Geçtiğimiz yıl Arkiv.com.tr’de yayınlanan proje, mimar ve ofisleri sayısal olarak değerlendirdik.
2017 yılında, Kalebodur sponsorluğundaki ARKIV.com.tr’deki faaliyetlere dair hazırladığımız içeriğe bir göz atabilirsiniz.
Aşağıda bulabileceğiniz tüm veriler Google Analytics kullanılarak, 22.12.17-01.01.2017 tarihleri arasında alınan rapor verilerine göre düzenlenmiştir. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen projeler değerlendirilirken yalnızca 2017’de yayınlanan ve yalnızca inşaatı tamamlanmış projeler dikkate alınmıştır. 2017’de en çok görüntülenen mimarlar ve ofisler için yukarıdaki gibi bir kıstas kullanılmamış, yalnızca 2017’deki sayfa görüntüleme sayıları ölçülmüştür.
Alataş Architecture tarafından tasarlanan, İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nde inşaa edilen öğrenci merkezinin inşaatı 2016 yılında tamamlandı. Yemekhane, kafeterya ve etüt merkezi işlevlerine sahip yapı, “öğrencilerin hayal güçleri ve yaratıcılıklarını kışkırtan, üretkenliklerini arttıran, daha özgür ve aydınlık bir gelecek düşleyebilecekleri doğa ile iç içe ve geçirgen bir yapı” olarak tasarlanmış. Robert Kolej, 2017 Arkitera Ödülleri kapsamında bu yapı ile Arkitera İşveren Ödülü’ne layık görüldü.
M artı D Mimarlık tarafından tasarlanan İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Binası’nın inşaatı 2017 yılında tamamlandı. Yapı, İzmir Alsancak’ta oldukça dar bir sokakta, 6,65 metre cepheli bitişik nizam bir parselde bulunuyor. Yapının yegane ışık alan ve sokağa bakan cephesi “kullanıcıların meslekleri/uğraşları ile topografya/yüzey ilişkisi referans alınarak bir rölyef yüzey” olarak tasarlanmış.
A Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan, 2016 yılında inşaatı tamamlanan TCDD YHT Gar Kompleksi, tarihi gar binasının hemen arkasındaki arazide konumlanıyor. 220.000 metrekare kapalı inşaat alanı olan proje 24 ayda tamamlandı. Her biri 400 metre uzunluğunda TCDD servis hizmetlerinin de sağlanabildiği üç peronda aynı anda 12 adet hızlı tren hizmet verebiliyor.
Emre Arolat Architecture tarafından tasarlanan Bergama Kültür Merkezi, yapı parselinin etrafını üç koldan saran arkadlı ticari yapı içinde kümelenmiş kütüphane, sinemalar ve tiyatro işlevli yapılardan oluşuyor. BerKM yapısı Mimarlık Yıllığı 2017’de yer alıyor.
DDA tarafından tasarlanan, İstanbul Kadıköy’de bulunan anaokulunun inşaatı 2016 yılında tamamlandı. Yapı, çocukların “kendi ölçeklerinde, topraktan aldığını çatısında kullanarak, aldığını vermeyi hedefleyen bir okul yapısı” olarak tasarlanmış.
1999 yılında Viyana’da Ahmet Alataş tarafından kurulan “alataş architecture & consulting” ofisi 2001 senesinde İstanbul’a taşındı.
2000 yılında kurulan “Yalın Tan Jeyan Ülkü Mimarlık” 2014 yılı itibariyle faaliyetlerini iki ortaklı şirket olarak, “Artı Standart Ltd.” ve “Jeyan Ülkü Mimarlık Ltd.” adı altında devam ediyor.
1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan ofis, 1995 yılından beri Melkan Gürsel ortaklığında çalışmalarına devam ediyor.
1991 yılında Gül Güven tarafından Ankara’da kurulan VEN Mimarlık’ın 2012 yılında İstanbul ofisi de faaliyete geçti.
1972’de Ertun Hızıroğlu tarafından kurulan ERA Şehircilik, Mimarlık Müşavirlik 2003 yılından beri Ali Hızıroğlu ortaklığında çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Moğolistan ve Kenya’da projeler gerçekleştirmiş olan Han Tümertekin İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri, Strasbourg’da da Atelier Han Tumertekin büroları çerçevesinde mimari etkinliğini yürütüyor.
1974 yılında Bursa’da doğan Kerem Ç. Akın Türkiye’de elektrik elektronik mühendisliği okuduktan ve Almanca Enformatik yükseklisansı yaptıktan sonra Los Angeles’a taşındı. 2010 yılında SCI-Arc Mimarlık masterini tamamladı. Viyana’da bulunan “Angewandte Kunst” üniversitesi bünyesinde, Zaha Hadid’in yürüttüğü stüdyoda öğrenimine devam etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde eğitimini 1984-1988 tarihleri arasında tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini Restorasyon Anabilim dalında 1993’te tamamladı. 1991 yılında Ankara’da Ven Mimarlık firmasını kurdu.
2001 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümünden mezun olan Sabri Paşayiğit, 2002’de Zafer Murat ile birlikte REM Mimarlık Ofisini kurdu. 2011 yılında ofisin ismi Sabri Paşayiğit Design Office olarak değişti.
Ankara’da doğan mimar Nazlı Mürüvvet Güngen ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ni 2009 yılında dereceyle bitirdikten sonra İstanbul’a taşınarak İTÜ Mimarlık Fakültesi’de yüksek lisans eğitimine devam etti. 2016 yılı itibariyle resmen, tüm üyeleri benzer alanda çalışmakta olan ailesinin adıyla, kendi kurduğu şirketinde çalışmalarına devam ediyor .