MVRDV'nin Bangkok Design Week'te yer alan "Mega Mat" enstalasyonu plastik atık ve geri dönüşümün hikayesini anlatıyor.
Fotoğraflar: DOF SkyGround
MVRDV, Bangkok Design Week’te, Tayland’daki plastik atık ve geri dönüşümün hikayesini de anlatan bir geçici bir enstalasyonu tasarladı. Lan Khon Mueang Town Square’de yer alan Mega Mat, 500’den fazla geri dönüştürülmüş plastik paspastan oluşan modüler bir parça olup, geri dönüştürülmüş plastiğin günlük nesnelerde kullanım olanaklarını sergiliyor.
Tasarımın canlı renkleri, Bangkok Design Week’e enerjik bir patlama katarken Mega Mat’ı çevresindeki alanla bütünleştiriyor. Aynı zamanda Tayland’ın plastik atık işleme sürecine dair 860 metrekarelik etkileyici bir infografik sunuyor.
Tayland, her yıl yaklaşık 2 milyon ton plastik atık üretiyor. Endüstri ve hükümet yetkilileri, plastik tüketimini azaltmak ve geri dönüştürülen atık oranını artırmak için çeşitli politikalar ve stratejiler geliştirdikçe, bu konu ülke genelinde giderek daha fazla önem kazanmaya başladı.
MVRDV, Bangkok Design Week’e katkı sağlayarak bu ulusal harekete ivme kazandırmayı hedefledi. Tasarım, geri dönüştürülmüş plastiğin günlük ürünlerde kullanılabilecek çok yönlülüğünü vurgulayarak, bu malzemenin potansiyelini kutlamak istiyor.
Mega Mat, Taylandlı ailelerin nesiller boyu kullandığı, her köşe başında karşımıza çıkan geleneksel bir ev eşyası olan “Sua”nın malzemesi olarak geri dönüştürülmüş plastiği kullanarak, hem çevresel bir çözüm sunuyor hem de kültürel bir bağ kuruyor. Tayland’ın geleneksel tekstil desenleriyle dokunan 532 modüler parçadan oluşan bu tasarım, tüm şehri kapsayacak büyüklükte dev bir Sua’ya dönüşüyor.
Mega Mat projesinin her bir modülü 1,8 x 0,9 metre boyutlarında ve Bangkok Design Week’in ardından her parçası ayrılarak yeni bir hayata başlayacak. Bu parçalar, yerel tapınaklara bağışlanarak toplumsal bir fayda sağlayacak, bazıları yoga matı olarak kullanılacak ve diğer parçalar ise çanta gibi pratik ürünlere dönüştürülecek.
Mega Mat’ın canlı renkleri, Tayland’daki plastik atıkların işlenme ve bertaraf süreçlerini görsel olarak anlatan bir infografik işlevi gören dikkat çekici bir gradyan oluşturuyor. Kırmızı, atıkların gayri sıhhi depolama alanlarına gönderilen kısmını temsil ederken, turuncu tonları, çevresel zararları önlemek amacıyla sıhhi depolama alanlarına yönlendirilen atıkların oranını simgeliyor. Sarı, toplama sürecine dahil edilmeyen atıkların yüzdesini gösterirken, yeşil tonları ise geri dönüştürülen plastiklerin oranını vurguluyor.
Bu renklerin eşmerkezli düzeni, sadece plastik atıkların geri dönüşümüne dair bilgi vermekle kalmıyor; aynı zamanda, arka planda yer alan Wat Suthat Thepwararam Tapınağı’nın renkli çatılarından ilham alarak yerel mimariyle de güçlü bir görsel bağ kuruyor.
Bir köşede, yukarı doğru kıvrılarak Wat Suthat Thepwararam Tapınağı’nın zarif çatılarını anımsatan Mega Mat, dikkatlice yerleştirilmiş. Bu korunaklı alan, ziyaretçilere Tayland’daki plastik atık yönetimi ve geri dönüşüm süreci hakkında bilgi sunan bir sergi alanı sağlıyor. Aynı zamanda, Mega Mat’ın geri dönüştürülmüş plastik malzemesiyle dokunan anlamı da derinlemesine keşfetmelerine olanak tanıyor.
Enstalasyonun geri kalan kısmı, Lan Khon Mueang meydanının açık hava oturma alanı olarak tasarlanmış olup, ziyaretçilere bu alanı rahatça kullanma, dinlenme, sohbet etme ve çevreyi deneyimleme fırsatı sunuyor.
MVRDV’nin geri dönüşüm odaklı yaklaşımı, firmanın portföyünü düşük karbonlu ve “Paris-proof” bir paradigma doğrultusunda dönüştürmeyi amaçlayan sürdürülebilirlik çabalarının önemli bir parçası.
Tasarımdaki bu çabaların tümü, MVRDV’nin karbon azaltma hedeflerine ulaşma yolundaki kararlı adımlarını gözler önüne seren Carbon Confessions sergisinde bir araya geldi.