Sika tarafından düzenlenen “Building Future” proje yarışmasında projelerini paylaşan Büşra Gizem Yılmaz ve Abdullah Doğmuş, atık malzemeler ile Sancaktepe Belediyesi’ne bağlı Veysel Karani Çocuk Parkı’nı yeniden düzenledi.
Sika Yapı Kimyasalları’nın, sürdürülebilir bir çevre için atık yönetiminin önemine dikkat çekmek ve yaratıcı fikirlere sahip gençlerin projelerini gerçekleştirmek üzere düzenlediği “Building Future” adlı proje yarışması sonucunda en yaratıcı iki projenin kahramanı, projelerini hayata geçirme fırsatı buldu.
Sürdürülebilirliği ve ekolojiyi temel alarak projelerini öneren Büşra Gizem Yılmaz ve Abdullah Doğmuş, Sancaktepe Belediyesi’nin de desteği ile yaklaşık 1050 m²’lik Veysel Karani Çocuk Parkı’nın zarar görmüş alanlarını geri dönüştürülmüş ürünlerle restore etti. Katılımcılar, çocukların eğlenirken öğrenmelerini hedefleyerek parka beton küp numunelerinden scrabble oyunu tasarladılar.
Proje sürecini incelemek için tıklayınız.
Büşra Gizem Yılmaz ve Abdullah Doğmuş, projeyi anlatıyor:
“Doğa temelli vermez, ödünç verir.”
William Shakespeare’in sözünden yola çıkarak doğanın verdiği mirası harcayarak değil, bu mirasa sahip çıkarak sürdürülebilirliği, ekolojiyi temel alarak yaşanılabilir mekanlar üretmek, var olan mekanları yenileyerek engelsiz hale getirmek ve bu şekilde yaşayan her canlıya keyifli mekanlar sunarak ev sahipliği yapan evrene bir katkı sağlamak için Sika ile sürdürülebilir bir geleceğe adım attık.
Sürdürülebilir bir çevre için ilk adım atık yönetimi. Sika gibi bir firmada atık yönetimine nereden başlanabilir onu araştırdık, tabii ki beton küp numuneleri ve agregalar ilk adresimiz oldu. Beton küp numunelerinin birikmesini beklerken yaptığımız araştırmalar sonucu numuneleri yeni atık oluşumlarına sebep vermeden, maliyeti arttırmadan ve kırıma yollamadan nasıl kullanabileceğimiz yönünde çalışmalar yaptık. “Mevcut beton küp numunelerini ele alıp bunları nasıl geri dönüştürebiliriz, nasıl betondan oyun elemanları tasarlayabiliriz” sorularına cevap ararken çocukların gelişimlerini destekleyen, mekana özgü kurgulanabilen, bu bağlamda tekrara gitmeden çocukların eğlenirken öğrenmelerini hedefleyen betondan scrabble fikri üzerinde durduk. “Beton küp numunelerinin yanında hangi atık ürünlerden faydalanabiliriz” diyerek fabrikaya ait geri dönüşüm malzemelerini inceledik.
Bu projemizi uygulayabileceğimiz en uygun yer bir çocuk parkıydı. Yaklaşık 1050 m²’lik Veysel Karani Parkı’nı projemizi uygulayacağımız yer olarak belirledik. Atık beton küp numuneleri ile “kent-scrabble” fikrinin yanı sıra diğer Sika atık ürünleriyle bu parkı restore edebilirdik. Sika Pazarlama Uygulama Ekibi ile birlikte proje alanına giderek kent scrablle oyunumuzu oluşturduk ve park elemanlarının restorasyonunu sağladık.