Ataköy Oyunları

Ataköy'de Sinpaş 850 milyon TL'ye aldığı araziyi 1.1 milyar dolara (yaklaşık 2 milyar 880 milyon TL) Qatar Diar - Kuzu ortaklığına sattı. Turizm merkezi planlarının emsal hakları ile konut yapıldı.

Turizm merkezi ilan ettikleri Ataköy sahilde her türlü rant sağlandı. İmar yasası hiçe sayılarak hukuk rafa kaldırıldı. Emsal vurgunu ile inşaat alanı ikiye katlandı. Plan notlarında otel, apart otel, avm, restoran, eğlence merkezi yapılabilir denmesine rağmen konut inşa edildi. Ataköy sahilde hem rant iki katına çıktı hem de korkunç bir çevre felaketi oluştu.

OTELDİ KONUT OLDU

Emlak Bankası’na ait Ataköy sahildeki arazi TOKİ’ye devredildikten sonra turizm merkezi ilan edilmişti. 1997 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Ataköy Turizm Merkezi ve Yat Limanı uygulama imar planı yapıldı. Daha sonra bu plan 2012 yılında bazı değişikliklerle birlikte yeniden düzenlenerek Ataköy Turizm Merkezi adıyla yürürlüğe girdi. Bu plana göre turizm yapıları için emsal 2, yükseklik 70 metre olarak belirlendi. İmar planına göre otel, alış veriş merkezi, eğlence merkezi, apart otel ve en fazla rezidans yapılabilir. Bu planın en büyük avantajı ise turizm merkezlerinde yapılacak turistik tesisler için emsalin 2 olarak belirlenmesidir. Bunu turizm alanlarında Tercihli Alan plan notuyla konuta çevirdiğinizde ise emsal 1’e düşmektedir. Ataköy sahildeki 564 Ada 4 parselde de devam eden inşaatların tamamı 2 emsal üzerinden ruhsatlandırıldı.

EMSALDEN YÜZDE YÜZ VURGUN!

Şimdi bunu biraz daha açalım. Simpaş – Kuzu – Katar ortaklığı ile yapılan Sea Pearl projesi için arsa büyüklüğü 124 bin 980 metrekare. 2 emsal üzerinden 249 bin metre kare inşaat alanı izni verildi. Aynı şekilde Karadeniz Örme tarafından 174 parsel de yapılan Yalı Marine projesinin de arsası 77 bin metrekare. İnşaat ruhsatında 163 bin metrekare inşaat izni verildi. Arsanın iki katı inşaat yapma hakkı aldılar ama turizm amaçlı değil kat mülkiyetli satışa başladılar. Bu durum kesinlikle yasal değil.

KAT MÜLKİYETİ VERİLEMEZ!

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 3 maddesinde, ”Herhangi bir saha her ölçekteki plan esaslarına bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz” deniliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca imar planlarında Turizm Tesis alanı olarak ayrılan Ataköy sahilde aleni olarak konut satışına başladılar. Turizm emsali ile kapalı inşaat alanı iki katına çıkarılarak yapılan projenin konut olarak satışa çıkması haksız kazanca yol açtı. Çevre Şehircilik Bakanlığı 29 Ocak 2013 tarihinde yayınladığı genelgede Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine imar planlarında Turizm Tesis alanı olarak görülen yerlere kesinlikle kat irtifakı veya kat mülkiyeti verilmemesi gerektiğini bildirdi. Ataköy sahilde konut alacakların bu genelgeyi göz önüne almaları gerekir. Açılacak bir davada konut almak için verdikleri milyonlarca dolar boşa gider.

ÇİVİ ÇAKMADAN 2 MİLYAR LİRA

Ataköy sahilde 564 ada 181 parseldeki Sea Pearl projesinin arazisi 2008 yılında TOKİ tarafından ihale ile Sinpaş A.Ş.’ye 850.000.000 TL karşılığında satıldı. Dün Hürriyet gazetesinde Sea Pearl projesi ile ilgili bilgi veren Kuzu Grup Yönetim Kurulu üyesi Özen Kuzu arsa için 1.1 milyar dolar (2 860 000 000 TL) ödediklerini açıkladı. Sinpaş araziyi Qatar Diar – Kuzu ortaklığına satarak, arazide tek bir çivi dahi çakmadan 2 milyar lirayı aşan bir para kazanmış oldu. Kuzu, “İlk etapta 20 katlı 4 blok yer alacak. 631 ünitenin büyüklükleri 88 ile 398 metrekare arasında değişecek. İkinci etapta ise 750 daire ve 200 odalı bir otel inşa edilecek” dedi. İlk etabı Temmuz 2017’de tamamlayacaklarını belirten Kuzu, birinci etaptan 1.1 milyar dolar, ikinci etaptan 1.6 milyar dolar olmak üzere toplam 2.7 milyar dolar gelir beklediklerini dile getirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın