Kadıköy Belediyesi, Kurbağalıdere ve çevresi için fikir projesi yarışması açtı.
Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AVM yapmak istediği Kuşdili Çayırı’nın da içinde bulunduğu toplam 2.8 km’lik Kurbağalıdere Vadisinin planlanması için “fikir projesi” yarışması açtı.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Kadıköylü’nün doğal, fiziksel sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının kentsel anlamda projelendirilmesinin hedeflendiği yarışmanın, Mimarlar Şehir Plancıları ve Peyzaj Mimarları Odası’na bağlı en az bir kişinin ekipte bulunması koşuluyla, herkese açık olduğu belirtildi.
Açıklamada Kadıköy Belediyesi, içinde Kuşdili Çayırı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Kadıköy Belediyesi hizmet binası, Kadıköy İtfaiyesi, Yoğurtçu Parkı ve Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın da yer aldığı Kadıköy Kurbağalıdere Vadisi’nin yeniden projelendirilmesi için fiikir projesi yarışması açıldığı ifade edildi.
“Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi” adını taşıyan yarışma ile tasarım yapılırken, kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin rekabet yolu ile geliştirilmesi, çok sayıda seçenekten ekonomik, işlevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi, güzel sanatların teşviki ile ilgili mesleklerin gelişmesinin amaçlandığı yarışma başvuruları 29 Ağustos 2013 tarihinde bitecek.
Özellikle imar planlarında “yeşil alan” olarak gösterildiği halde, Büyükşehir Belediyesi’nin alışveriş merkezi yapmak için harekete geçtiği, ancak Kadıköylüler’in itirazı ile projesi durdurulan Kuşdili Çayırı da yarışma proje alanı içinde yer alıyor. Kurbağalıdere Vadisi’nin toplumun yeni ihtiyaçları doğrultusunda konunun uzmanları tarafından yeniden planlanmasını da hedefleyen yarışmaya katılım herkese açık. Ancak bunun için de önemli bir şart konularak, yarışmaya katılacak ekibin başındaki kişinin mutlaka Mimarlar Odası Şehir Plancıları Odası ya da Peyzaj Mimarları Odası’na üye olması zorunluluğu getirildi.
Açıklamada Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de şu görüşlerine yer verildi :
“Kadıköy ve çevresi için çekim merkezi olan, büyük önem taşıyan bu vadinin, uzmanlar tarafından bilimsel yöntemlerle, kentin kültürel, fiziksel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak projelendirilmesini istedik. Ben yaptım oldu dayatmasından uzak, farklı fikirlerden oluşacak projeleri önce konularında uzman jürinin değerlendirmesi olacak. Jürinin seçtiği eserleri sergileyerek halkın beğenisine sunacağız. Yarışmada seçilecek ilk 5 projenin her birine 80 bin lira ödül verilecek. Sonuçta, Kadıköy’ün özgünlüklerini, farklılıklarını yansıtacak, güzel projelerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Söyleyecek sözü olan, fikri olan mimar ve mühendisleri yarışmaya katılmaya davet ediyoruz.”