Belçika'da eski bir askeri okul, KAAN Architecten tarafından, kütüphane ve performans sanatları merkezine dönüştürüldü.
Görseller: Delfino Sisto Legnani ve Marco Cappelletti
Flemenk bölgesinin Aalst şehrinde yeni bir mimari kent simgesi ve kültürel merkez KAAN Architecten tarafından tasarlandı. Şehrin düzensiz sokakları ve başıboş meydanlarının arasından çıkılan Utopia (yapıya verilen ad), eski bir askeri okulun kabuğunun içine inşa edilen 8000 m²’lik bir alanı kapsıyor. Yapı, yeni haliyle hem şehir kütüphanesi hem de sanat akademisi olarak kullanılıyor. Yapının dışı mütevazı kırmızı tuğlalı cephesiyle kentsel dokuya karışırken, içerisi ise ortak öğrenmenin faydaları hakkında mimari bir anlatıma sahip.
Thomas More’ın Utopia isimli eseri 16. yüzyılda yayınladıktan sonra oldukça ün kazandı. Bu sosyo-politik eleştri kitabı kurgusal bir ada topluluğunu ve manastır benzeri geleneklerini tasvir ediyordu. Yeni adı gibi bu yeni bina, KAAN Architecten’in ışık duvarları, brüt beton kullanımı ve iç mekanlarının farklı boyutları ile elde ettiği rahatlatıcı bir mekanı kullanıcılarına sunuyor. Şehrin çevresindeki ve içindeki “ütopya” uçsuz bucaksız pencerelerle şehre bağlanıyor.
Yüzen beton döşemelerin arasındaki açık planlı holün içinde bulunan yarı-özel okuma alanlarının en önemli özelliği, içi Aalst sakinleri tarafından bağışlanan kitaplar ile dolu olması.
Bir bale odası, prova stüdyoları, oditoryum ve eğitim alanlarından oluşan sahne sanatları akademisi ile kütüphane arasına güçlendirilmiş ahşap kapılar ve dikkatle yerleştirilmiş ses bariyerleri koyulmuş, böylelikle müzik ve öğrenci koşuşturmasının sesi kütüphaneye sızmıyor.
Yenileme çalışması oldukça hassas yapıldığı için yapının genişleyen kısmının içinde eski-yeni ayrımını yapmak oldukça zor. Ama yapının dışında bu ayrım “Kırmızı Aalst” tuğlasının yönüyle oynanarak akıllıca vurgulanmış. Uzun yassı tuğlalar yatay olarak yeni kısımda kullanılırken, dikey tuğlalar ise eski okul binasının cephesinde kullanılmış.
2 yorum
Kütüphanede standartlaşmak https://goo.gl/UUt7C7 #stutgart
Kütüphane kitaptan türer boyut, raf, diziliş, yetmez üst üste konuş, merdiven ulaşım, karıştırma mahalli koltuklar, okuma bölümü masalar… devam eder bu standarttır. Ama onca kitabın bulunduğu yerde kitapların içinde ki hikayeler bambaşkadır. Kütüphane yapıları işte burada standart dışına çıkar hikayeleri başka olmalıdır.