AOÇ’de Vahşet Yaşanacak

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yöneticileri Melih Gökçek'in Tema Park projesinin Atatürk'ün vasiyetine aykırı olduğu görüşünü tekrarlayarak, projenin en büyük "ticari rekreasyon alanı" olacağını öne sürdü.

Oda yöneticileri, projeyle AOÇ’de bir “vahşet” yaşanacağını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Atatürk Orman Çiftliği’nde en büyük talanın 2006 yılında AOÇ’ye plan yapma yetkisinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesiyle yaşadığını belirtti. Hakkan yaptığı yazılı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in AOÇ’ye yönelik uygulamalarını eleştirdi. Hakkan açıklamasında şunları söyledi:

“Koruma amaçlı Nazım İmar Planı’na yönelik açtığımız dava devam ediyor ve bilirkişiler lehimizde raporlar hazırlıyor, Tema Park’da bu sürecin bir parçası, Meslek odaları ‘yanlış yapıyorsun’ diyor mahkemeye gidiyor, mahkeme bilirkişileri ‘meslek odaları doğru söylüyor’ diyor, ama Gökçek, hala kamu yararı olmayan, AOÇ’yi yapılaşmaya açan, plastik bir hayvan çöplüğüne dönüştürecek Tema Parkı, ‘Atatürk’ün vasiyetine uygun şekilde yapıyorum’ diyor.

Belediye Başkanı, yaptığı talana kılıf bulmaya çalışıyor. Yeniden aday olmak için hamle yapmaya çalışsa da nafile, halkın tepkisinden korkarak gece yarısı teleferik için ağaç kesen, meslek odaları ile işbirliği içerisinde bile olmayan, hazırladığımız raporla dünya belediye başkanlığı adaylığından ödülsüz dönen bir belediye başkanı Ankaralılar gözünde meşruiyetini yitirmiştir. Tema Park projesi tamamen ticari rekreasyon projesidir.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise Melih Gökçek’i “samimiyet yoksunu” olarak değerlendirdi. Candan, “Yenileme alanı olarak ilan edilen Hayvanat Bahçesi’nde gerçekleştirilecek olan proje, Amerika’da Toronto’da bir firmaya yaptırıldı ve adı ‘vahşettin krallığı’ olarak sunuldu. Adından da belli olduğu gibi bu proje ile birlikte AOÇ’de bir vahşet yaşanacak, AOÇ hayvanat bahçesi alanında 213 bin metrekare yapılaşma yapılacak. Hayvanat Bahçesi’nin kullanımının genişletilmesinin yanı sıra tema park ve getirilen kullanımlar yoluyla gelmiş geçmiş en büyük ticari rekreasyon alanı olacak. Bu nedenle proje tamamen Atatürk’ün vasiyetine aykırıdır. Gökçek’in vasiyeti tekrar tekrar okumasını öneririm. Atatürk, halkın kullanacağı gezeceği yerlerden bahsediyor, sadece parası olan vatandaşın gidebileceği ticari merkezlerden bahsetmiyor. Halkla tartışmadan, meslek odalarının görüşlerini almadan ‘Hayvanat Bahçesi, Tema Park yapıyorum’ diye, ticaret ve rant sağlayacak bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bütün bunlar AOÇ’nin kuruluş felsefesine aykırıdır, davamız sürüyor. AOÇ mücadelesi devam ediyor” dedi. Candan, “Vasiyet, Cumhuriyetin özgürlükçü değerlerini koruyarak, bilimsel kriterlere uyularak anlaşılır. Bunların hiçbirisinin anlaşılmadığını görüyoruz” diye konuştu

Etiketler

Bir yanıt yazın