“Girişimcilik Engel Tanımaz Projesi”nin İBB 1453 Topkapı Sosyal Tesisleri'ndeki tanıtım toplantısında konuşan Topbaş, "Arzumuz insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek" dedi.
“Girişimcilik Engel Tanımaz Projesi”nin İBB 1453 Topkapı Sosyal Tesisleri’ndeki tanıtım toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Başkan Topbaş’ın eşi Özleyiş Topbaş ile birlikte çok sayıda engelli vatandaş ve aileleri katıldı.
Programda konuşan Başkan Topbaş, yerel yönetimlerde model oluşturmayı kendilerine hedef edindiklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminden bu güne aradaki 17 yıl boyunca ciddi mesafeler aldıklarını anlattı. Engelli vatandaşların durumuyla ilgili olarak daha önceleri herhangi bir adım atılmadığına dikkat çeken Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan engelli vatandaşların o kenti kullanma oranına bağlıdır. İşte bu bağlamda Sayın Başbakanımızın Belediye Başkanlığı ile birlikte 2004’te engellilerle ilgili bir masa kuruldu. O tarihe kadar maalesef ne büyük şehir de ne yerel yönetimlerde gündemde olmayan bir konuydu. Sayın Başbakanımızın vizyonu, yerel yönetim anlayışı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yeni ufuklar hissettirdi. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Başbakanımız belediye başkanlığı döneminde ilk defa engelli vatandaşlarımızın varlığı hissedildi yerel yönetimler tarafından. Yerel yönetimlerde atmış olduğu çok önemli adımlar sayesinde şu anda tüm yerel yönetimler bu örnekleri geliştirmekte.”
Göreve geldikleri günden bu güne engelli vatandaşların İstanbul’u daha iyi hissedip ve daha iyi yaşayabilmeleri adına geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade eden başkan Topbaş, “Engelleri aşma adına birlikte hizmet modelleri üretiyoruz. Engelliler aslında toplumun aynasıdır. Toplumda eğer yaşam alanlarında varlıklarını hissettirebiliyorsanız, yaşayabiliniyorsa o kent kendisini yaşatmış demektir. Biz göreve geldiğimiz zaman herkes için erişilebilir bir İstanbul adına bir komisyon kurduk. Yaptığımız tüm ulaşım sistemlerini ve İstanbul’a yapmakta olduğumuz tüm yapıları engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği şekilde yapılmasına karar verdik” şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer yerel yönetimlere de örnek olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş yeni projelerinin müjdesini verdi.
“Yeni bir uygulama üzerinde çalışıyoruz. Bir engelli vatandaşımız otobüs durağına geldiği zaman oraya yaklaşan otobüs durakta bir engelli olduğunu görebilecek. Şoför ona göre hazırlığını yapacak. Dünyada modeli olmayan bir yazılım yapmaktayız. Bunu ancak derdi olanlar yapar ve böyle bir modeli ortaya çıkarabilir. Daha öncesinde de kabartmalı haritalarla İstanbul’un ulaşımını engelli vatandaşlarımızın anlayacağı şekle getirdik. Bu haritalara dokunarak nereden nereye gidebileceklerini kolayca bulabiliyorlar.”
Engelli vatandaşların taksi ve minibüsleri rahatlıkla kullanabilmesi için bir dizi değişikliklere gideceklerini kaydeden Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Aldığımız tüm otobüsleri dezavantajlı ve engelli vatandaşlarımıza göre alıyoruz. Şu anda İETT 1700 otobüse buna göre alıyor. Hatta minibüslerin ve taksilerin buna göre şekillenmesine karar verdik. Biz istiyoruz ki bu şehirde yaşayan herkes kenti aynı ölçüde kullanabilsin. Başbakanımızın deyişiyle ‘Biz milletimizin hizmetkârıyız.’ Nerede bir dert var biz oradayız.”
Özel yöntemlerle tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş engelli vatandaşları yürüttükleri ve onlara yaşama sevinci verdiklerini anlatan Başkan Topbaş, engelli merkezi sayısını da 25’e çıkardıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: ” Tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş kardeşlerimizi çok özel bir sistemle yürütmeyi başardık. Bu güne kadar da 250 vatandaşımıza yürütme öğrettik. Bu kardeşlerimizi hayatla tekrar buluşturduk. Engelliler Merkezi sayısını 25’e çıkarttık. Bize şu anda kayıtlı olan yüz binin üzerinde vatandaşımız var.”
Geçmişte göz ardı edilen engelli vatandaşlara daha iyi bir şehir sunmak adına ‘Daha ne yapabiliriz?’ düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Başkan Topbaş, “Arzumuz insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek” dedi.
“Biz bu kenti engelli bir vatandaşımız kimseye ihtiyaç duymadan kullanabileceği şekilde tasarlıyoruz. KİPTAŞ’ın yaptığı tüm konutlarda giriş katlarını engelli vatandaşlarımıza göre yapıyoruz. Onları da ihmal etmiyoruz. Onlar için konutlarda öncelik tanıyoruz. Yani geçmişte göz ardı edilen, hissedilmeyen, beklide farkında olunmayan engelli vatandaşlarımızı kültürümüzden de gelen değerlerle birlikte bu hayata katmaya, bu hayatı onlar için kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Arzumuz insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek. “