Türkiye'nin Mimarlık Arşivi ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Samsun.
2017 yılında inşaatı tamamlanan Samsun Büyükşehir Belediyesi Golf Kulübü, Çırakoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı.
“Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan golf sahası içinde yer almakta olan yapı, bir tarafında deniz manzarasından, diğer tarafında da golf sahasının yeşil manzarasından faydalanabileceği şekilde konumlandırılmıştır.”
“Yapının, bulunduğu çevre içinde, mütevazi bir doğallık sergilemesi hedeflendi. Ardarda sıralanan saçakların altında oluşan yarı açık ve kapalı alanlar dinlenme alanı, restoran ve kafe işlevlerini barındırır.”
UrbAr Kentleşme ve Mimarlık tarafından tasarlanan geri dönüşüm müzesi, Samsun Avdan Katı Atık Sahası girişinde bulunuyor.
“Samsun Avdan Katı Atık Sahası katı atık ayrıştırma, depolama, biyogaz toplama ve elektrik enerjisi üretimi ile atık su arıtma tesislerinin bulunduğu, özellikle ilk ve orta öğrenim okullarının eğitim amaçlı gezilerinin ilgi odağı olan bir proje.”
“Mimari projesi UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi tarafından hazırlanan Geri Dönüşüm Müzesi katı atık sahası girişinde, idari bina ile kantar binası arasında kalan ve üst kotta katı atık sahası ve çöp depolama işleminin seyredilebildiği, Samsun kent merkezine kadar manzarası olan boş alanda yapıldı. Geri dönüşüm müzesinde arka fonda, dolgu alanı, çöp ayrıştırma fabrikası ve elektrik jeneratörleri gözlemlenebiliyor.”
“Müze ziyaretçilerin karşılandığı ve tesis hakkında bilgilendirildiği bir yapı olmanın ötesinde “atıkların dönüşümü” teması ile geri dönüştürülebilen atıkların ayrıştırılması ve geri kazanılması, atıkların değerlendirilmesi, iklim, çevre ve ekonomiye olan etkileri hakkında farkındalık yaratmayı hedeflemekte. Sergide pet, plastik, alüminyum, cam gibi atıkların geri dönüşüm süreçleri gerçek malzemeler ile eğlenceli bir biçimde anlatılıyor. Organik atıkların katı atık dolgu sahasında depolanması, işlenmesi ve ortaya çıkan biyogazın elektrik enerjisi üretiminde kullanılması süreçleri posterler, maketler ve yerleştirmeler ile anlatıyor. Kalıcı serginin yanı sıra geri dönüşüm temalı, öğrencilere yönelik yarışma ve sergiler düzenleniyor.”
“Dönüşüm müze yapısı soyut ve heykelsi bir bina – aynı zamanda hem bina hem peyzaj unsuru olması amaçlandı. Bükülerek farklı dolaşım katlarını birbirine bağlayan döşeme plakları ile yapıya biçim verildi. Zemin kat plağı bükülerek girişi karşılayan bir amfi basamak işlevi alıyor. Çatı plağı bükülerek zemindeki kesintisiz dolaşımın sürekliliğini sağlıyor ve çatı terasına ulaşılıyor. Müzeye araçlarla gelen ziyaretçi grupları öncelikle amfi basamaklarda ilk sunumu dinledikten sonra sergi salonunun gezilmesi ve sonrasında çatı terasından katı atık sahasının gözlemlenmesi ile gezi senaryosunu tamamlamaktadır.”
2017 yılında inşaatı tamamlanan, çok amaçlı salon projesi Çırakoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı.
“Samsun “Çok Amaçlı Salon” yıkılan Büyük Samsun Oteli’nin Balo Salonu’nu yeniden ve daha işlevsel olarak kullanıma kazandıran bir proje. Nikah törenleri gibi bir çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmış ve kişilerin yaşantısında yer bulmuş olan Balo Salonu’nun kent belleğindeki yerinin sürdürülmesi ve korunması amaçlandı.”
“Ana salonların denize paralel uzun kenarları olabildiğince geçirgen tutularak kıyı ile kent arasındaki görsel bağlantının korunması sağlandı. Bu geçirgenlik aynı zamanda içerideki etkinliklerin kentten hissedilmesini de sağlıyor. Bu mekanların gerektirdiği geniş açıklıklar nedeni ile yapının taşıyıcı sistemi çelik konstrüksiyon olarak seçildi. Genel olarak yapının mimari ifadesi taşıyıcı sistemin dışa vurumu ile sağlandı.”
Bulvar Samsun projesi, Tekel Tütün fabrikası ve depoların restore edilip yeniden fonksiyon kazandırılmasıyla gerçekleştirilen bir yenileme projesi.
Samsun’da bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.