Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği alanları için uluslararası fikir projesi yarışmasına imza atmaya hazırlanıyor.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bugün yapılan basın toplantısı ile AOÇ için fikir projesi yarışması açılacağı duyuruldu.
Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışına uygun olarak yeniden değerlendirilmesi üzerine açılacak yarışmada Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İsviçre, Almanya ve Küba’dan uluslararası alanda uzman üç jüri üyesinin bulunduğunu da kaydetti.
Candan, AOÇ için açılacak yarışma hakkında şunları söyledi: “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız, AOÇ alanlarının yeniden toplumla buluşması için AOÇ alanlarının değerlendirilmesine dair uluslararası fikir yarışmamızı açıyoruz. Fikir proje yarışmamızda yurt dışından üç jüri üyemiz var. Çankaya Belediyesi ve Yeni Mahalle Belediyesi destekleyen kuruluş olarak danışman jüri üyesi verdi. Üniversiteler, meslek odaları, hocalarıyla çok sayıda örgüt fikir yarışmasını destekliyor. Önümüzdeki pazartesiden itibaren yarışma sitemiz kullanılabilecek.”
Yarışma alanlarının Atatürk Orman Çiftliği’nin en geniş alanlarının olacağını söyleyen Candan, “Yarışmada, Atatürk’ün şartlı bağış yaptığı alanlar üzerinden AOÇ’ nin en geniş sınırlarını belirledik. Daha önce devredilen kurumlara ait mülkiyetler, Kaçak saray ve Ankapark alanı, yarışma alanına dahil olacak. Katılımcılar araziyi değerlendirecekler, Yarışmacıların bu alanlara dair ne tür öneriler getireceğini fikir yarışması ile bilmek istiyoruz. Tüm yapılaşması olan ve olmayan araziler yarışmacıların fikirleriyle halkın katılımıyla tartışılacak. Yarışmaya katılanlar fikirlerini halka anlatacak, fikirlerini savunacaklar, Jüri üyeleri de bu tartışmalara göre değerlendirmesini yapacak. Fikir projesini seçecek. Her fikir projesi yarışmasında yaptığımız gibi yarışma katılımcıları, Mamak Cezaevi ve Ulucanlar Cezaevi ve Saraçoğlu’nda olduğu gibi Ankara’da buluşarak yer görecek. AOÇ tahribatının nasıl onarılacağının cevabı bu fikir yarışması ile ortaya çıkacak. Bu açıdan da alternatif fikirleri görmüş olacağız. “Orada arpa mı yetiştirelim!” diyen Melih Gökçek’e de cevap niteliğinde olacağını da umuyoruz. Uluslararası bir yarışma açmamızın nedeni, uluslararası ortamlarda AOÇ’nin bilinirliğini artırmak. Bu klasik bir yarışma değil, mücadele sürecinin katılımcı bir yöntemle uluslararası ortamlarda yaygınlaştırılmasının bir parçasıdır.” şeklinde konuştu.
Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan: “90 yıllık Cumhuriyet döneminde AOÇ ye yapılanlar toplumun biriktirdiklerine yapılan bir saygısızlıktır. Bundan sonra da toplum nezdinde onarılması zor tahribatlar oluşturulmuştur. AOÇ’de Halkı anlamayan başka bir yapı için kullanım öngörüldü. Diğer tarafta ise topluma nasıl kazandırılırın bir çalışması var. Atatürk Orman Çiftliği için açtığımız yarışma anlamlı ve değerlidir.” ifadelerini kullandı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya : “Bu yarışmadaki amaçlarımızdan bir tanesi de sadece kendi kullanımı için talan edilen AOÇ’nin halkın kullanımına dair fikirleri görmek istiyoruz. Umarız bu yönde sonuçlar çıkar” dedi.