Akıllı şehir konsepti için 7 yıldır Paris Belediyesi ile işbirliği yapan ABD'nin en ünlü mühendislik üniversitesi MIT, Avea ile Ar-Ge kardeşliği yaptı. Hedef İstanbul'u akıllı şehre dönüştürmek
Avea, dünyanın sayılı üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) kurduğu Ar-Ge köprüsü ile akıllı şehirler, mobil sağlık ve mobil ödeme gibi konularda işbirliği yapacak. MIT Mobile Experience Lab (Mobil Deneyim Laboratuvarı) yaklaşık 7 yıldır Paris Belediyesi ile yaptığı işbirliğinin benzerini Avea Ar-Ge ekibi ile Türkiye’de gerçekleştirmeyi hedefliyor. Paris’te akıllı durak ve benzeri çalışmaları yürüten ekibin ortak hedeflerinden biri de İstanbul Belediyesi ile işbirliği yapmak. İki kurum arasındaki işbirliğine ilişkin anlaşma ise MIT Direktörü Dr. Federico Casalegno ve Avea CEO’su Erkan Akdemir’in katılımı ile Boston’da imzalandı.
ORTAKLIK İKİ YÖNLÜ
İşbirliğinin maddi büyüklüğünden çok kurulan bilgi transferi ve sinerjiye dikkat çeken Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Akıllı şehir konseptiyle ilgili İstanbul dışındaki şehirlerde de dönüşümlere başladık. Eyüp Belediyesi ile geliştirdiğimiz bir alan olduğunu görüyoruz. Biz İstanbul gibi yerlerde ulaşım ve bilgiye erişimin teknolojik tarafını tartışıyoruz. Bu projeler İstanbul dahil birçok şehirde kullanılacak. Önemli olan MIT gibi bir kurumla başarılı dönüşüm projelerine imza atmak” dedi. Bu işbirliği ile MIT’nin Avea’nın öncelikli alanları için araştırma yapacağını söyleyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin ise bu yılki alanı akıllı şehirler ve sağlığın da başta geldiği mobil uygulamalar olarak belirlediklerini kaydetti. Şahin, Avea olarak bu laboratuvardan çıkan projeleri hayata geçirebileceklerini ifade etti.
İstanbul-Boston arasında Ar-Ge köprüsü
Bu işbirliğinin İstanbul ile Boston arasında Ar-Ge köprüsü haline gelecek projenin ilk adımı olacağını belirten Erkan Akdemir, “MIT, teknolojinin merkezinde olan üniversitelerden biri. 2009’da 25 bin 800 şirket MIT mezunları tarafından kuruldu. Bu şirketlerin elde ettiği gelir 2 trilyon dolar. Ülke olsa, dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi olurdu. Toplamda 72 Nobel ödülüne sahip, son 5 yılda 15 Nobel ödülü alan bir eğitim kadrosundan söz ediyoruz” diye konuştu.
Akdemir: Bu aşı tutar
Dünyanın en değerli 500 telekom şirketi arasında yer alan Avea’nın MIT işbirliği ile teknolojide yeniliklere imza atmayı sürdüreceğini kaydeden Akdemir, kurulan bilişim köprüsüyle Türkiye’nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekilleneceğini söyledi. Akdemir “Avea olarak sınırları aşan hedeflerimize ulaşmak için MIT ile bir nevi ‘Ar-Ge kardeşliği’ yaptık. Hedefimiz Avealabs’ı geleceğin Mobile Experience Labs’ı yapmak olarak belirledik. İşbirliğimizle MIT’nin çalışma ilkelerini, araştırma modellerini ve geleceğe bakış açısını Avea nezdinde Türkiye’ye taşıyacak bir aşı rolünü üstlendik. Türkiye’nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekillendirilmesinde bu aşının tutacağına inancımız tam. Bugün Türkiye her konuda kendini aşacak ve yeni kriterler oluşturabilecek güçte” dedi.
Gözdeki problem ceple ölçülüyor
Avea’nın işbirliği yaptığı MIT Media Lab tarafından geliştirilen bir mobil sağlık uygulaması da gözlerdeki katarakt benzeri problemlerin cep telefonu benzeri cihazlarla anlaşılabilmesi. MIT Mobile Experience Lab ise akıllı şehirler, mobil sağlık, mobil ödeme, akıllı ev ve connected home gibi konularda araştırmalar yapıyor.
Ekipler her hafta buluşacak
Avea Labs Ar-Ge ile MI T Mobile Experience Lab arasındaki işbiriliği protokolü ile akıllı şehir, akıllı ev, mobil sağlık, mobil ödeme ve bulut teknolojileri konusunda ortak projeler yürütülecek. Yine MIT’de bir seminer programının sponsorluğunu da Avea üstlenecek. Seminer ile her hafta İstanbul ve Boston’daki ekipler buluşacak.