UNStudio ve MDT-tex Amsterdam Işık Festivali için Eye_Beacon Pavilion tasarımını gerçekleştirmek üzere bir araya geldi.
Bu yılki festivalin teması biomimicrydan* referans alan strüktürde, bioluminescence** kullanarak çevresindeki karanlığa karşı koyan canlı organizmalardan ilham alınmış ve bu büyülü canlı dünya heykelsi, ancak işlevsel pavyonun çıkış noktası olmuş.
Amstel Nehri yakınlarında, Blauwbrug Köprüsü’nün batı kanadında konumlanan yapının, festival ziyaretçileri için bir çekim noktası ve bilet/bilgi kabini olarak hizmet görmesi amaçlanmış.
Ben van Berkel tasarımı şu sözlerle ifade ediyor:
“Hem strüktür hem de festival için bilgi noktası olarak iki şekilde hizmet veren yapı ziyaretçilerin dikkatini çekmek için bioluminescence kullanan canlılara benzer olarak kurgulanmış ışık dizilerinden yararlanıyor. Pavyonun Amstel Nehri’ni kısmen aşan etkisi ile birlikte, yapının iki yarısını birleştiren bükümlü form, festivalin kara ve su yolları arasındaki geçiş noktasını vurguluyor.”
Pavyon için, iki adet kübik formun bükümlü yüzeylerle birbirine bağlanması, düzensiz boyutlarda 250 adet panel kullanımına neden olmuş ve bu da etkili bir üretim ve kurulum sağlanması için yüzeylerin parametrik optimizasyonunu gerektirmiş.
LED projeksiyonlarının, gerilip uzayabilen strüktürün iç kısmında ortaya çıkardığı gradyan renk değişiklikleri, sürekli olarak değişen bir ışık ve renk bileşimi meydana getirmiş.
Strüktürün tüm yüzeyleri anlık olarak beliren açıklıklarla desen oluşan gerilebilir tekstil modüllerinden yapılmış. MDT-tex iki kübün bükülme bağlantısını sağlayan 2 ve 3 boyutlu tekstil üniteleri tasarlamış ve bileşenleri tarafından güçlendirilmiş bir heykel formu elde edilmiş.
*Biomimicry: doğadaki modelleri inceleyip taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan bilim dalı.
**Bioluminescence, canlı bir organizma tarafından kimyasal bir reaksiyon esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülerek ışık üretilmesi ve ışık yayılmasıdır.