CHP’li Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bilimden yoksun çalışmaları nedeniyle Ankara Kalesi’nin surlarının çökme tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu iddialarını TBMM gündemine taşıdı.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bilimden yoksun ve özensiz çalışmaları nedeniyle Ankara Kalesi’nin surlarının çökme tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu iddialarını TBMM gündemine getirdi. Tarihi surların payandası olan kaya kütlelerinin iş makineleriyle kırılıp kırılmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “22 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde hayata geçirdiği her projeyle Ankara’yı yaşanmaz bir kent haline getiren Melih Gökçek’in, Başkent’in tarihi simgelerinden Ankara Kalesi’nde yürüttüğü proje ile ‘tarihi bir katliam’ yaptığı iddiası doğru mudur?” diye sordu.
Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kale’nin surlarını yüzyıllardır taşıyarak günümüze kadar getiren ve payanda görevi yapan kaya kütlelerini gözünü kırpmadan yok ettiği iddialarını anımsattı. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın da açıklamalarının basında yer aldığını ifade eden Yılmaz, Candan’ın “Daha önce de Büyükşehir’i uyarmıştık. Ankara Kalesi’nde önce özensiz bilimden uzak çalışmalarla, surların güvenliğini tehlikeye atacak duvar yaptı. Şimdi de aynı özensizlikle tarihi bölgeye dozerle, kepçeyle girerek 2 ay önce yaptığını yıkıyor. Madem yıkacaktın niye yaptın?” dediğini hatırlattı.
“Tarihi katliam değil midir?”
Yılmaz, duvarların yıkılmasının asıl nedeninin toplanan suyun tahliye edilememesi ve kale surlarını tehdit etmesi olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, bu konuda bugüne kadar yapılan uyarıların neden dikkate alınmadığını sordu. CHP’li Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“Yükleniciye ‘yıkın’ talimatı verilen duvar ve öncesinde yapılan kazı-kırma işlemleri ve hafriyatın alandan uzaklaştırılması işlemleri için kaç lira ödenmiştir?
Söz konusu Kale ve Önü Meydan Projesi’nde kaç sanat tarihçisi, kaç mimar, kaç mühendis ve kaç arkeolog çalışmaktadır? Bu çalışmalarda meslek örgütleri, üniversiteler ve uzmanların görüşleri alınmış mıdır?
Söz konusu proje hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilen şikayet, öneri var mıdır? Basına ‘tarihi kıyım’ olarak yansıyan iddialar konusunda bakanlık neden sessiz kalmaktadır?
Kale surundaki artan su sızıntısı ve çatlağın giderek derinleşmesinin sorumlusu kimlerdir? Bu konuda bir önlem alınmakta mıdır? Ankara Kalesi’nin surlarında çökme olması halinde bunun sorumluları kimler olacaktır?
22 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde hayata geçirdiği her projeyle Ankara’yı yaşanmaz bir kent haline getiren Melih Gökçek’in, Başkent’in tarihi simgelerinden Ankara Kalesi’nde yürüttüğü proje ile ‘tarihi bir katliam’ yaptığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu katliamlara hükümetinizin sessiz kalması onayladığı anlamını mı taşımaktadır?”