Türkiye'nin Mimarlık Arşiv'i ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Mersin.
Erginoğlu ve Çalışlar Mimarlık’ın tasarladığı TAC-SEV Yeni Kampüsü Tarsus’ta yer alıyor.
“TAC-SEV Yeni Kampüsü, mevcut Tarsus Amerikan Koleji’nin (TAC) karşı parseline inşa edilmiştir. Yeni kampüsün, içinde bulunduğu tarihi doku ile birlikteliği göz önüne alınarak, arasından geçen bir yolla ayrıldığı TAC kampüsüyle bir bütün olarak algılanması öncelikli tasarım ilkesi olmuştur.
Eski ve yeni kampüsü fiziksel olarak ayıran bu yolun, ileriki bir tarihte yayalaştırılarak, iki kampüsün fiziksel ve algısal olarak birleşmesi geleceğe dair önemli bir senaryodur. Bölgedeki tarihi dokunun önemli bir parçalarından olan Aziz Paul Kilisesi ve Ulu Cami’ye kampüsün çeşitli noktalarından bakışlar verilmiş olup yakın çevredeki tarihi doku ile ilişki kurulması amaçlanmıştır.”
İkiartıbir Mimarlık tarafından tasarlanan Mezitli Belediyesi Yeni Hizmet Binası Mersin Mezitli’de bulunuyor.
“Mezitli, Mersin’e bağlı 13 ilçeden biri ve nüfus olarak 5. en büyük ilçesi. Toroslar, Yenişehir ve Erdemli’ye komşu olan Mezitli, Akdeniz’e ulaşan sınırıyla kıyı ile güçlü ilişki içerisinde. Yaklaşık 190.000 kişilik bir nüfusa hizmet eden mevcut belediye binası Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunmaktaydı. Mevcut binanın kapasitesinin yetersizliği, dağınık olan müdürlüklerin bir araya toplanması gibi nedenlerle belediye kendine yeni bir hizmet binası yapımını gerekli görmekteydi. Mevcut yapının kuzeydoğusunda bulunan küçük sanayi alanının dönüşümü ve buraya yapılan imar planı çalışmasının tamamlanmış olması, bu alanda ortaya çıkan belediye hizmet alanının belediye hizmet binası olarak değerlendirilmesi kararını ortaya çıkartı. Küçük Sanayi Alanı olarak tanımlı alan, büyüyen kentin içinde kalmış depo amaçlı binalardan oluşan bir yapı adasıydı. Bu yapı adasının belediye hizmet alanı olarak değerlendirilmesinin yanı sıra bir kent meydanı çalışması yapılmakta olduğu ve belediye hizmet binasının Sanayi Caddesi ile meydan arasında bir eşik olarak düşünüldüğü fikri bize iletildi. Halihazırda bir meydan projesi olmaması, belediye yapısının öngörüler üzerinden bu alanla ilişkilenmesini gerektirdi.”
19. yüzyılın ikinci yarısında İngilizler tarafından yapıldığı söylenen Tarsus Çırçır Fabrikası bölgenin ilk endüstri yapılarından biridir. 2000 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen Çırçır Fabrikasının Abdi İpekçi Caddesi’ne cephe veren mekanları, 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilerek Gözlükule Kazısı Araştırma Merkezi olarak, diğer bölümü ise Tarsus Kent Araştırma Merkezi olarak kullanılması doğrultusunda Saadet Sayın tarafından Doç.Dr. Emre Madran ve Dr. Nimet Özgönül danışmanlığında projelendirilmiştir.
“Özgün mimari niteliklerini büyük ölçüde koruyan yapı Tarsus’un Cumhuriyet Mahallesinde Aziz Paul Kilisesinin doğusundadır. Batısında Abdi İpekçi Caddesi, güneyinde ise tali bir yol yer almaktadır. Kültür Bakanlığı’nın sağladığı kaynak ile 2001 yılı projesi çerçevesinde sadece en küçük hangar onarılarak eser deposu ve çalışma odası olarak kullanılmıştır.
2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi, yapının kendisine tahsis edilmiş bölümünün proje ve uygulama çalışmalarını başlatma kararı almıştır.
Yapının bütününe yönelik mimarlık ve mühendislik proje çalışmaları yeniden ele alınmıştır. İşleve yönelik proje, yapının potansiyeli doğrultusunda, özgün plan şeması ve mimari elemanlar korunarak tasarlanmıştır.
Akdeniz Bölgesi’nin ilk endüstri yapılarından biri olarak bilinen yapı grubu, özgün işlevini sürdürme olanağını yitirmiştir. Ancak; konumu, bünyesinde taşıdığı mimari, otantik ve kültürel değerler bağlamında bölgenin önemli bir kültür odağı olma potansiyeline sahiptir.
Bu amaçla, Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Arkeolojik Kazıları Araştırma Merkezi kapsamında yer alan; Sergi Salonu, Konferans Salonu ve Kütüphane ile de kent yaşamına katılması öngörülmüştür.”
İnşaatı 1981 yılında tamamlanan Mersin’de bulunan Mustafa Arif Yavuz Evi, Danyal Tevfik Çiper tarafından tasarlandı.
İpek Baycan Magriso ve Şule Ertürk tarafından tasarlanan The Perspective Ofis Yapısı Mersin Yenişehir’de bulunuyor.
Perspective ofis projesi, arsasının getirdiği kot farklılığını ve stratejik lokasyonu kendine kılavuz edinen, kendi içinde mix use bir kurgu oluşturmayı hedeflemiştir. Alt katta yer alan ticari dükkanlar önlerinde yarattıkları kamusal mekanları, önündeki meydanı hem kentin hem de üst kattaki ofis çalışanlarının kullanımına açar. Bu dükkanların arsanın kot farkı sayesinde arkalarında bahçeleri bulunmaktadır, ters dubleks olarak çalışırlar ve bu sayede ofis yapısının giriş kısmının yer aldığı doğu tarafında efektif kullanım sağlar. Bu planlama sayesinde kendi içinde sürdürülebilir bir yaşam döngüsü sağlar. Yapının mimari dili oluşturulurken ofis katlarında iç dış ilişkisinin kat bahçeleri ve güneş kırıcı paneller ile yok edildiği; balkon – Fransız balkonu – teras ilişkilerinin kendi içinde birbirine karıştığı bir kurgu benimsenmiştir. Ofis çalışanlarının kendini yeşil ile iç içe hissedeceği doğal ışığı en doğru açılardan içeri alan, güneş ışığına göre konumlanmış ahşap paneller ile Mersin iklimine uygun çift cidarlı bir kurgu yaratılmıştır. Yapıda kullanılan malzeme seçimlerinde ahşap, taş gibi doğal malzemeler belirlenmiştir.
2002’de Kaya Arıkoğlu ve Şebnem Özal tarafından tasarlanan Mersin Deniz Ticaret Odası 2004 Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı ödülünü kazanmıştı.
Mersin’de uygulanmış, uygulanmamış projelerin tümüne ise buradan inceleyebilirsiniz.