Dünyanın en büyük mühendislik ve danışmanlık şirketlerinden biri olan Arup, Ankara’nın M2 ve M4 metro hatlarının uzatılması projelerini üstlendi. Bu projelerle Kızılay – Çayyolu metro hattı Yaşamkent ve Bağlıca bölgelerine, Keçiören metro hattı ise Ovacık’a kadar uzatılacak.
Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehri olan başkent Ankara’nın nüfus ve hacim bakımından hızla büyümesi, köyden kente göç ve araç sahipliği sayısındaki yükselme, raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine duyulan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için iki ayrı metro hattının kentin farklı yakalarına doğru uzatılması projeleri hayata geçiriliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetleri veren kuruluşu EGO’nun yürüteceği projenin ilk ayağı, mevcut M2 Kızılay – Çayyolu metro hattının, kentin batı aksında yer alan Yaşamkent ve Bağlıca bölgelerine uzatılmasını kapsıyor. Uzatma hattının toplam uzunluğu Çayyolu hattının Koru İstasyonu’ndan sonra toplam 7.72 km olacak ve 5 istasyon içerecek. Son yıllarda hızla gelişen ve yoğun bir nüfusa sahip olan Yaşamkent’i raylı sistem hattına dâhil edecek proje sayesinde, hem toplu taşıma aktarmaları ve araç trafiğinin azalması hem de yolculara konforlu ulaşım ve zaman tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Kentin kuzeyinde işletilen mevcut M4 Keçiören metro hattının, kuzey- güney aksında son istasyon olan Şehitler İstasyonu’ndan başlayarak toplam 5.5 km ve 4 istasyon ile Dikmen’e kadar uzatılması ve metro depo sahasının tasarlanması ise projenin ikinci ayağını oluşturuyor. Bu aksta yer alan Sanatoryum Hastanesi’ne, Bağlum, Ufuktepe ve Ovacık bölgelerine hizmet verecek olan hat, mevcut M4 hattının güneyde Dikmen’e uzatılması projesiyle bir bütün olarak Kuzey-Güney aksında kesintisiz ulaşım sağlanmasını kolaylaştıracak. Her iki hat uzatmasının da projelendirme çalışmalarının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
75 yılı aşan tecrübesi ve çevreci, sürdürülebilir ve sosyal dengeyi destekleyen tasarım vizyonu ile Ankara’nın raylı sistem ağını güçlendirmeyi ve toplu ulaşım araçlarının kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Arup’un başkente katkısı bununla sınırlı değil.
Arup, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte Ankara Yeşil Şehir Eylem Planı’nı yürütüyor. Ayrıca, sürdürülebilir kentsel büyümeyi ve küresel refahı desteklemek amacıyla Birleşik Krallık Dışişleri ve Kalkınma Bakanlığı (FCDO) tarafından yürütülen bir teknik destek programı olan Küresel Geleceğin Şehirleri Programı çerçevesinde Ankara Bisiklet Stratejisi ve Masterplanı ile Çankaya Sağlıklı Sokaklar projelerinde yüklenici ortak olarak çalışmıştır.
1946 yılında Ove Arup tarafından kurulan ve dünya çapında 33 ülkede 89 ofiste faaliyet gösteren Arup, çok-disiplinli mühendislik ve konusunda uzman teknik danışmanlık hizmeti sunan uluslararası bir firmadır.
16.000’den fazla plancı, tasarımcı, mühendis ve danışmandan oluşan ekibi ile Arup; mimari, şehir planlama, ekonomi, sosyoloji ve sürdürülebilirlik gibi çeşitli disiplinlere dayanarak mekanların işleyişine geniş ve derin bir anlayış getiriyor. Bu farklı bakış açıları, akıllı şehirlerdeki çalışmaları etkileyerek o yerin fiziksel, mekansal, sosyoekonomik ve ticari potansiyelleri açısından dijital teknoloji fırsatlarını keşfetmeye yardımcı oluyor.
1990 yılında İstanbul’da yerel ofisini kuran Arup, 1982 yılından beri ülkede etkin bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. 180’den fazla kalifiye mühendis, deneyimli danışman ve yetenekli mimarlardan oluşan ekibiyle “Bütüncül Tasarım” anlayışını sunmaya devam ediyor.
Yerel uzmanlık ve bilgi birikimiyle farkını ortaya koyan Arup’un Türkiye’de katkıda bulunduğu dikkat çeken yapılar arasında Ford Otosan Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nden Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, İstanbul Modern’den Marmaray Tüp Geçidi’ne, TransAvrupa Otoyolu’ndan İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve havaalanına kadar, teknik mükemmellik ve yaratıcı çözümlerle tamamlanmış sayısız proje bulunuyor.
C40 İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı, Ankara Yeşil Şehir Eylem Planı, Adana ve Manisa Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı gibi birçok iklim eylem planı projesinin desteklenmesi ve geliştirilmesinde dünya çapındaki deneyimlerinden yola çıkarak belediyelere destek oluyor.