Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması'na başvurular 9 Ekim Pazartesi günü sona eriyor.
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması ile doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmek, doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırarak sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak, doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel tasarımcı, mimar ve iç mimarlar ile multidisipliner çalışmayı destekleyecek meslek dallarından kişileri sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmek, Türkiye’de yapı kültürüne ve doğal taş bazlı deneysel malzeme çalışmalarına katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri, projeleri desteklemek, Türk doğal taş sektöründe tasarım ve uygulamanın önemini vurgulamak ve tasarım fikrini teşvik etmek, teknolojik imkanları kullanarak, yakın gelecekteki yaşam biçimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amaçlanıyor.
AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması kapsamında yol göstereceğine inandığımız bazı tasarımları paylaşıyoruz. İlham verici örnekleri yarışmaya ait Instagram ve Facebook hesapları üzerinden de takip edebilirsiniz.
Taş kullanarak yaptığı çalışmalarla öne çıkan Amerikalı heykeltıraş Matt Byrd, yapboz parçaları gibi birbirine uyan küçük soyut heykeller yaratmak için granit taşlarını kullanmış. Byrd, Howard adlı heykel koleksiyonunu oluşturmak için geleneksel duvar işçiliğinde kullanılan desenlerden ve döşeme tekniklerinden yararlanmış.
Londra merkezli tasarımcı Paul Cocksedge “Marble Bookmark” isimli projesinde her biri 93 kilogram ağırlığında mermer bloklar kullanmış. Kitabın kendisinden daha büyük olan bu kitap ayracı sıradan bir ayraç değil, yontulmuş mermerden bir şaheser olarak tasarlanmış.
Manhattan şehir merkezindeki Dünya Ticaret Merkezi’nin yanında yer alan Perelman Gösteri Sanatları Merkezi, ince mermer kaplamalı küp formunda bir yapı. Projenin tasarımı Rex’e ait. Perelman Gösteri Sanatları Merkezi’nin en dikkat çekici özelliği yarı saydam mermer cephesi ve formu. Rex’in kurucusu Joshua Ramus, iç mekanın yeniden yapılandırılabilir doğası ve mermerin gizleyici etkisi nedeniyle yapının bir gizem duygusu uyandırmayı amaçladığını söyledi.
İtalyan mimar Piero Lissoni, mobilya markası Salvatori için Mies van der Rohe’nin Barselona Pavyonu da dahil olmak üzere ünlü binalardan kalan atık mermerlerden oluşturduğu bir dizi bistro masası tasarlamış. Atıklar, malzemenin kırılan parçalarının yeniden birleştirildiği ve kırık alanların kasıtlı olarak altın rengiyle vurgulandığı bir Japon tekniği olan kintsugi kullanılarak bir araya getirilmiş.