Ani Mobil Uygulaması Yayınlandı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan "Ani Arkeoloji Alanı ve Çevresi"ni konu alan "Ani" isimli mobil uygulama kullanıma sunuldu.

Fotoğraf: Yunus Kara

Kış aylarının başlamasıyla birlikte macera ve seyahat severler özellikle son yıllarda yönünü Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Kars’a çeviriyor. Bu durumun ortaya çıkmasında ise Doğu Ekspresi’ne olan ilginin payı oldukça yüksek. Kars’a ulaşmak için Doğu Ekspresi’ni tercih edenler şehre vardıklarında bölgenin tarihi ve kültürel mirasını da deneyimlemeden ayrılmıyor. Bu kapsamda en çok ziyaret edilen noktalardan birisi de Ani Harabeleri olarak ön plana çıkıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu alanla ilgili geçtiğimiz günlerde Calouste Gulbenkian Foundation ve World Monuments Fund tarafından desteklenen bir mobil uygulama projesi hayata geçirildi.  “Ani” ismi verilen bu proje ile Ani Arkeolojik Alanı ve çevresinin kültürel mirasını daha geniş bir çevreye tanıtmak ve alana dair bilimsel bilgiye erişimi kolaylaştırmak amaçlanıyor.

Türkiye, Ermenistan, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden uzman isimlerin bir araya gelerek geliştirdiği bu uygulama Ani ve çevresinde bulunan 45 adet yapı ile alana dair bilgileri çeşitli başlıklar altında kullanıcıların hizmetine sunuyor. Ayrıca uygulama içerisinde Türkçe, Ermenice ve İngilizce seslendirmeler, sözlük, içerisinde 4 ana rotanın tariflendiği keşfet bölümü, alanla ilgili bilginizi ölçmek için test bölümü, alan hakkında kapsamlı araştırma yapmak isteyenler için bibliyografya bölümü yer alıyor.

Uygulamayı Apple Store ve Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirerip deneyimlemek mümkün.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın