“AMORF Doğaltaş Yarışması sayesinde Lucid tasarlandı ve üretildi”

“AMORF Doğaltaş Yarışması sayesinde Lucid tasarlandı ve üretildi”

Elif Dilara Bora - Ozan Aksun, 2020 AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması'nda Lucid isimli projeleri ile ödül kazanmıştı. Elif Dilara Bora ve Ozan Aksun ile yaptığımız söyleşide yarışmanın kendilerine sağladığı faydaları anlattılar. Elif Dilara Bora, yarışma sonrasında Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü ile TU Delft - Design for Interaction programına uzanan yolculuğundan da söz etti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından öğrenci, profesyonel ve sınırsız olmak üzere 3 kategoride düzenlenen AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması‘na başvuru için son tarih 22 Ağustos 2022. Yarışmanın öğrenci kategorisinde para ödüllerinin yanı sıra Üretim Desteği, Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü de veriliyor.

2020 yılında Lucid isimli tasarımları hem üretilen hem de yarışma sayesinde yurtdışı eğitim ödülü kazanan Elif Dilara Bora ve Ozan Aksun ile söyleşi yaptık.

Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

İlk aşamada ana malzeme olan mermerin özelliklerini araştırıp, piyasada bulunan mermer ürünleri inceledik. Daha sonrasında ilgi alanlarımızı ve kullanılabilirliği de göz önünde bulundurarak yarışmaya katılmak istediğimiz kategoriye karar verdik. Mermer artıkların değerlendirilmesi ile üretilebilecek bir iç mekan aksesuar tasarımı üzerine yoğunlaştık. Mermerin öne çıkan özellikleri bize göre estetik görüntüsü ve rahatlatıcı özelliğiydi. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak dört duyu organımıza hitap eden ve sakinleştirici bir ortam yaratmayı amaçlayan bir aksesuar seti tasarladık. Süreç boyunca ürünümüzün formunu oluşturmak için çizimler yaptık, ürünün kullanılabilirliğini ve kullanıcının ürünle etkileşimi bizim için en önemli noktalardı.

Lucid, mermerin getirdiği avantajları kullanarak kullanıcıların koku, dokunma ve duyma duyularına hitap eden bir iç mekan aksesuar ürünü olup, bulundurduğu stres topları sayesinde parmak becerisini arttırır, kasları gevşetir ve kan dolaşımını düzenler. Formu ve malzemesi sayesinde daha iyi bir akustik ortam yaratmaya yardımcı olan kase ile duyma duyusu desteklenir. Ayrıca mum kasesi sayesinde ortama verilen koku ve yaratılan ambiyans ile rahatlatıcı bir atmosfer oluşturulması hedeflenir. Cam ve bambu bitkileri görme duyusuna hitap ederek ürünü tamamlar.

Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Amorf Doğal Taş Yarışması sayesinde Lucid tasarlandı ve üretildi. Okuldayken çoğu zaman tasarladığınız ürünün üretilmiş halini göremiyorsunuz. Bu sebeple tasarladığımız ürünün üretilmesini görmek bizim için çok heyecanlı bir deneyimdi. Süreçte teknik çizimleri hazırlayıp kullanmak istediğimiz mermer çeşitlerini seçtik ve üretime gönderdik.

Yarışma sayesinde hem sektörden hem de katılımcı birçok kişiyle tanışma fırsatımız oldu. Yarışma sonrası yapılan paylaşımlar sektörde ürünümüzün ve biz tasarımcıların tanınırlığının artmasını sağladı. Aynı zamanda yurtdışı eğitim bursu kazanma şansımızın olması süreçteki en büyük motivasyonlarımızdan biriydi. Bu tarz yarışmaların biz tasarımcılar için kaçırılmaması gereken fırsatlar olduğunu düşünüyoruz.

Dilara, yurtdışı eğitim sürecin nasıl ilerledi biraz anlatır mısın?

Yurtdışı eğitim bursunu kullanabileceğim netleştikten sonra ilgi alanlarım çerçevesinde başvurabileceğim okulları araştırmaya başladım. Bu burs kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gönderilen listeden başvurmak istediğim okulların son başvuru tarihlerini ve gerekli belgeleri çıkardım. Bu kapsamda okullar için farklı portfolyolar düzenledim, motivasyon mektubu yazdım, İngilizce sınavına girdim. Kabul aldığım okullar arasından yer alan ve en çok istediğim okullardan biri olan TU Delft – Design for Interaction programında eğitimime devam etmek istediğime karar verdim. Yurtdışı eğitim bursu Ticaret Bakanlığı aracılığıyla sağlandığı için bu süreçte bakanlık tarafından yapılan bir mülakata girdim. Bursu kazandığım bakanlık tarafından da onaylandığında okul ile gerekli yazışmaları yapıp kaydımı tamamladım. Bu süreçte bakanlık ve okulun farklı teslim ve başvuru tarihleri olması benim için zorlayıcı oldu. Dolayısıyla bu tarihleri öğrenip süreci planlamanızı kesinlikle öneririm. Maalesef benim sürecim tarihler dolayısıyla uğraştırıcı ve zorlayıcı geçti. Fakat bu süreçte Ege İhracatçı Birlikleri her zaman bana destek olup süreci kolaylaştırmaya çalıştı. Destekleri için bir kere daha çok teşekkür ederim.

Bu sene katılacaklara ne tavsiye edersiniz?

Bize göre yarışmaya katılırken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri esinlenme ve kopyalama farkının iyi yapılması. Özgün bir tasarım ortaya çıkarmanın ve o tasarımın tamamen kendinize ait olduğunu bilmenin önemli ve mutluluk verici olduğunu düşünüyoruz. Kullanılan malzemenin sınırlarını ve avantajlarını bilerek çalışmak, ortaya çıkan ürünü şekillendirmenin yanı sıra ürünün üretilebilir olmasında da oldukça büyük rol oynuyor. Bütün bunlarla birlikte tasarladığınız ürünü sahiplenmek ve süreçten zevk almak da tabii ki önemli. Üzerinden neredeyse 2 yıl geçmesine rağmen ürünümüzü görmek bizi hala mutlu ediyor. Bu süreçte yer almak bizim için çok keyifliydi, umarız sizin için de keyifli bir deneyim olur.

AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması 2022

https://www.arkitera.com/haber/zaten-bir-tasarimci-kendini-gelistirmek-ve-yeteneklerini-canli-tutmak-icin-katilabildigi-tum-yarismalara-katilmali/

Etiketler

Bir yanıt yazın