Balear Adaları’nda 54 Sosyal Konut

8BIM%șØ#J’¨‚í£+|h
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%™–2Uj‡ Æ
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%ó¾ÝFìbFkYRº¢¿”
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%yš© †OÉø÷ ,lW
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%¶ÁÐ<Ï却
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%AcÉÂgëü¾‡7
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM% Ì7ë M¸»'s#çJ
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%¥®N‹‰Ã}[Ðîשּׁá
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%䟥ôÓÈ/€Š;t›
Resmi orijinal boyutunda göster

8BIM%ÃNùË/ÖÇÈãmp«®â
Resmi orijinal boyutunda göster

Balear Adaları’nda 54 Sosyal Konut

Mimarlık ofisleri Joan Josep Fortuny Giró ve Alventosa Morell Arquitectes, İspanya'nın Balear Adaları'nda 54 daireli bir konut kompleksi tasarladı.

Fotoğraflar: José Hevia

Balear Konut Enstitüsü (IBAVI)’ye ait arsa yaklaşık 3.266 m²’lik alana sahip dikdörtgen bir şekle sahip. Önerilen tasarım, binanın kentsel ve fiziksel çevreye doğru yerleştirilmesi ve programın işlevsel yönlerinin bir sentezi olan bir çözüm olmak üzere iki temel konuya odaklanıyor. Balear Konut Enstitüsü tarafından önerilen program, belediye düzenlemelerine uygun olarak yeraltında bulunan otoparktan oluşuyor ve 54 konut, zemin katta ve iki katta, katlara göre 18 daireye dağıtılmış. İç mekanda kullanıcılar için ortak bir alan bulunuyor. Bina, iki bağımsız hacmin konumunu ortaya çıkaran ve aralarında bir kamusal alan yaratan kuzey-güney aksıyla düzenlenmiş.

Arazinin güçlü engebesinin bir sonucu olarak, bina üst kota yerleşerek erişilebilir bir rota oluşturmuş, bu nedenle Raiguer Bulvarı ile Emmet Abrahim caddesinin birleştiği noktada (arsanın en yüksek noktası) +0.0 kotu tanımlanıyor. Konaklama modülü, çift yönelimli iki alanı tanımlayan merkezi bir çekirdek etrafında organize edilmiş. Gündüz ve gece alanlarının konumu, en iyi güneş yönüne, rüzgarlara, mahremiyete ve manzaraya bağlı olarak, kat başına farklı konut türleri oluşturarak değişiyor.

Evlerde, zemin katta özel bir bahçe ve birbirini izleyen katlarda terasların olduğu açık alanlar bulunuyor. Binanın yapısal çözümü, 35 cm kalınlığında geniş açıklıklara ve metal sütunlara sahip ağ biçiminde beton levha sistemi kullanıyor. Cephe katmanları, bölmede geri dönüştürülmüş pamuk yalıtımlı çift yerel seramik levha ile çözülürken, dış kaplama, üzerinde doğal pigmentli ince bir kireç tabakası olan püskürtülmüş mantar ve kaba kireç kullanılarak dış yalıtımla çözülmüş. Dıştaki ahşap işçilik, termal yalıtımlı alüminyumdan yapılmış ve güneş korumaları, sürdürülebilir çıkarma sertifikasına sahip karaçam ağacından yapılmış.

Çatılar düz bir yapıya sahip olup, ters çatı yalıtımı, su yalıtım sistemi ve geri dönüştürülmüş çakıl yardımıyla çözümlenmiş. Bunların üzerinde fotovoltaik paneller, aerotermal ve geri kazanım ekipmanı ve havalandırma kanalları bulunuyor. İç döşemeler, biyokütle ile eğimli seramik yerel kilden oluşuyor.

ACS, çok düşük tüketim ve mükemmel performansa sahip bir “NUOS” Aerotermal sistemi sayesinde üretilmiş. Evlerin havalandırması, ortak Aerotermal sistemleri sayesinde havayı yumuşatan ısı geri kazanım cihazları ile çözümlenmiş. Zemin kattaki ortak alanlar, beton zemin ile sirkülasyonu ve zeminin yağmur suyunun doğal geçirgenliğine, toprak altına doğal akışına izin veren drenaj çakılı kaplamalar vasıtasıyla alanın tamamını kesin olarak çözümlemiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın