Türkiye'nin Mimarlık Arşiv'i ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Aydın.
“Eski çağın en önemli kentsel oylumlar kenti olan Afrodisyas” için tasarlanan ve yapımı 2007 yılında tamamlanan Afrodisias Ek Müzesi‘ni Cengiz Bektaş şöyle anlatıyor:
“Afrodisyas’da bundan 18 yıl önce bir müze yapılmıştı ama çok küçüktü. Daha sonra yapılacak büyük müzenin yerine, eskisine ek bir müze yapılması; burada Sebastion yontularının sergilenmesi kararlaştırılmış. Kültür Bakanlığı, Anıtlar Kurulu onaylamış bu kararı…
Geyre Vakfı bu ek yapının tasarımını önce Cesar Pelli’den istedi… O yeni bir müze, ama İtalyan Rönesans biçeminde bir yapı tasarlamış. Oysa Afrodisyas’ın bilinebilen 5000 yıllık geçmişinin ancak 2-3 yüz yıllık Roma yönetiminde geçmiş.
Geyre Vakfı Cesar Pelli’nin tasarımından caymış. Sonra Londra’daki bir mimarlık takımından bir öneri istemişler. Onu da beğenmemişler…
Geyre Vakfı sonunda bu işin tasarımını benden istedi.
önce bakanlığın ilgili birimlerinin onayı ile yeri belirlendi yapının… Sonra o alanda arkeolojik kazı yapıldı. çok önemli olmayan Roma, Bizans döneminden duvarlar bulundu.
Bunlar çizildi önce. Sonra buna göre çelik bir yapı tasarlandı. Yapı, kazıklar üzerine oturtulacak biçimde düşünüldü. Kazıklar hiçbir duvar kalıntısına denk gelmeyecek, hiçbir ağaca dokunmayacak biçimde yerleştirildi. Sebastiona ve yontulara uygun olan 180 cm aralıklı çelik ayaklar, 5.40 m açıklığı geçen çelik kirişlere oturtuldu. Böylece havada tutulan yapının altına girilip her şey görülebiliyor.”
Nafi Çil tarafından tasarlanan Kuşadası Belediye Çarşısı‘nın inşaatı 1982 yılında tamamlandı.
ERA Şehircilik, Mimarlık Müşavirlik tarafından tasarlanan Forum Aydın Alışveriş Merkezi 2011 yılında Arkiparc Gayrimemenkul Ödülleri En iyi AVM Projesi ödülü aldı.
“Daha önce tamamladığımız Forum Bornova’da olduğu gibi Forum Aydın’ı da Ege mimarisine özgü yapı öğeleriyle tasarladık. Aydın kent dokusundan yola çıkarak geniş bir meydana açılan sokaklardan oluşan bir kurgu benimseyerek alışveriş ve rekreasyon alanlarını konumlandırdık. Alışveriş merkezinin içinde bulunduğu kentin doğal ve coğrafi kimliğini yansıtan malzemeleri seçerek bir tanıdıklık hissi yaratmak amacıyla toprak renklerine ve kentteki narenciye ağaçlarına gönderme yapan sarı ve turuncu tonlarına sahip zemin kaplamaları ve cephe öğelerine yöneldik.
Forum Aydın’da yaklaşık 77 bin metrekarelik bir alan içinde 113 mağazanın yanı sıra, sinemalar, restoranlar ile 800 araçlık açık otopark da yer alıyor. Bu çeşitli işlevleri açık ve yarı açık sirkülasyon sistemleriyle birbirine bağlayarak Aydın iklimine uygun bir alışveriş deneyimi oluşturduk.”
Adnan Menderes Üniversitesi A.H. Balcıoğlu Kampüsü Kaynak Mimarlık tarafından 2009 yılında tasarlandı.
“Aydın-Denizli yolu üzerinde bulunan zeytinyağı fabrikası 1800’lerin başında inşa edilmiştir. 70’li yıllarda bir süre Çırçır üretimi yapıldıktan sonra kapatılmıştır. Eski fotoğraflarda Ana demir yolu hattına bağlanan özel raylar ve yük vagonları görülmektedir. Proje kapsamında Ana Fabrika yapısı Çok amaçlı salon ve Sergi Salonu olarak, İdari bina aynı işlevi ile, Depo yapısı Kütüphane olarak, İşçi barakaları Kafeterya olarak planlanmıştır. Dokunun temel mimari öğelerine ait izleri taşıyan 2 katlı ek derslik yapısı tasarlanmıştır.”
Kent merkezi girişinde yer alan Kuşadası Marina Çarşısı, modern marina gereksinimlerine çözüm üretebilmenin yanında kıyı boyunca devam eden yürüyüş aksı ile bu noktada ayrışmış durumdaki insan-deniz görsel ilişkisinin sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla, eğrisel formda ve kentsel bir teras şeklinde ikincil bir katman olarak, Serhan Ceyhan Mimarlık tasarlanmış.
“Marinanın Turban tarafından ilk işletmeye açıldığı 1976 tarihinden günümüze kadar çekek alanı ve akaryakıt istasyonu olarak kullanılan proje sahasında, zeminde 4.300 m2 kapalı alanın yanı sıra yat sahibi ile kentlinin ortak kullanabileceği kamusal alanları oluşturabilme amacı gözetilmiştir.
Açık çarşı olarak tasarlanan projenin zeminde ki toplam 4500 m2′lik yapının ortasında yer alan sosyal kullanım alanı ve diğer açık alanlar ile yapının yürüyüş yolu ve seyir terası olarak kamusal kullanıma ayrılan 4400 m2′lik üst peyzaj alanı, marina alanından kente kazandırılmış, böylelikle tabanda kullanılan yapı alanı kamusal alan olarak üst kotta geri verilmiştir.
Yüksek yatırım maliyetine karşın, ülke ve bölge ekonomisinin canlanmasında önemli rol oynayan marina işletmeciliğinin geliştirilmesi amacıyla, marina tanımına sosyal bir odak olma öğesinin de eklenmesiyle, Setur Kuşadası Marina Çarşısı, satış ve yeme – içme ünitelerinin yanı sıra atölye – teknik alanları da barındıran ve çevrenin yaşam kalitesini yükselten bir projedir.”
Aydın Kasaplar Köyü ilkokulu öğrencileri için tasarlanan Dolambaç Oyun Alanı projesi, uygulamalı mimarlık atölyesi çerçevesinde okulun bahçesinde 2 hafta içinde uygulandı.
“Aydın Kasaplar köyünde bir proje yapılması düşüncesi, Tasarla ve Yap! Stüdyosuna, küçük ölçekteki yerleşim alanlarında, yerel ve sürdürülebilir mimari müdahalelerle gereksinmelere yanıt vermeyi amaçlayan Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü tarafından getirildi. İstanbul’daki stüdyo süreci 10 gün içinde tamamlandı. Aydın Germencik’teki marangozluk atölyesinde öğrenciler marangozların ve eğitmenlerin gözetiminde çalışarak proje detaylarını deneyerek geliştirebildiler. Marangozhanede imal edilen parçalar; Kasaplar Köyünde bir araya getirilerek oyun alanı oluşturulmuş oldu.”
Aydın’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.