Seyrantepe'de yıllardır yasadışı şekilde hafriyat dökülen ve tehlikeli bir çöplüğe dönüşen alanı sahiplenen yok...
İstanbul Seyrantepe’de yıllardır ‘başıboş’ bir arazi duruyor. Onlarca dönüm araziye, yıllar boyunca yüzlerce kamyon hafriyat döktü. Arazi hafriyat döküm alanı olmamasına rağmen yapılan işleme göz yumuldu. Alana hafriyatla birlikte tehlikeli atıkların da gömüldüğü iddia edildi. Her bir kamyon için döküm bedeli alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şişli Belediyesi’nin kayıtlarına ve imar planlarına göre arazi Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) ait. Ancak OYAK’ın yetkilileri arazinin kendi mülkiyetlerinde olmadığını savunuyor. Araziyi kimse sahiplenmediğinden, çöplüğe dönüşen alandan kimin sorumlu olduğu da belli değil.
Seyrantepe Huzur Mahallesi’nde TT Arena’nın doğusunda bir bölge. Bir iş merkezi ile yeni yapılan Şişli Etfal Hastanesi inşaatının olduğu bölgede, yaklaşık 10 metre yüksekliğinde bir çöp tepesi bulunuyor.
Bölge sakinlerinin verdiği bilgilere göre, ilk dökümler dört yıl önce başladı. En az bin kamyon getirdiği atıkları buraya döktü. İddialara göre, dökülenlerin içinde ilaç gibi tehlikeli atıklar da bulunuyor. Mevzuatlar her atık depolama ve bertarafı için belli izinler alınmasını emrediyor. Ancak buradaki arazinin mülkiyet tartışmaları nedeniyle dökümlere kimse karışmadı.
Tehlikeli atık iddiaları nedeniyle geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgede bir çalışma başlattı. Çalışma sonucu tehlikeli atığa rastlanmadığı açıklandı. Ancak iş makineleri birkaç saatlik çalışma sırasında yüzeysel bir araştırma yaptı. 10 metreyi aşan hafriyat yığınlarının olduğu noktada en fazla bir metre kazılarak atıklara bakıldı.
Şişli Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar kayıtlarına ve imar planlarına göre arazi OYAK’a ait. İBB İmar Müdürlüğü’nün yaptığı arazi çalışmasına göre parsel numarasıyla belirtilen arazinin mülkiyeti OYAK Genel Müdürlüğü’nde görünüyor. OYAK yetkilileri ise Radikal’e, arazinin kendilerine ait olmadığını söyledi.
Hafriyat dökümlerini kimin yaptırdığı, yasal olmayan bu dökümlere kimin izin verdiği, hafriyat dökümü için ödenen paraları kimin aldığı ise bilinmezken atık tepesine bir de helikopter pisti yapıldı. Pist için iki kez deneme seferi de gerçekleştirildi. Ancak kısa sürede kullanılamaz olduğu anlaşılan pist, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.
Arazide ‘işgalci’ konumunda 45 yıldır yaşayan ve odun işi yapan Osman Güler, arazide kendilerine ait bir bölüm olduğunu belirterek, “Uzun yıllardır burada yaşıyorum. Mahkemeye verdim. 1200 metrekare hakkımız var. Ancak mahkeme kabul etmedi. Şimdi temyize gittim”dedi. Şişli Belediyesi zabıta ekipleri geçen hafta araziye giderek, Osman Güler ile adaklık koyun satan ve hurdacılık yapan bazı vatandaşların yerlerini yıktı.