Ankara'nın ilk minyatürlü keşif haritası Pusu'la, başkentin 70 rotası minyatürle buluşturularak gezginlerin beğenisine sunuyor.
Harita, Lavarla ekibi tarafından 1 senelik çalışması sonucu ortaya çıkmış.
Ankaralı’ya “hadi artık kalk ve kentini keşfet” diyen harita Ulus ve Çankaya olmak üzere iki taraflı hazırlanmış. Ulus ve Çankaya dışında iki farklı rota daha öneriyor Pusu’la. Birisi Hakan Kaynar’ın Edebiyat Rotası; burada Ankara’da geçen romanlardan mekanlar var, romanda geçtiği pasajlarla beraber. Bir diğeri ise Barış Bıçakçı’nın Parkların Sürekliliği rotası. Sadece parklara uğrayarak süren bir rota, başımızı kaldırıp da bakmadığımız için hiç görmediğimiz Sarıkız heykeline ev sahipliği yapan Kurtuluş Parkı’nda sona eriyor, ismini ise Julio Cortazar’ın aynı isimli öyküsünden alıyor.
Lavarla Genel Yayın Yönetmeni Seren Erciyas, “Pusu’la”ya dair şunları söylüyor:
Yaşadığımız kenti “hiç balık yememiş gibi” gezebilir miyiz? Barış Bıçakçı, Sinek Isırıklarının Müellifi’nde hiç balık yememiş olma durumundan bahseder. Balık yediysen bir daha balık yememiş olma haline geri dönemezsin. Balık yememiş olsan tadı nasıl olurdu diye düşünemezsin, düşünmeye çalıştığın her seferde sadece balığın tadını yeniden ve yeniden hatırlamakla kalırsın. Bu, kentler için de oldukça geçerlidir. Kentin herhangi bir noktasının hikayesini öğrendiğin ya da burada kendi hikayeni yaşadığın anda bir daha eskisi gibi değildir hiçbir şey, buna kent de dahil. Pusu’la, bildiğiniz bir yerin bilmediğiniz bir hikayesini de anlatabilir; bilmediğiniz bir yerde size kendi hikayenizi de yazdırabilir. Başınıza gelen hangisi olur bilemem ama harita elinize geçtiğinde ilk olarak Çankaya’nın bir numaralı tavsiyesine bir göz atın derim.
Ankara’nın İlk Keşif Haritası: Hayret, Daha Önce Bunu Siz Nasıl Düşünemediniz!
İşin ilginç gelen tarafı, aynı anda hem minyatür ile çizilen, hem deneyimlere dayalı, hem de tematik rotalar içeren böylesi bir Ankara haritasının yapılmamış olması. Avrupa kentleri için “act like a local” sloganıyla yapılan Use-it haritaları ilk ilham kaynağımızdı. Bu haritalar turistlere, ziyaret ettikleri kenti yerel gibi deneyimlemeyi vaat ederken, Pusu’la Ankara’da yaşayanların şehri farklı açılardan deneyimlemesini sağlayarak en baştan amacı bakımından farklılaşıyor. Ankara haritası Pusu’la ile atılan ilk adımın devamını getirmeyi, bir yerden sonra ise koşuyor olmayı umut ediyoruz. Her sene güncelleyerek çıkaracağımız Pusu’la’nın, on sene sonra çıkacak onuncu versiyonunu ilkiyle karşılaştırmayı, kentte nelerin değiştiğini görmeyi ve göstermeyi amaçlıyoruz. Ersan Ocak’ın da ifade ettiği gibi, Lavarla’nın websitesi ile başlayan “şimdiki zaman tarihçiliği” görevinin bir ayağını da Pusu’la oluştursun istiyoruz.
Haritadaki çizimler minyatür sanatçısı Öykü Terzioğlu Özer’e ait. Özer, Lavarla’nın web sitesinde yaptığı çalışmaya dair şunları anlatıyor:
Pusu’la’nın iki yüzünde bulunacak olan Çankaya ve Ulus haritaları ile Barış Bıçakçı’nın armağanı olan parklar rotasının çizimlerini yaparak ve daha sonra da bu zeminleri boyayarak işe başladım. Geleneksel sanatlarda ve bu çerçevede minyatürde, kâğıdı beyaz olarak değil, “nohudi”, yani nohut renginde kullanmak esastır. Bunun sebebi, beyaz kâğıdın çabuk kirlenmesi ve gözü yormasıdır. Başka bitkilerin yanı sıra çay ve sonraları da kahve, kâğıda bu rengin verilmesinde kullanılmıştır. Ben de bu geleneğe uygun olarak harita zeminlerini çay ve kahve kullanarak boyadım.
Çay ve kahve ile boyama tekniği kullanmak hem biçimsel ve teknik açıdan minyatür geleneğiyle ilişki kurmamı mümkün kıldı hem de haritayı dijital bir görünümden uzaklaştırarak ona “organik” bir görünüm vermemizi sağladı.
Zeminleri hazırladıktan sonra, harita üzerine yerleştirilecek imajları çizdim ve geleneksel minyatür tekniklerini kullanarak boyadım. Harita zeminlerini ve üzerlerine yerleştirilecek imajları ayrı ayrı çalışmamın sebebi, grafik tasarım aşamasında bunun bize esneklik sağlayacak olmasıydı.
Elbette, haritanın bir kapağı da olmalıydı ve işin en zorlu kısmı buydu. Başlangıçta kapağa bir toynağında simit, diğer toynağında Ankara kart tutan kravatlı bir keçi figürü yerleştirdik. Fakat daha sonra bu fikirden vazgeçilerek, zemin olarak çalıştığım Ankara kalesi kapağa yerleştirildi. Kapağın çerçevesinde ise geleneksel Seymen kıyafetlerinden unsurları dekoratif bir görünümde birleştirerek kullandık.
Satış Noktaları
Cer Modern
Kakule Kahve
Amelie’s Garden
Rispetto Coffee Co.
Devr-i Alem Sahaf
Veganka
“Pusu’la”ya dair detaylı bilgi https://lavarla.com/ankara-kesif-haritasi-pusula/ adresinden alınabilir.