ARKIV Buluşmaları'nın ikincisi ODTÜ Teknokent kampüsü içinde yer alan Galyum Blok'ta gerçekleştirildi.
Çanakkale Seramik&Kalebodur sponsorluğunda 25 Ocak 2010 tarihinde yapılan ARKIV Buluşmaları’nın ikincisi ODTÜ Teknokent kampüsü içinde yer alan Galyum Blok’ta gerçekleştirildi. Projenin mimarı Alişan Çırakoğlu’nun liderliğinde yapılan geziden sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi dekanı Haluk Pamir, aynı fakültede öğretim görevlisi olan Ayşen Savaş ve Abdi Güzer’in yanı sıra Hasan Özbay, Aslı Özbay, Orçun Ersan, Yaman Pamukçu, Erkan Eraslan ve Arif Balaban’ın katıldığı proje tartışma toplantısına geçildi. Toplantı öncesinde, bir anlamda işveren konumunda olan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş tüm Teknokent kampüsünün gelişimini, kendi beklentilerini ve bugüne kadar üretilmiş yapılara dair değerlendirmelerini anlattı. Galyum Blok’un, Teknokent’te üretilen ilk yapı olan ve Semra Teber tarafından tasarlanan İkizler Blok’la birlikte kullanıcı memnuniyeti en yüksek iki binadan biri olduğunu vurgulayan Kızıltaş, teknokent kampüslerinde en önemli kriterlerinin işletme maliyetleri düşük ve kiralanabilir alanın toplam yapı alanlara oranının yüksek olduğu tasarımları tercih etmek olduğunu belirtti.
“Bina ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin Brüt Yaklaşımından Epey Esinlenmiş”
Daha sonra söz alan ODTÜ öğretim görevlisi Ayşen Savaş, ODTÜ olarak kampüs yapılarında sürdürdükleri davetli yarışma modelini anlattı. Daha sonra söz alan binanın mimarı Alişan Çırakoğlu, yapının ana tasarım kriteri olarak üzerinde arazide yer alan şevi anlattı. Bu şevi koruyarak ve kırmızı bir duvarla daha da belirgin hale getirdikten sonra fonksiyonları barındıran dar ve geniş iki dikdörtgen kütlenin bu şeve dik bir biçimde toprağın üstünde uçarmış gibi konumlandığını belirten Çırakoğlu, giriş aksının binanın eni boyunca boşaltıldığını ifade etti.
Toplantıya katılan Hasan Özbay’ın da belirttiği gibi Galyum Blok, içinde bulunduğu ODTÜ kampüsündeki mimarlık fakültesinin brüt yaklaşımından epey esinlenmiş. Çırakoğlu brüt beton kolon ve perdelerin yanı sıra, kabadan inceye doğru evrilen farklı malzemeleri ustaca bir arada kullanmış.
Devam Eden İnşaatlar Sebebiyle Peyzaj Tasarımı Tamamlanamıyor
Aslında binanın arkasında yer alacak yeşil alana yayaların daha kolay erişimini sağlayacak şekilde tasarlanmış olsa da bu aks henüz tamamlanmayan teknokent peyzaj tasarımı ve arka tarafta henüz inşa edilmemiş yapılar nedeni ile planlandığı gibi kullanılamıyor. Yine de bina içinde yer alan farklı kotlardaki zengin avlu topoğrafyası, dıştan monoblok ve katı duran bu kütlenin içeriden çok farklı algılanmasına neden oluyor.
Yarışma aşamasında binanın zemin artı iki kat olması planlanmış iken, zeminin yapısı gereği inşaat aşamasının başında yapıya bodrum kat eklenmesi zorunda kalınmış. Bu da tasarımda özellikle bir bahçe olarak tasarlanan avlunun yeşil bir terasa dönüşmesine ve dolayısı ile maliyetlerin artmasına neden olmuş.
Bu buluşmada bir önceki ARKİV buluşmasında olduğu gibi binanın yanısıra binanın içinde bulunduğu daha geniş arazinin planlama yaklaşımı da yoğun şekilde tartışıldı. Mustafa Kızıltaş’ın da belirttiği gibi henüz tamamlanmayan yapılar ve peyzaj düzenlemesi nedeni ile ODTÜ Teknokent şu anda arazi üzerinde tek başlarına duran yapılar kümesi halinde algılanıyor. Bu arada Mustafa Kızıltaş, ODTÜ Teknokent genel peyzaj düzenlemesi için de davetli bir yarışma açma hazırlığı içinde olduklarını toplantı sırasında belirtti.
Bir Sonraki ARKİV Buluşması
Bir sonraki ARKİV Buluşması Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı ve Türkiye’nin en yüksek yapısı ünvanını kazanan Levent’teki Sapphire’de gerçekleşecek.