Türkiye'nin en geniş sergi salonlarına sahip olma özelliğini taşıyan ve inşaatı devam eden Antakya Arkeoloji Müzesi'nde bir yandan da tarihi eserlerin taşınma süreci devam ediyor.
Dünyanın ikinci mozaik müzesi olma unvanını Gaziantep’te açılan Zeugma Müzesiyle kaybeden Antakya Arkeoloji Müzesi bu unvanı 29 Ekim tarihinde geri alacak. Yapımı devam eden müzede bir yandan da tarihi eserlerin taşınma süreci başladı. Yeni müzede sergilenecek olan eserlerin bir kısmı müze inşaatına getirildi ve sergileneceği salonlarda yeniden uzman ekipler tarafından dizilmeye başlandı.
53 bin 559 metrekarelik bir arazi üzerinde inşa edilecek yeni müzede kayıt altına alınan ancak yer darlığı nedeniyle mevcut Arkeoloji Müzesi depolarında bekletilen 35 bin 433 tarihi eser sergilenecek. Müzenin en önemli özelliği ise mozaik eserler açısından dünyadaki en geniş sergileme alanına sahip olması olacak. Antakya Mozaik Müzesi’nin oturum alanı 16 bin metrekare toplam kapalı alanı ise 32 bin 754 metrekare olacak ve müzeyi aynı anda 800 ziyaretçi gezebilecek.
Hatay başta olmak üzere bölgenin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait sergiler 9 ayrı temada toplam 10 bin 700 metrekare alanda sergilenecek. 400 metrekarelik çocuk müzesinin de yer alacağı müzede ayrıca 2 işlik, uygulama merkezi, 2 sözel kurs salonu, 97 metrekarelik hediyelik eşya satış merkezleri, 250 metrekarelik kütüphane ve arşiv bölümü, misafir, personel ve ziyaretçilerin araçları için 88 araçlık bir otopark yeri ve 347 metrekarelik kafe ve dinlenme alanı olacak. Yeni müzede ayrıca 222 kişilik toplantı salonu da yer alacak.
16 bloktan oluşan müzenin girişinden başlayarak, bir çok bölümünde Hatay’ın tarihine ışık tutacak değerler sergilenecek. Müzeyi ziyaret edecek olanlar müzede sergilenen eserler hakkında bilgilerin verileceği ve sunumların yapılacağı alanlardan, Hitit Kralı Şuppiluliuma heykeline, binlerce yıl öncesinde insanların yaşadığı mağaralardan Atçana, Tel Tayinat ve Telkurdu Höyüğü kazılarında çıkarılan tarihi değerler 3 boyutlu olarak izlenebilecek.
Müzenin yapımı tamamlandığında Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’nde daha geniş bir sergi alanına sahip olacak. Zeugma Müzesi’nin açılması ile ‘en büyük müze’ unvanının Gaziantep’e kaptıran Hatay, bu ünvanının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda geri almış olacak.
Uzman ekipler tarafından Antakya Arkeoloji Müzesi’nde yer alan eserlerin kademeli olarak yeni müze binasına taşınma işlemleri de başladı. Bir yandan inşaat devam ederken kademeli olarak getirilen tarihi eserler uzman ekipler tarafından sergilenecekleri salonlarda yeniden diziliyor. Aynı zamanda yer darlığı nedeniyle bu güne kadar sergilenemeyen eserlerde depolardan alınarak yeni müze binasına getiriliyor ve burada bakımları yapılıyor.
Türkiye’nin en zengin, en geniş sergi alanına sahip mozaik müzesinde ayrıca halen Hatay’ın çeşitli bölgelerinde yer darlığı nedeniyle gün yüzüne çıkarılamayan eserlerde sergilenecek. Hatay’ın çeşitli noktalarında tespit edilen ve yapılan kazılarla ortaya çıkarılan ancak yer darlığı nedeniyle tekrar üzeri kapatılarak korumaya alınan eserlerinde yeni müzeye taşınması için çalışmalar hız kazandı.