Türkiye'nin Mimarlık Arşiv'i ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Gaziantep.
Empera İdari Binası 2018 yılında ZAAS ve Yerce Mimarlık ortaklığında tamamlandı.
“Makine halısı sektörünün lider markalarından Empera’nın genel müdürlük binasının tasarımını kapsayan proje, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde, firmanın üretim tesislerinin bulunduğu arsa üzerinde gerçekleştirildi. Kısıtlı mimari referansa sahip bölgede tasarlanacak idari yapının bir nirengi noktası olması ve markanın güçlü kimliğini temsil etmesi istendi. Bununla birlikte iklim, çevredeki doğal bitki örtüsü, gün ışığının etkin kullanımı ve istenen karma işlev yapısı projeyi yönlendiren veriler oldu.”
“İç kurgu, zemin katta karşılama bölümü, tasarım ve operasyon ofisleri etrafında şekillenirken, birinci kat yönetim birimlerine, ikinci kat ise markanın ürünlerinin sergilendiği showrooma ayrıldı. Üçüncü kat yemekhane, lounge, toplantı odası ve terası içeren sosyal alanlar olarak ele alındı. Bu katta ayrıca, cephenin geri çekilmesi ile, manzaraya hâkim, gökyüzüne açılan, yarı açık bir teras tasarlandı. Binanın genelinde, tüm hacimlerin gün ışığı ve manzaradan en verimli şekilde yararlanması amaçlandı. Farklı birimler arasında istenen ayrışma mümkün olduğunca geçirgen biçimde çözümlenirken, yerine özel tasarlanan mobilyalarla iç mekânda süreklilik ve ferahlık algısı yaratıldı.”
Gaziantep Belediyesi tarafından, 1986 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan teknik yardım alınarak açılan Gaziantep Belediye Hizmet Binası Yarışması’nda Tamer Başbuğ, Hasan Özbay ortaklığının birinci ödülü kazanan projesi 1994 yılında tamamlandı.
“Belediye binası arsası, kentin gelişme alanları içinde, doğu-batı yönünde uzanan önemli bir arter üzerinde, yeni yönetim merkezi zonu içinde bulunmaktadır. Alan, tarihi kent merkezinin dışında olmasına rağmen, merkeze oldukça yakın sayılabilecek, düz bir topoğrafya üzerinde yer almaktadır.”
“Yapı, odağında meclis salonunun yer aldığı, doğu-batı yönünde gelişen, giriş aksi üzerinde biçimlenen kütleler kompozisyonundan oluşmaktadır. Aksın her iki yanında yer alan büro blokları ile tanımlanmış plaza, meclis salonuna doğru yükselmekte ve belediye ana girişini oluşturmaktadır. Plaza aynı zamanda Gaziantep Kalesi ile görsel ilişki kurmaktadır. Batı yönünde ise parka açılan ve onunla bütünleşen, sosyal kullanımların tanımladığı bir avlu yer almaktadır. Plaza-Avlu ilişkisinin yapı içine girmeden sağlanamamış olması, dış mekan sürekliliğin kesintiye uğraması bakımından eleştirilebilir. Ancak, bu durumda yemek salonunun başka bir yere alınması gerekmektedir ki, bu da pek imkanlı görünmemektedir.”
Celal Abdi Güzer tarafından tasarlanan Zeugma Mozaik Müzesi 2010 yılında tamamlandı.
“Mozaik müzesi, arkeoloji müzesi ve bunlara servis verecek toplantı salonları ile servis birimlerinden oluşan yapıda, müzeyi kentle bütünleştirecek, kentin ve gündelik yaşamın doğal bir parçası haline getirecek bir şema önerildi. Müze programının parçaları ana yola uzanan ve orada meydanlaşan, böylelikle ana yolla arka sokak ve park arasında geçiş sağlayan bir sokak üzerine yerleştirildi. Bu sokağın üstü müzenin simgesel etkisini de güçlendirebilecek ve bütün parçaları birarada tutacak metal bir örtü ile kapatıldı. Böylelikle kente açık özel bir geçiş alanı, bir müzeler, kültür ve tarih sokağı elde edildi.”
Özmen Restaurant Turizm Otelcilik’in işverenliğinde Geomim Design Studio tarafından tasarlanan Hishvahan Hotel‘in inşası 2016 yılında tamamlandı.
Gaziantep’te uygulanmış, uygulanmamış projelerin tümüne ise buradan inceleyebilirsiniz.