Hollanda ve İtalya örnekleri üzerinden yerel ile küresel arasında mimarlık konuşuldu.
“Yerel ve Küresel Arasında Mimarlık: Glokal Bir Bakış” adlı oturumun moderatörü Arzu Erdem’di.
Powerhouse Company’nin kurucu ortaklarından aynı zamanda Hollanda Berlage Enstitüsü Direktörü Nanne de Ru mimari projelerin yanısıra araştırma projeleri yaptıklarından bahsetti. Yerel sermaye ile proje yapma şansının çok az olduğunu böyle fırsatlar yakaladıklarında yer ile uyuma verdikleri önemden bahsetti.
Amsterdam’da tasarladıkları okul projesini anlatırken, iletişimi kuvvetli bir projeyi hedeflediklerini vurguladı. Oturumda Asya’daki yoğun üretim ve Amerika kıtasındaki yatırımın diğer bölgelerdeki politikalarla dengelendiğinden, küreselleşmenin ucuz işgücü ile yapılan üretime olan etkisi üzerinde duruldu. Türkiye’de orta sınıfın alım gücünün hızlı artışı, İstanbul’daki hızlı yıkımlar ve büyük konut projelerinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
Mimarlık kuramcısı, şehir plancısı ve küratör olan Stefano Rabolli Pansera şirketleri Beyond Entropy’de ürettikleri ürünler kapsamında yerel ve küresele yaklaşımlarından bahsetti. Rabolli, enerji ve mekanın ilişkisi ile ilgilendiklerinden ve . 2013 yılında Paula Nascimento ile birlikte 55.’si düzenlenen La biennale di Venezia’da Angola Pavillon ile Golden Lion Ödülü aldıkları projelerinde mekanın ziyaretçiler ile olan ilişkisinin ana fikir olduğu üzerinde durdu.
1 Yorum
Yerel ve küresel arasında mimarlık, mimari tasarım ve uygulama, Türkiye’de pek çok boyutuyla tartışılmasında fayda olan bir konu. Böyle bir başlığın seçimi gayet yerinde olmuş. Ancak bu oturumların moderatör seçimlerinde kriterler nedir?. Moderatörün, belirlenen konuda güncel deneyiminin olması, bu deneyimin içinde kritik konu başlıklarını açabilmesi, konuşmacıları bu yönde “konuşturabilmesi”, oturumdan faydalı sonuçların çıkarılabilmesinde önemli. Amaç sadece katılımların deneyimlerini anlatması olmamalı. Kritik sorunları masaya yatırabilecek kişi, moderatörün kendisidir. Bu ise, konuda yeterlilik gerektirir.