Banliyö Bölgesinde İçe Dönük Bir Ev: Sky Vessel

Banliyö Bölgesinde İçe Dönük Bir Ev: Sky Vessel

NKS2 Architects, Japonya'nın Fukuoka şehrinde, çevresiyle uyum içinde içe dönük bir ev tasarladı.

Ev, banliyö bölgesinde yaşayan bir çift için tasarlanmış. Ev sahipleri, işleri ve hobileri sebebiyle ağırlayacakları çok sayıda konuk için geniş bir iç mekan ihtiyaçları oluşmuş, partiler ve diğer etkinlikler için de açık ve ferah bir bahçe istenmiş.

Arsa, müstakil evler ve apartmanlarla çevrili ve önündeki yol önemli miktarda trafiğe sahip. Bu ev tipik bir banliyö yerleşim bölgesinde yer aldığından amaç, ev içinde mahremiyeti korurken yapıyı çevreleyen unsurları ve manzarayı iyileştirebilecek bir bina tasarlamak olmuş.

Çarpık dairesel planlı giriş katındaki çevre duvarı üzerine büyük, kiremit ile kaplı çanak şeklindeki çatı yerleştirilmiş. Çatı, gökyüzünü iç mekana ulaştırırken çevre manzarasını engelliyor. Çevre duvarı, alanın yeterli genişliğe sahip olması sebebiyle dış kenarında yeşil bir bahçeye sahip. Çevre duvarındaki minimal açıklıklar yüksek yanal ışıklandırma ve havalandırma penceresi oluştururken alçı duvarlar resimler ve diğer süslemeler için bir zemin oluşturacak şekilde hafifçe kıvrılıyor.

Avlu tarafında, iç mekana yeterli rüzgar, ışık ve yeşillik girmesine izin veren farklı şekillerde çeşitli büyük açıklıklar bulunuyor. Bina, dışarıdan kapalı görünse de iç mekan aydınlık ve açık.

Çatıyı destekleyen lamine ahşap kirişler, merkezi bir noktadan başlayarak çatıyla benzer şekilde radyal olarak düzenlenmiş. Her alanın gerekli genişlik ve yüksekliğe sahip olabilmesi için merkezden dış çevre duvarına olan mesafe kademeli olarak ayarlanmış. Çevre duvarı hem yatay hem de dikey yönlerde simetrik ve iki farklı yarıçaptan oluşuyor.

Ön yola bakan cephede garaj ve özel giriş alçak tavanlı, insanların bir araya geldiği salon ve yemek odası ise daha geniş yüksek tavanlı tasarlanmış. Bu yöntemlerle, geniş çatının altındaki kesintisiz boşlukta, farklı büyüklükteki avlular ve tavan yüksekliklerindeki farklılıklar ile birbirinden ayrışan mekanlar yaratılmış.

Tasarım, bir yerleşim alanı içinde bile zengin bir doğal ortamın tadını çıkarabilen ve sadece özel bir mekan olarak değil, aynı zamanda bir galeri veya parti mekanı olarak da hizmet veren açık/kamusal bir binayı hedefliyordu. Eğimli kiremit çatı gökyüzünü çevreliyor, yağmur suyunu topluyor ve güneş ışığını yumuşak bir şekilde yansıtıyor.

“Avludaki bankta oturup yukarı baktığımızda sanki doğanın bir parçası olduğumuzu, gökyüzüyle bütünleştiğimizi hissedebiliyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın