Badanayı kazıdılar sanat ışığa kavuştu

Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin restorasyonunda uzmanları şaşırtan büyük sürpriz. Sıva raspalarının altında eşi görülmemiş süsleme sanatı örnekleri çıktı.

Osmanlı dönemi Lale Devri eserlerinden olan 1720 yılında Beyazıt’ta inşa edilen Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin restorasyonu sırasında örneğine rastlanmayan bir sanat ortaya çıktı.

Uzmanlar daha önce bu eserde kalem işi adı verilen süsleme sanatının var olduğunu biliyorlardı. İlk olarak ‘Malakari’ adı verilen süsleme sanatı sanıldı. Ancak malakari olmadığı anlaşıldı. Ekip Şefi İsmail Önel, ‘Bu süslemenin Malakari olduğunu düşündük. Baktık ki öyle değil. Çünkü üzerinde çok ince bir işçilik var. Tezhip gibi. İlk kez böyle bir şey ile karşılaşılıyor’ dedi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi ‘nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ‘Külliyenin restorasyonu sırasında mescit ve kitaplıkta Lale Dönemi’nin özgün bezemelerinin bulunması büyük bir şans. Medreselerde genellikle bezemeler yitirilmiş oluyor. Badana ve boya tabakalarının altından çıkan renk ve desenler, 18. yüzyıl kalem işi sanatını yakından tanımamız için önemi bir veri’ dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın