Pompeii Arkeoloji Parkı'ndaki Cerere Evi'nin çatısında kullanılan kiremit şeklindeki güneş panelleri, maliyeti azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için benimsenen kapsamlı bir stratejinin parçası.
Antik Roma kiremitleri veya pişmiş toprak tuğla şeklinde üretilen güneş panelleri, Pompeii Arkeoloji Parkı ve Portekiz’in Evora şehri tarafından benimsenen yenilikçi çözümler. Bu güneş panelleri ilham verici bir modelin yolunu açıyor: mimari kısıtlamaları kıymetli bir çalışmaya dönüştürürken kültür mirası korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak.
Her yıl dünyanın dört bir yanından 3,5 milyondan fazla turist, MS 79’da Pompeii’yi yakındaki Herculaneum şehri ile birlikte yutan Vezüv’ün patlamasının bıraktığı kalıntıları görmek için antik kenti ziyaret ediyor.
Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü Gabriel Zuchtriegel, “Güneş panelleri, tıpkı Romalılar tarafından kullanılan pişmiş toprak kiremitlere benziyorlar ancak freskleri aydınlatmak için ihtiyacımız olan elektriği üretiyorlar,” diyor. Bu çözüm, maliyeti azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için benimsenen daha kapsamlı bir stratejinin parçası.
“Pompeii, bazı noktalarda tamamen korunmuş bir antik kent. Kapsamlı bir aydınlatma sistemine ihtiyacımız olduğu için, ya enerji tüketmeye, elektrik direklerini ve kabloları etrafta bırakarak manzarayı bozmaya devam edebiliriz ya da ona saygı duyarak milyonlarca Euro tasarruf etmeyi seçebiliriz.”
Pompeii’de kullanılan, teknik olarak “geleneksel PV kiremitleri” olarak adlandırılan görünmez güneş panelleri, Padua ve Vicenza’nın ortasında, 10.000’den biraz fazla nüfusa sahip küçük bir İtalyan kasabası olan Camisano Vicentino’dan geliyor. Kiremitler, aile şirketi Dyaqua tarafından üretilmiş ve patenti alınmış.
Geleneksel PV kiremitleri, güneş ışınlarının süzülmesine izin veren bir polimer bileşiğinden yapılıyor. Fotovoltaik hücreler daha sonra elle entegre ediliyor ve bir polimer bileşik tabakası ile kaplanıyor. Dyaqua’dan Elisabetta Quagliato, “Ona taş, ahşap, beton ve tuğla görünümü de verebiliriz. Sonuç olarak, böyle bir çözüm yalnızca çatılara değil, aynı zamanda duvarlara ve zeminlere de uygulanabilir” diyor.
İtalyan Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan geleneksel PV kiremitleri, Cuneo’dan pek de uzak olmayan Vicoforte’de kullanıldı ve yakında Roma’nın ünlü çağdaş sanat müzesi MAXXI’de kullanılacak. Önümüzdeki aylarda Hırvatistan’ın Split ve Portekiz’in Evora kentindeki bazı kamu binalarının çatılarını da kaplayacaklar. Portekiz’deki Evora, Hollanda’daki Alkmaar ile birlikte, Pocityf Avrupa projesi kapsamında sürdürülebilirliği mimari ve kültürel mirasın değerlendirilmesiyle birleştirmeyi amaçlayan yenilikçi çözümleri test eden demo alanlarından birisi. İtalyan şirketi Tegola Canadese, projenin teknik ortakları arasında yer alıyor.