Belirli Kalıplar Yerine Mimarlığın Geleceğinin Keşfine İlgi Duyanların Okulu: SCI Arc

Amerika'nın birkaç bağımsız okulundan biri olan Southern California Institute of Architecture'ın Habitat LA ile birlikte geleceği hayal etmek ve şekillendirmek bakış açısıyla başlattığı programda bir öğrencinin projesi bu yaz inşa edilecek.

SCI Arc 1972 yılında dönemin kurumsal modellerini reddeden küçük bir grup akademisyen ve öğrenci ile birlikte sürekli yenilenebilecek bir pedagoji ve özgür iletişim fikrinin etrafında kurulmuştu. Özellikle deneysel mimari konusunda öğrencilerini teşvik eden bu mimarlık okulu, disiplinler arası eğitim anlayışı ve esnek programlarıyla hem yeni teknolojileri destekliyor, hem de formal yaklaşımların ardındaki düşünsel altyapıyı geliştirmeyi amaçlıyor.

Geçen sene Eylül ayında Habitat LA ile Los Angeles’ın göz ardı edilen özelliklerini yenilikçi yöntemlerle ele almak ve geliştirmek maksadıyla başlatılan programda, güz eğitim dönemi konut tasarımı stüdyo dersine, bahar dönemi ise projelerin tamamlanmasına ayrıldı. Öğrenciler yaz döneminde ise Habitat LA gönüllüleri ile birlikte seçilen projenin inşaatında yer alacaklar.

Tasarımlarında, inovasyon, finansal anlamda karşılanabilirlik, sağlıklı yapı malzemeleri ve sürdürülebilirliğe odaklanan öğrencilerin projeleri arasından seçilen IVRV House ise konutun barınak sağlama rolünün ötesine geçen bir fikir barındırıyor. İyi tasarlanmış bir ev, sakinlerinin refahını sağlarken aynı zamanda duvarlarının arkasındaki toplumu da iyileştirmeye yardımcı olabilir mottosuyla yola çıkıyor.

Yapılan evler tamamlandıktan sonra, Habitat LA’in konut programı çerçevesinde Los Angeles’ın düşük gelirli ailelerine verilecek. Bu programın uzun vadeli amacı ise kentsel ölçekte bir planlamayla Los Angeles’taki düşük gelirli aileler üzerinde anlamlı bir etki yaratmak, bireysel evler inşa etmek değil. 

2002 yılından beri Eric Owen Moss’un yöneticiliğinde eğitim veren SCI Arc, sene içerisinde Raymond Abraham, Lise-Anne Couture, Bill MacDonald, Sulan Kolatan, Brendan MacFarlane, Monica Ponce de Leon, Michael Maltzan, Odile Decq, Neil Leach, Norman Klein ve Andrew Zago birçok önemli ismi de ağırlıyor.


Eric Owen Moss

Eric Owen Moss’un sözleriyle:

SCI Arc hiçbir zaman söylemi önemsizleştiren akademik rekabetçilik ile ilgilenmemiştir. Hiçbir zaman “senin çocuklara karşı benim çocuklar” anlayışına sahip olmamış fakat nereye götürürse götürsün, her zaman söylemin değişen modelinin peşinde olmuştur. Bu söylediklerime katılan insanlar düzenli olarak SCI Arc’a gelirler ve mimarlığın geleceğini tartışırlar. Kısaca SCI Arc, belirli kalıplar yerine mimarlığın geleceğinin keşfine ilgi duyan meslektaş ve dostların geliştirdiği bir kurum haline geldi.

Eric Owen Moss 2015 yılının Eylül ayında SCI Arc’ın yöneticiliğini Hernan Diaz Alonso’ya teslim edecek. Eğitimde dijital teknolojiler alanında öncülük yapan Alonso, Xefirotarch’ın kurucusu.


Hernan Diaz Alonso


Helsinki National Library Yarışma Önerisi, Hernan Diaz Alonso 

SCI Arc’ta eğitim gören ve halen Los Angeles’ta yaşayan Orhan Ayyüce’nin SCI Arc mimarlık eğitimi ile ilgili eski bir yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Eric Owen Moss ise 4 Mayıs’ta Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor etkinliği için İstanbul’a geliyor. Konferansı kaçırmak istemiyorsanız kayıt yaptırmayı unutmayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın