öncüsü haline getirdiğini söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın