Gayrimenkul yatırım şirketi İmar A.Ş’yi, gayrimenkul yatırım ortaklığına çeviren AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, resmen müteahhit oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), sermayesine yüzde 50 ortak olduğu, gayrimenkul yatırım sektöründe faaliyet gösteren İmar A.Ş. adlı şirketi, gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) çevrildi. Levent İETT Garajı, Mecidiyeköy çok katlı otoparkı, TT Arena karşısındaki otopark, Sultanahmet’te şu an otel olarak kullanılan eski Osmanlı Arşivleri binasının da aralarında bulunduğu 3.5 milyar liralık 12 mülk GYO’ya sermaye yapıldı. Bu gayrimenkullerin hepsi önümüzdeki süreçte yeni projeler için satışa sunulacak.
CHP OYLAMADA RET OYU VERDİ
2012 yılında kurulan İmar A.Ş’nin, İBB ve iştiraklerine, gerçek ve tüzel kişiliklere ait arsa, konut, bina, kongre merkezleri ticari alanlar ile otopark gibi yapıların değerlendirilmesi ve kentsel dönüşüm amacıyla ‘Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na dönüştürülmesi talebi aralık ayı oturumunda görüşüldü. İBB Meclisi’ndeki oturumda CHP’liler sermaye yapılacak 12 taşınmazın şu anki imar durumlarının incelenmesini için karşı teklif sundu ancak kabul edilmedi. Değişiklik talebi CHP grubunun ret oyuna karşılık AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.
1 MİLYONDAN 3 MİLYARA ÇIKTI
Böylece İBB’nin mülkiyetinde bulunan 12 gayrimenkul, projelendirilip değerlendirilebilmesi için İmar A.Ş.’nin mülkiyetine alındı. İstanbul 16.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin tayin ettiği bilirkişinin İBB’ye tebliğ edilen 29 Eylül 2015 tarihli raporunda, mülkiyeti İBB’ye ait 12 adet gayrimenkulün toplam değeri 3 milyar 478 milyon 696 bin 333 lira olarak belirlendi. İmar A.Ş Yönetim Kurulu’nun 10 Aralık 2015 tarihli kararı ile 1 milyon 548 bin 334 lira olan şirket sermayesinin 3 milyar 499 milyon 614 bin 665 lira artırılarak 3 milyar 501 milyon 163 bin liraya çıkarılması uygun bulundu.
ŞİRKETLER DENETLENEMİYOR
Karara muhalefet eden CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Doğan Subaşı şeffaflık uyarısı yaparak “İBB’nin kentsel dönüşümde rol oynaması önemli ama öneride şeffaflık yok. İBB’nin şirketleri denetime açık değil. İmar GYO saydam bir şirket olsaydı kentsel dönüşüme halkın katılımı olurdu. Ama bu şirket katılımcı ve saydam olmadığı gibi denetime de açık değil” dedi.
YÜZDE 25’İ HALKA ARZ EDİLECEK
İmar A.Ş.’nin GYO’ya dönüştürülmesi ile mülkiyeti şirkete, şirket ortaklarına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine ait gayrimenkuller projelendirilerek “en verimli” şekilde değerlendirilecek. İstanbul’un kentsel dönüşümü çalışmalarında etkin rol üstlenecek. Şirket sermayesinin en az yüzde 25’i halka arz edilecek.
İŞTE SERMAYE YAPILACAK 3.5 MİLYARLIK 12 MÜLK