Ankara ile Washington DC kardeş şehir oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABD'nin başkenti Washington DC ile kardeş şehir oldu.

İki başkent arasında kardeş şehir protokolü, Washington DC’deki Belediye Başkanlığı binasında düzenlenen törende Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Washington DC Belediye Başkanı Vincent Gray tarafından imzalandı. Atılan imzalarla birlikte, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, ülkeler ve şehirlerarası ilişkileri geliştirmek, demokrasi ve insan hakları konusunda işbirliği yapmak, kültür, dostluk ve barış anlayışını artırmak, ekonomik ve bilgi paylaşımı konusunda işbirliği ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Moskova’dan Seul’e, Pekin’den Hanoi’ye kadar 42 kentle imzaladığı kardeşlik protokollerine Washington da eklenmiş oldu.

Törende bir konuşma yapan Melih Gökçek, bugün iki kent için de tarihi bir gün olduğuna inandığını belirterek, “Aslına bakarsanız çok geç kaldık ama aradaki dostluk ve yakın münasebet inşallah bu aradaki açığı kısa sürede kapatacak. Dünyanın siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda en önde gelen ülkelerinden birisi olan ABD’nin başkenti Washington DC ile protokolün imzalanmasından gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Washington DC’nin son derece güzel, mükemmel bir dünya şehri olduğunu kaydeden Gökçek, “Dünyada pek çok kenti gezdim ama Washington DC’nin özellikle yeşili beni her zaman çok mutlu etmiştir” ifadesini kullandı. Ankara olarak kendilerinin de özellikle son yıllarda çok ciddi bir performans gösterdiğini anlatan Gökçek, sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Başkan ve buradaki misafirler Ankara’ya gelip de bunu gözleriyle görürlerse çok daha mutlu oluruz. Özellikle çocuklar konusundan bahsedildi, biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak aynı anda 164 tane kültürel ve sosyal proje yürütüyoruz. Bu projeler ağırlıklı olarak çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar ve engellilere ait. Sadece çocuklarla ilgili aynı anda 40 tane ayrı proje yürütüyoruz. Bu yıl içerisinde bir ilke imza attık, Dünya Çocuk Oyunlarını ki adını Dünya Çocuk Olimpiyatları olarak değiştirmek istiyoruz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ilk defa gerçekleştirdik. 13 ayrı branşta 3 bin dünya çocuğu orada buluştu ve değişik konularda karşılıklı yarışmalar yaptılar. Bunu her 23 Nisan Bayramı’nda Ankara’da artık geleneksel hale getirmek istiyoruz”.

Gökçek, dünyada terörün son derece yoğun olduğu bir dönemde iki başkent arasındaki bu kardeşliğin son derece önemli olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Her dalda yapacağımız işbirliğinin son derece mükemmel neticeler vereceğine inanıyorum. Bütün Amerikalılar’ın şunu bilmesini isteriz ki; biz Türkler dünyada barış ve kardeşlik istiyoruz, başka hiçbir şey istemiyoruz. Dünya barışına yapacağımız her türlü katkıdan dolayı da gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, Washington DC Belediye Başkanı Gray’e, kendisi ve heyetine gösterdiği misafirperverlikten dolayı şükranlarını sunan Gökçek, “Buradaki başta Sayın Başkan olmak üzere bütün heyeti Ankara’da en kısa sürede görmek istiyoruz. Bizim Ankara olarak dünyadaki kardeş şehirlerimizle güzel bir adetimiz var. Diğer şehirlerle karşılıklı olarak kültür günleri yapıyoruz. Şimdi de Ankara’da Washington günlerini bekliyoruz. Sonra biz de gelir burada bir Ankara günleri yaparız” dedi.

WASHINGTON DC BELEDİYE BAŞKANININ KONUŞMASI
Washington DC Belediye Başkanı Vincent Gray de, Ankara ile imzaladıkları protokolün, iki başkent arasında çok yakın ve çok özel bir ilişkinin ilk adımını oluşturacağını belirtti. Konuşmasında salondaki konuklara Türkçe olarak “merhaba” diyen Gray, kardeş şehir protokollerinin belediyeler arasında işbirliği, kültürel anlayış ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu belirterek, bugün Ankara ile imzaladıkları protokolün da zaman içerisinde tüm bu noktalara temas edeceğini ümit ettiğini söyledi.

Gray, konuşması sırasında Türkiye ile Amerikan toplumu arasındaki köklü bağlara işaret ederek, 1940’lı yıllarda dönemin Türk Büyükelçisinin iki oğlu Nesuhi ve Ahmet Ertegün’ün, ırk ayrımcılığı nedeniyle siyahi vatandaşların şehrin büyük bölümüne giremediği dönemde onlarca siyahi caz sanatçısına prova yapmaları için Büyükelçilik Rezidansının kapılarını açmasının öyküsünü anlattı.

Gray, “Bugün her iki kentin halkları için, özellikle de çocukları için çalışmaya kendimizi adadığımız gün olacak. Bu yaptığımız çalışmalar sonucunda halklarımızın barış ve birbirlerini anlama noktasında çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum” dedi. Törendeki konuşmacılar arasında yer alan ABD Dışişleri Bakanlığının Küresel Hükümetlerarası İlişkilerden Sorumlu Özel Temsilcisi Reta Jo Lewis da, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bakanlık bünyesinde Küresel Hükümetlerarası İlişkiler birimini kurduğundan bu yana, kardeş şehir anlaşmalarının, halklar arasında diyalog ile kültürel ve ekonomik alışverişler açısından ne kadar önemli olduğuna bizzat tanık olduğunu söyledi.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin, dünyadaki en derin, en geniş kapsamlı ve en dinamik ilişkilerden biri olduğunu ifade eden Lewis, bu ilişkiyi daha da güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Lewis, iki ülkenin çok geniş yelpazeye sahip konularda karşılıklı ortak değerler, hedefler ve çıkarları paylaştığını kaydederek, ABD Başkanı Barack Obama’nın bu ilişkinin önemini ortaya koymak için başkanlık görevine başlamasından sadece 3 ay sonra Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Türkiye’nin Avrupa’nın önemli bir parçası olduğunu ve Türkiye ile ABD’nin günümüzün sorunlarıyla başa çıkabilmek için birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Lewis, “Bu noktada bugün Ankara ile Washington DC’nin imzalamış olduğu anlaşma, kültürel, ekonomik, iş, belediyeler ve halklarımız arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına çok önemli. Bu ilişkinin her iki kentin halkına her alanda çok önemli faydalar sağlayacağını ve iki kent halkını birbirine daha da yakınlaştıracağına inanıyorum. Halklar arasındaki bu tip yakınlaşmalar, ülkeler olarak bizleri de birbirimize daha yakınlaştıracak ve ilişkilerimizi derinleştirecektir” diye konuştu.

Törende, ABD Dışişleri Bakanlığının özel bir programıyla Türkiye’de bir süre eğitim gören Amerikalı bir öğrencinin Türkiye’ye duyduğu sevgiyi dile getirdiği konuşması izleyicilerden yoğun alkış aldı. Konuşmaların ardından iki belediye başkanı, birbirlerine karşılıklı hediyeler verdi. Washington DC Belediye Başkanı Gray, Gökçek tarafından kendisine hediye edilen, Türk ve Amerikan bayrakları üzerinde kendi resminin olduğu tabloyu görünce, “Çok teşekkür ederim. Bu resmi yapan sanatçıyla tanışmak isterim, çünkü gerçeğinden çok daha yakışıklı çıkmışım burada” şeklinde espri yaptı.

KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜNÜN İÇERİĞİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Washington DC Belediyesi arasındaki kardeş şehir protokolünde, iki başkentin, aralarındaki bağların kuvvetlendirilmesi amacıyla kardeş şehir olmaları konusunda mutabık kaldıkları belirtilerek, “Bu anlaşma, üzerinde müştereken mutabık kalınan alanlardaki projelerin geliştirileceği karşılıklı işbirliği ile sonuçlanacak ve kentlerin birbirlerinden öğrenebilecekleri ile iki kent arasındaki dostluğun kuvvetlenmesiyle neticelenecektir” ifadesi yer alıyor.
İki belediye başkanının imzaladığı Kardeş Şehir Protokolü şu hususları içeriyor:

-Toplu taşıma, kentsel planlama, çevrenin korunması, sağlık ve sosyal projelerdeki en iyi uygulamalara ait teknik bilginin paylaşılması,
-İş, eğitim, sosyal ve kültürel çevrenin karşılıklı olarak tanıtılması amacıyla öğrenci ve diğer kişilerin ziyaretlerinin teşvik edilmesi,
-İki başkent arasındaki ekonomik ilişkilerin kuvvetlendirilmesi ve artırılması amacıyla her iki kentte ekonomik kalkınma ve yeni iş alanlarının oluşturulmasına dahil olan kesimler arasında iletişimin kurulması,
-Başkentler arasındaki yakın bağların geliştirilmesi için özellikle gençler arasındaki spor, kültür ve eğitim alanlarındaki özel etkinliklerin gerçekleştirilmesi.

İmzalanan protokole göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve Washington DC Belediyesi Protokol ve Uluslararası İlişkiler Başkanlığı, komitelerin kurulması, uzmanların yer alacağı toplantıların düzenlenmesi ve bu protokol hükümlerinin uygulanmasında koordinasyon, değerlendirme ve idareden sorumlu olacaklar.

Etiketler

Bir yanıt yazın