Bayraktar’dan Bursa’ya kötü haber

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bursa merkezde konutların üçte birinin elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bursa merkez kadar Gemlik de çok önemli.

Gemlik’te ciddi şekilde yoğuşma olan bölgeler var, orada deprem bakımından sağlam olan daha kayalık, sert zeminlere doğru yerler tespit edeceğiz” dedi.

Bakan Bayraktar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaretinde, Bursa’nın kentsel dokusunu ve yapılan hazırlıkları yerinde görmek için burada olduklarını ifade etti. Samsun’da yaşanan sel afetini anımsatan Bayraktar, ”Orada 8 insanımızı kaybettik. Onlara Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Üzücü bir olay, bu da bir afet tabii” dedi.

Bayraktar, ”afet” denilince, yüzde 55-60 oranında deprem kastedildiğini, bunun yanı sıra sel, çığ, heyelan ve yangın gibi olayların da afet kapsamında olduğunu, Karadeniz Bölgesi’nde de bu tür doğal afetlerin sık yaşandığını anlattı.

Bugüne kadar devlet, hükümet ve TOKİ olarak Bursa merkezde ve ilçelerinin tamamında 21 bin konut rakamına ulaştıklarını, yapılacak yeni konutlarla birlikte 24 bin 852 rakamını bulacaklarını belirten Bayraktar, bunların bir kısmının afet, bir kısmının da kentsel dönüşüm konutları olduğunu kaydetti. ”Bundan sonra çok daha ciddi şekilde, yeni çıkarmış olduğumuz ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ ile birlikte Bursa’ya ağırlık vereceğiz” diyen Bayraktar, Marmara Bölgesi’nin nüfusun çok büyük bir bölümünü barındıran, sanayi yoğunluğuna sahip bir bölge olduğuna dikkati çekti.

”Birinci derece deprem bölgesi”

Bayraktar, bölgenin aynı zamanda birinci derece deprem bölgesinde bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: ”Bursa, Kocaeli birinci derece deprem bölgesi, İstanbul’un da büyük bir bölümü birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi. Aynı şekilde İzmir de önemli. O bakımdan nüfusun yoğun olduğu, sanayimizin, ticaretimizin olduğu, Türkiye’nin zenginliğini barındıran bu şehirler bizim için çok önemli. Bu bakımdan İstanbul’u, Bursa’yı ve İzmir’i önemsiyoruz. Buralarda ofisler kurmak için hazırlıklarımız var, depremle ilgili… İnşallah Bursa’da seferberlik ruhu içinde, hep beraber halkımızla dayanışma içinde, gönüllülük esasını öne çıkartmak suretiyle, halkımızın, üniversitelerimizin, sivil toplum örgütlerinin katılımını, deprem konusunda, kentsel tasarım konusundaki tüm aktörleri de işin içine katmak suretiyle halkımızla bütünleşerek, gönüllülük, rıza esasına dayalı, en hazırlıklı hangi belediyemizse, vatandaş tarafından ‘bizim yerimiz hazır gelin dönüşümü yapın’ kim diyorsa, oradan başlamak suretiyle Bursa’ya da çok ciddi bir ağırlık
vereceğiz.”

”Gemlik de çok önemli”

Bir gazetecinin, ”Dönüşümü yapılması planlanan bina sayısı hakkında bir rakam verebiliyor musunuz? şeklindeki sorusunu ise Bayraktar, şöyle yanıtladı: ”Buradaki toplam konut sayısı nedir? Bunun üçte birinin elden geçirilmesi lazım. Tabii Bursa merkez kadar Gemlik de çok önemli. İlçelere de bakacağız, Gemlik’te ciddi şekilde yoğuşma olan bölgeler var, orada deprem bakımından sağlam olan daha kayalık, sert zeminlere doğru yerler tespit edeceğiz. Gemlik Belediyesi’nin de bir çalışması var. Yine bizim Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’yle beraber ortak bir çalışma var. Valiliğin bir çalışması var. Bursa merkezde de konutların üçte birinin elden geçirilmesi lazım. Bunların 1999’dan önce yapılmış ve o zamanki deprem yönetmeliğine göre dizayn edilmiş, hesapları yapılmış. Enerjiyi savuran binalar, enerji bakımından, iyi yalıtımlı olmayan, modern hayatın gerektirdiği sosyal donatıları içermeyen binalar, bunların ciddi şekilde elden geçirilmesi lazım.”

Bayraktar, vatandaşların sorumluluk alması ve binalarını kontrol ettirmesi gerektiğini vurgulayarak, ”Eğer binası riskliyse vatandaş kendi binasını kendisi dönüştürsün. Orada yüzde 100 çoğunluk olmadan, nitelikli çoğunlukla karar verebiliyorsa biz de ona devlet olarak her türlü desteği
vereceğiz” dedi.

”Türkiye afet riskinden kurtaracak boyuta gelmiştir”

Devlet olarak vatandaşlara imkanlar ölçüsünde kredi, finans, faiz sübvansiyonu desteği vereceklerini ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi: ”Bugünden yarına olacak iş değil bu. 2, 5, 8, 10, 15 ve 20 senelik bir projeksiyonumuz var. Bu süre içinde nasıl gelişmiş dünya ülkeleri yaptıysa, Japonya, Güney Kore, Amerika, Almanya, İspanya, Fransa yaptıysa, biz de artık bunu başarma noktasına geldik. Ülke olarak şimdi kişi başına düşen gelirimiz 10 bin doları aşmıştır, ekonomik olarak belli bir seviyeye ulaştık. Türkiye de inşaat sektörü, inşaat malzemesi bakımından ciddi manada gelişmiştir. Teknik eleman bakımından, müteahhitlik bakımından belli bir düzeye geldi. Onun için Türkiye artık bu afet riskinden kurtaracak boyuta gelmiştir. Bundan sonra süratli bir şekilde seferberlik ruhu içinde başlayıp inşallah bitireceğiz.”

Bakan Bayraktar’a, Bursa Valisi Şahabettin Harput da eşlik etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın