Ayvalık "UNESCO Dünya Mirası" listesine geçmişindeki zeytinyağı ve sabun endüstrisi kültürüyle aday olmaya hazırlanıyor.
Ayvalık’ın Unesco Dünya Mirası olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalar, Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü “UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi” tarafından yürütülüyor. UNESCO çalışmaları kapsamında toplantılar, paneller yoluyla halk bilgilendiriyor.
UNESCO çalışmaları hakkında bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren UNESCO ile ilgili başladığımız çalışmalarımız kapsamlı bir şekilde sürdürülüyor. Öncelikle belediye meclisinden UNESCO için yetki aldık, daha sonra Ayvalık Kent Konseyi başta olmak üzere STÖ’ler, gönüllüler ve konusunda uzman kişilerle Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü koordinasyonunda bir birim oluşturduk. Yapılan toplantı ve panellerle Ayvalık’ın endüstriyel kent mirasını korumakla ilgili Ayvalık’ın dünya mirası listesine girmesi öngörülüyor. Önümüzdeki çalıştayda da bu konular kapsamlı olarak irdelenecek. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden hocalarımızın desteğiyle ve deneyimli uzmanlarımızla başvuru dosyamızı hazırlayacağız. İlk günden itibaren bize destek veren tüm öğretim görevlilerine, uzmanlara ve tüm UNESCO birimimize teşekkür ederim. Bizim için en önemli olan konu Ayvalık halkının bu mirasını koruması için bize verdiği destek. Çalıştayımıza çevre dostları, zeytin dostları, sivil toplum örgütleri ve tüm halkımız davetlidir” diye konuştu.
Ayvalık’ın ilçe sınırları içerisinde Ayvalık Kentsel SİT Alanı başta olmak üzere toplam 5 adet kentsel SİT alanı, SİT alanları içerisinde yer alan 2 bini aşkın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli yapısı, kentsel SİT alanları etrafında yer alan doğal SİT niteliğinde zeytinlik alanları, Lale Adası ve Alibey Adasında yer alan arkeolojik SİT alanları ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile bir bütünlük oluşturduğu bilgisini de veren başkan Gençer şunları söyledi;
“Kentin var olma sebebini zeytin ve zeytine dayalı endüstri oluşturmaktadır. SİT alanları içerisinde 19. yüzyıla ait, kentin siluetini oluşturan bacaları ile birlikte nitelikli endüstriyel yapılar bulunmaktadır. Zeytin ile başlayan süreçlere sahip bir endüstri kenti olarak kurulmuştur, Ayvalık. Ayvalık zeytinyağının kalitesi, Osmanlı döneminden beri bilinmekte ve günümüze kadar süregelmektedir. Bu da 19. yüzyıldan itibaren Ayvalık’ta yaşanan üretimin dışında, büyük ve uluslararası bir ticaretin varlığını bize göstermektedir.”